Sprite Logo

Sprite Logo

Sprite is een merk van frisdranken met verschillende smaken. Het origineel is pure limonade, maar er zijn versies met vanille, sinaasappel, druif, kers, cranberry en andere smaken. In feite is het product kleurloos, het wordt gewoon gebotteld in groene flessen met karakteristieke ronde inkepingen, die de bubbels symboliseren die van de bodem opstijgen. De verfrissende kleur van het plastic is een van de belangrijkste marketinginstrumenten om Sprite te onderscheiden van andere frisdranken.

Betekenis en geschiedenis

Sprite Logo Geschiedenis

The Coca-Cola Company lanceerde zijn lemon-limoen merk in 1961 toen het besloot om 7 Up uit de markt te duwen. Het recept dat als basis werd gebruikt, werd eerder in Duitsland gebruikt voor een ander product — Fanta Klare Zitrone.

Interessant is dat de naam Sprite in de jaren veertig door Coca-Cola werd gepatenteerd. Het was nodig voor een advertentie met Sprite Boy, een elfje dat tot 1958 op de schermen flitste. Toen verdween dit personage, omdat zijn naam aan een nieuw merk werd gegeven. Dit heeft de focusgroep besloten.

Om te concurreren met 7 Up had de drank een herkenbaar logo nodig. Het werd vele malen gemoderniseerd, waarbij kleine elementen werden veranderd, totdat de handelsmerknaam binnen de «ster» bleef. Het ontwerp van het product helpt het populair te maken in de VS en tientallen andere landen over de hele wereld.

1961 — 1964

Sprite Logo 1961-1964

Coca-Cola Company creëerde een nieuw merk en zorgde voor zijn identiteit. De kunstafdeling van Coke bedacht labels die te maken hebben met duurzaamheid. Ze waren versierd met een blauw-en-groene «Sprite»-badge, met een contrastrijk lettertype met dunne, lange schreven. Boven de «i» in plaats van een stip was een groengele ster met acht asymmetrische stralen. Onder de naam van de drank stond een nauwelijks waarneembaar naschrift «TRADE MARK».

1964 — 1974

Sprite Logo 1964-1974

De letters ‘S’, ‘r’ en ‘t’ zijn felgroen, terwijl de ‘p’, ‘i’ en ‘e’ oranje zijn. De ster boven de «i» is ook opnieuw oranje geverfd, met een extra gezicht. Daarnaast hebben de ontwerpers een koppelteken toegevoegd tussen de woorden «TRADE» en «MARK».

1974 — 1984

Sprite Logo 1974-1984

De volgende tien jaar was de merknaam donkergroen en diagonaal. Alleen het element boven de «i» bleef oranje, dat voor het eerst in een punt veranderde. Voor de inscriptie werd een vet schreefloos lettertype gebruikt, waarbij hoeken en afrondingen werden gecombineerd.

1984 — 1989

Sprite Logo 1984-1989

In 1984 werd het logo-ontwerp meer promotioneel. «Sprite» werd opnieuw wit geverfd en verloor het grootste deel van de afronding. In plaats van een oranje cirkel boven de «i», werd een grote geelgroene citroen gebruikt. Links ervan stond het woord «Enjoy», en de zin «TRADE-MARK» onderaan werd vervangen door de verkoopslogan «Great Lymon Taste» in handgeschreven lettertype.

1989 — 1995

Sprite Logo 1989-1995

Eind jaren 80 de merknaam is weer groen en horizontaal. Alle aanvullende inscripties zijn verdwenen. Het lettertype was antiek, met een lichte helling. Het silhouet van de citrus boven de «i» is verkleind, met een duidelijk onderscheid tussen gele citroen en groene limoen.

1994 — 2006

Sprite Logo 1994-2006

De ontwerpers hebben de rechterkant van het woord opnieuw verhoogd om een ​​dynamisch effect te creëren. Voor hetzelfde doel voegden ze achter elke letter asymmetrische grijze schaduwen toe.

2006 — 2008

Sprite Logo 2006-2008

In 2006 is de stijl van het logo volledig veranderd. De «Sprite» belettering was wit, met een dubbele blauwe omtrek. De letterafstand ontbrak. Het woord was horizontaal uitgelijnd om bovenop een enorm groen en geel symbool te passen, bestaande uit twee «bloemblaadjes» in een zilveren frame. Dit element nam meer dan de helft van de ruimte in beslag. Het verscheen in plaats van citroen en limoen, die vroeger de punt over de «i» verving.

2008 — 2009

Sprite Logo 2008-2019

Het schuine woord «Sprite» zat in een asymmetrisch zilveren frame met zes hoeken (drie aan elke kant). De geometrische figuur had de vorm van een ster uit het originele dranklogo. Maar in dit geval was het vloeistof die op het punt stond uit een citroen te spatten die van bovenaf was gevallen. De citrusvrucht was tweekleurig: de gele top contrasteerde met het groene «verdronken» deel. Tegelijkertijd was de basis van het logo vierkant en had een blauwgroen verloop.

2014 — 2019

Sprite Logo 2014-2019

De ontwerpers verwijderden de kleurrijke achtergrond en veranderden het kleurenschema. De letters en het frame zijn helemaal groen, de bovenkant van de citroen blijft geel en de onderkant is iets lichter gemaakt. Het lettertype zag er ook bijgewerkt uit.

2015 – 2019

Sprite Logo 2015-2019

Voor het eerst in lange tijd verdween de citroen. Het opschrift in de lijst is helemaal niet veranderd.

2019 – heden

Sprite Logo 2015-2019

In 2019 hebben de ontwerpers de hellingshoek verkleind en een aangepast lettertype gebruikt — vetgedrukt zonder schreef. Boven de letter «i» verscheen de gebruikelijke ronde stip. Het frame ziet er ook anders uit door de nieuwe dikte van de lijnen.

Logo lettertype en kleuren

Sprite Logo

Aanvankelijk had het merk Sprite heel eenvoudige symbolen: de citroen en limoen zinspeelden ondubbelzinnig op de samenstelling van het product. Maar toen begon de fabrikant verschillende smaken te gebruiken, dus hij had een universeel embleem nodig. Het ongelijke frame in de vorm van een uitgerekte zespuntige ster bleek de beste oplossing. Ten eerste lijkt het op de flits van het logo uit 1961. Ten tweede kan het worden geïnterpreteerd als een plons van een koolzuurhoudende drank die in alle richtingen verspreidt wanneer de fles wordt geopend.

Het woord «Sprite» gebruikt geen bepaald lettertype, maar een reeks glyphs die speciaal voor dit merk zijn ontworpen. De letters zijn vet, schreefloos, met een lichte helling naar rechts.

Logo Sprite

Groen is de kenmerkende kleur van het merk sinds 1961. Het wordt geassocieerd met Sprite-frisdranken op dezelfde manier dat oranje wordt geassocieerd met Fanta en rood wordt geassocieerd met Coca-Cola. Pakketten en promotiemateriaal zijn groen geverfd. Voor het logo is gekozen voor een koude tint #009539.