SS Logo

  SS Logo

  SS is een afkorting van het Duitse woord Schutzstaffeln, wat zich vertaalt naar “wachtploegen”. Het wees de belangrijkste militaire structuur van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het bewind van Adolf Hitler aan en werd gecreëerd met zijn persoonlijke steun, evenals met de hulp van de nazi-partij. Nu bestaat deze organisatie niet. De tijd van zijn bestaan ​​viel in 1933-1946 en na de nederlaag werd het geëlimineerd, evenals de bijbehorende symboliek.

  Betekenis en geschiedenis

  Schutzstaffel Logo

  Het begin van deze militaire structuur werd gelegd door een veiligheids- en aanvalseenheid genaamd Saal-Schutz, die toezicht hield op de veiligheid van partijbijeenkomsten die in München werden gehouden. Het was een kleine formatie van NSDAP-partijvrijwilligers. In 1925 werd het detachement geleid door Heinrich Himmler. Hij maakte er een paramilitaire organisatie van tijdens de Weimarrepubliek. Vanaf het moment dat de SS aan de leiding van de nazi-partij kwam tot haar ineenstorting, werd de SS beschouwd als een belangrijke bewakings- en terroristische groepering in alle bezette hoeken van Europa.

  De twee basisagentschappen van deze structuur waren de Waffen-SS (Gewapende SS) en Allgemeine SS (Algemene SS). De eerste omvatte de gevechtseenheden van nazi-Duitsland, terwijl de laatste de raciale politiek beheerste. De regeling omvatte ook SS-Totenkopfverbände (SS-TV of Death’s Head Units), die toezicht hield op de concentratiekampen. Er waren ook extra divisies – Sicherheitsdienst en Gestapo. Ze waren bezig met het identificeren van echte en potentiële vijanden van de nazi’s, onderdrukten de oppositie, waakten over hun volk, verleenden steun aan de nazi-ideologie, voerden externe en interne inlichtingen uit, evenals bestraffende operaties. De hele vijandelijke structuur was persoonlijk ondergeschikt aan Adolf Hitler.

  De organisatie ontwikkelde zich geleidelijk, vanaf eind 1934, toen de versterking werd geïntensiveerd. Tegen het voorjaar van 1945 bereikte het nummer van de compositie 830.000. Over het algemeen was de SS de belangrijkste organisator van terreur en moord op mensen om politieke en raciale redenen. Ze voerde criminele activiteiten uit, niet alleen in Duitsland, maar ook in de veroverde gebieden. De servicemedewerkers waren direct herkenbaar aan de chevron op de mouw, die de vorm had van een dubbele zig-rune. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden alle criminelen die betrokken waren bij bloedige misdaden voor het tribunaal gebracht en de organisatie zelf werd geliquideerd en verboden. Elk van zijn attributen is ook verboden.

  De groep koos een speciale typografische ligatuur voor hun eigen aanduiding. Het bestond uit de letters van het runenalfabet – zowel historisch als modern, gepubliceerd onder leiding van de occultist Guido von List in 1908. Voor deze structuur werd voornamelijk de Sowulo-rune gebruikt – de zestiende in de oudere futarka, die in uitspraak samenviel met het geluid “s” en in grote lijnen op deze letter leek.

  De nazi’s noemden dit symbool “zig” omdat “von List” het associeerde met het Siegel-teken, de Angelsaksische rune. De reden voor deze verklaring is dat in het Duits het woord Sieg “overwinning” betekent. Daarom is er een mening dat dit de oorspronkelijke naam is, maar dit feit is onbetrouwbaar. De rune, die het teken van SS werd, is geworteld in het Etruskisch-Oud-Italiaanse alfabet. Van hem komt de Latijnse “S”. En de oude Italiaanse analoog Sowulo verwijst naar de Griekse Σ of naar de Fenicische “shin”.

  Logo lettertype en kleuren

  SS Logo

  De dubbele Sowulo is geen belettering en lijkt dus op geen enkel lettertype. Het is eerder een grafisch beeld in de vorm van twee zigzaglijnen. Meestal is de ligatuur wit en wordt deze op een zwarte achtergrond geplaatst. Het was in deze kleurenversie dat het werd gebruikt op het uniform van de nazi’s.

  Logo SS