Sprite (drankje) Logo

Sprite (drankje) Logo

Sprite is een alcoholvrije frisdrank ontwikkeld door Coca-Cola om te concurreren met PepsiCo’s 7 Up. Het staat nu op de eerste plaats in de wereld in termen van populariteit en haalt zijn naaste concurrent, Schweppes-bruiswater, in. De eerste batch werd in 1959 in West-Duitsland gemaakt onder de naam Fanta Klare Zitrone en de tweede verscheen in 1961 onder de huidige naam in de Verenigde Staten. Nu komt deze drank naast de klassieke citrussmaak ook in vanille, thee, gember, druif, komkommer, kers, watermeloen en cranberry, afhankelijk van het land van distributie.

Betekenis en geschiedenis

Sprite (drankje) Logo Geschiedenis

Wat is Sprite?

Sprite is een merk van koolzuurhoudende drank gemaakt met citroen en limoen. Het is een dochteronderneming van de Coca-Cola Company, die er enkele jaren na de lancering van de lijn een onafhankelijk handelsmerk van maakte. De tijd van zijn verschijning is 1961.

Het bedrijf Coca-Cola vulde de markt geleidelijk aan met zijn nieuwigheid: eerst verscheen frisdrank in winkels in twee steden in de staat Georgia — Atlanta en Marietta. Na het te hebben getest op omwonenden, bracht ze het drankje in acht steden in de commerciële circulatie. Kort daarna betrad Sprite massaal winkels in veertig staten in het hele land.

Logo Sprite (drankje)

En om de frisdrank onmiddellijk herkenbaar te maken en meer klanten aan te trekken, begon de fabrikant het in speciale containers te gieten met ronde uitsteeksels aan het oppervlak, waarbij luchtbellen werden nagebootst die van de bodem opstijgen. Naast kingsize flessen verschenen er ook motiverende slogans en vernieuwende labels. Op deze manier heeft het bedrijf de samenleving een hele filosofie bijgebracht die verband houdt met krachtige activiteit, manifestatie van jezelf en met non-stop beweging voorwaarts.

Dat wil zeggen, de beslissende rol in de popularisering van Sprite werd niet gespeeld door het recept, maar door het concept van versheid van ideeën, het lessen van de intellectuele dorst en het oorspronkelijke ontwerp van de container. In de loop van de tijd heeft het moederbedrijf de klassieke frisdrank volledig aangepast voor de tienergroep, waardoor het een populaire limoen-limoen-frisdrank werd. De naam is al lang bekend in de Verenigde Staten, sinds twintig jaar eerder was het gegeven aan een vrolijke zilverharige elf die reclame maakte voor Coca-Cola en een merkpet op zijn hoofd droeg. Dit personage is gemaakt door kunstenaar Haddon Sandblom.

1961 — 1964

Sprite (drankje) Logo 1961-1964

Het debuutlogo bestaat uit een inscriptie — de naam van het handelsmerk, geslagen met ongelijke groene letters. Om de dynamiek te demonstreren, lieten de ontwerpers ze springen. Elk teken gaat vergezeld van scherpe schreven met een duidelijke vorm. Ze zijn stekelig, zoals de smaak van limoen-citroensoda. De stip boven de «i» is vervangen door een geelgroene ster met acht stralen van verschillende lengtes, die de punten op de symbolen weerspiegelen. De tekst is omgeven door een dun gekruld frame.

1964 — 1974

Sprite (drankje) Logo 1964-1974

Na het herontwerp veranderde het donkergroen in een lichtgroen-grasachtig en kreeg de helft van de letters een oranje tint. Ze wisselen elkaar af en voegen helderheid toe aan het logo. De achtpuntige ster boven de «i» in het woord «Sprite» is veel groter geworden en samen met het verticale deel van het bord oranje gekleurd.

1974 — 1984

Sprite (drankje) Logo 1974-1984

Deze periode is belangrijk omdat daarin een nieuwe stijl van inscriptie verscheen, die in bijna alle volgende emblemen wordt gebruikt. De letters zijn nu vetgedrukt, groot, afgerond-glad, met verschillende lijndiktes en afgevlakte hoeken. Het enige driehoekige uitsteeksel bevindt zich op «p» — op de kruising van de benen met de bovenkant. De naam van de koolzuurhoudende drank bevindt zich diagonaal en is opnieuw gekleurd in donkergroen. De achtpuntige ster boven de «i» werd vervangen door een gedurfde oranje stip die op een sinaasappel leek.

1984 — 1989

Sprite (drankje) Logo 1984-1989

Het ontwerp van het label is onherkenbaar getransformeerd. Ze heeft een nieuw alles: achtergrond, lettertype, kleur, stijl. Zo verscheen er een zwart vierkant, waarin de ontwikkelaars de hoofdelementen plaatsten. Onder hen is de naam van een koolzuurhoudende drank met licht gewijzigde letters. De «t» heeft zijn onderste curve verloren, de «i» heeft een rechtgebogen verticaal element en de stip is vervangen door een citroen en limoen die op elkaar zijn gestapeld, en de ronding op de hoed is verwijderd van de «r ”. Ter contrast schilderden de ontwerpers het woord «Sprite» in wit en de inscripties eromheen in geel.

1989 — 1994

Sprite (drankje) Logo 1989-1994

Het thema van een dubbele citroen en limoen in plaats van een punt op de «i» wordt voortgezet en verbeterd. Om dit te doen, hebben de ontwikkelaars citrusvruchten duidelijker afgebeeld en, voor expressiviteit, omcirkeld met een dunne zwarte lijn die de contouren van twee vruchten volgt. Ze hebben de tekst horizontaal uitgelijnd, maar er licht cursief aan toegevoegd. De ontwerpers gaven ook scherpe schreven terug aan de letters, die doen denken aan miniatuurdoornen.

1994 — 2006

Sprite (drankje) Logo 1994-2006

In 1994 kreeg het Sprite-embleem een ​​bijgewerkte afbeelding — scherp en koud, waarmee het ijskoude karakter van de koolzuurhoudende drank werd benadrukt. Elke letter gaat nu vergezeld van een spookachtige grijze schaduw, die zich onder de borden aan de linkerkant bevindt. Dankzij deze techniek lijkt het opschrift in de lucht te zweven: het lijkt echt driedimensionaal. Rond de citrusvruchten verdween de zwarte omtrek en veranderde de groene kleur van een donkere tint naar een lichte.

2006 — 2008

Sprite (drankje) Logo 2006-2008

In die tijd werden Sprite-potten en -flessen versierd met een heel ander logo — niet in de stijl die het voorheen was. Dit keer is het embleem gemaakt van twee zigzaghelften van een limoen en een citroen. Ze bevinden zich als een yin-yang-teken en zijn niet met elkaar verbonden: in het midden loopt een gebogen strook die de letter «S» imiteert. Elk schijfje citrusvruchten is omgeven door een brede zilveren lijn. Onderaan staat de merknaam, bestaande uit witte letters in blauwe contouren — licht (binnen) en donker (buiten). De inscriptie is cursief.

2008 — 2019

Sprite (drankje) Logo 2008-2019

In 2008 besloot het bedrijf de identiteit nieuw leven in te blazen en stapte het over op een meer dynamische slogan en pakkend logo. Om dit te doen, keerde ze het gekrulde zilveren frame terug, zoals in 1961, en veranderde het lettertype in een vloeiend exemplaar. Rechtheid wordt alleen waargenomen in «t» en «i»: ze hebben brede, gelijkmatige poten die op pilaren lijken. Alle karakters hebben scherpe elementen, die in «s» en «p» op schreven lijken. Het woord «Sprite» is diagonaal, wit, met een blauwe omtrek die overgaat in een gekrulde achterkant. In plaats van een stip boven het verticale «i»-element, zijn er een citroen (boven) en limoen (onderste helft) op elkaar gestapeld. Alleen een grijze streep scheidt ze. De achtergrond is een vierkant met een gradiëntovergang van blauw naar groen.

2019 – heden

Sprite (drankje) Logo 2019

In het huidige logo is de rand van de krulcontour rond de naam van de koolzuurhoudende drank opnieuw getekend. De hoeken zijn langwerpig en puntig. De diagonaal van de inscriptie is minder uitgesproken geworden en ligt bijna meer horizontaal. Bovendien is er in deze versie voor het eerst geen citroenpalet: er is geen geel — alleen groen wordt gebruikt. De stip boven de «i» is nu standaard, zonder de citrusvruchten afbeelding.

Het moederbedrijf van Coca-Cola besteedt veel aandacht aan marketing, dus elk herontwerp van het merklogo ging gepaard met een verandering in de reclameslogan. Het heeft veel opties voor visuele identiteit, dus de labels op blikjes en flessen die voor verschillende landen zijn bedoeld, kunnen verschillen. Maar ze hebben één ding gemeen: het verlangen naar een moderne stijl die aantrekkelijk is voor een potentieel segment van jonge kopers.

Logo lettertype en kleuren

Sprite (drankje) Logo

De Sprite-logo’s gebruiken het lettertype Verlag Black Italic, ontworpen door grafische studio Hoefler & Co. De hoofdkleuren zijn geel (die citroen vertegenwoordigen) en verschillende tinten groen (die het palet van limoen vertegenwoordigen). Sommige emblemen hebben ook oranje, zwart en blauw om het waterthema weer te geven.