SoundCloud Logo

  SoundCloud Logo

  De SoundCloud-internetgemeenschap behoort toe aan het gelijknamige bedrijf, dat werd opgericht in 2007 en gevestigd is in Duitsland. Het muziekstreamingplatform zelf verscheen in 2008, toen het project een eigen website kreeg. Het was de bedoeling dat de gebruikers audiocontent zouden uitwisselen, maar een simpele startup groeide uit tot een volwaardige digitale distributiedienst. De mogelijkheden van SoundCloud zijn niet beperkt tot één ding: abonnees worden aangemoedigd om tracks te maken, uploaden, luisteren, downloaden en becommentariëren, en om rechtstreeks te communiceren via privéberichten.

  Betekenis en geschiedenis

  SoundCloud Logo Geschiedenis

  Het sociale geluidsplatform trekt tientallen miljoenen gebruikers – zowel luisteraars als muziekuitgevers. Daarom zijn veel auteurs en fans van audiocontent zeer bekend met het SoundCloud-logo, dat een jaar na de officiële lancering van het bedrijf werd aangenomen. Het maakt de website herkenbaar omdat deze sinds 2008 niet één keer is veranderd: de eigenaren zijn ervan overtuigd dat het gekozen ontwerp perfect past bij het concept van het project.

  Het combinatieteken bevat twee elementen: een gestileerd wolkbeeld en een merknaam geschreven in schreefloze hoofdletters. Oranje speelt ook een belangrijke rol. Het is een bepalend onderdeel van de SoundCloud-identiteit, het handelsmerk in de wereld van muziekstreaming.

  Logo lettertype en kleuren

  SoundCloud Logo

  Op het eerste gezicht lijkt het embleem heel eenvoudig: er is een abstracte wolk bovenaan en de gebruikelijke schreefloze letters onderaan. Maar de details zijn hier belangrijk, omdat ze de ideologische lading dragen. De verticale lijnen die de linkerkant van de wolk vormen, verdienen speciale aandacht. Er zijn er maar dertien: twee hoog, zes medium en vijf laag. Sommige strepen hebben een langwerpige ruitvorm.

  Dit is niet alleen een “zebrapatroon”, maar een gestileerd beeld van geluidsgolven. Een vergelijkbare visualisatie van audio wordt weergegeven bij het afspelen van een nummer in de SoundCloud-app. De cloud symboliseert op zijn beurt de schaal en veelzijdigheid van het platform. Het geeft aan dat er een enorme hoeveelheid inhoud op de website is geconcentreerd.

  Hieronder staat de naam van de dienst, met “Sound” onder de golven van het audiobestand en “Cloud” onder de hele cloud. Dat wil zeggen, het grafische deel van het logo illustreert de betekenis die inherent is aan deze woorden, en is er onlosmakelijk mee verbonden.

  Het logo, de website en de SoundCloud-app gebruiken allemaal hetzelfde lettertype: Interstate Bold. Het is speciaal gemaakt door de Amerikaanse drukker Tobias Frere-Jones voor de digitale gieterij van Font Bureau. Het heeft iets gemeen met de Highway Gothic grotesque die door FHWA is ontwikkeld voor verkeersborden.

  Het palet lijkt eentonig omdat er alleen oranje in wordt weergegeven. Maar dit is niet helemaal waar – er zijn versies van het logo met een verloop in verschillende tinten: Portland Orange, Coral Red, Smashed Pumpkin, Deep Saffron en Orange (Crayola).