Schweppes Logo

Schweppes Logo

Schweppes is een merk van frisdranken, evenals het bedrijf dat ze produceert. Het biedt met name verschillende soorten tonic, ale, limonade en frisdrank. Het handelsmerk bestaat al sinds 1783 — vanaf het moment dat de eerste fles koolzuurhoudend mineraalwater werd verkocht. De plaats van oorsprong van het bedrijf is de Republiek Genève, waar het werd opgericht door de Duits-Zwitserse wetenschapper Johann Jacob Schweppe, die het bij zijn eigen achternaam noemde. In 1836 kreeg ze de Royal Warrant en in 1851 werd ze de officiële sponsor van Prince Albert’s Great Exhibition, die in Londen werd gehouden.

Betekenis en geschiedenis

Schweppes Logo Geschiedenis

Het merk is ontstaan ​​door een ontdekking van chemicus Joseph Priestley. Vervolgens stelde Johann Jacob Schweppe voor om op basis van de innovatie koolzuurhoudend mineraalwater te produceren, gebotteld in ondoordringbare flessen. Hij bedacht zelf een industriële technologie om water te carboniseren en organiseerde de verkoop ervan. Aan het einde van de 18e eeuw verliet de ondernemer Zwitserland en verhuisde naar Londen om het bedrijf uit te breiden en te promoten. In 1843 begon zijn bedrijf met de handel in koolzuurhoudend mineraalwater, dat werd geleverd vanuit de Holywell Spring in Malvern Hills, gelegen op de grens tussen de Engelse graafschappen Herefordshire en Worcestershire.

In 1969 werd deze frisdrankfabrikant omgedoopt tot Cadbury Schweppes. Dit evenement houdt verband met de fusie met Cadbury. Na verloop van tijd viel hun vakbond echter uit elkaar: in 2008 spinde het bedrijf weer af, omdat zijn tak voor de productie van dranken in de Verenigde Staten onafhankelijk werd en de naam Keurig Dr Pepper kreeg. Nu is hij de eigenaar van het handelsmerk Schweppes in de Verenigde Staten en Canada.

Tegelijkertijd heeft het merk altijd veel aandacht besteed aan visuele identiteit en marketing. In de jaren 20-30 van de vorige eeuw gebruikte hij afbeeldingen voor zijn promotie en bestelde hij verschillende posters bij de kunstenaar William Barribal. Later bedacht de in Londen gevestigde reclamestudio STGarland Advertising Service (Edward Whitehead, om precies te zijn) het unieke woord «Schweppervescence», dat perfect het sissen en barsten van bubbels in een open fles bruisend water weergaf. Na 5 jaar deze uitdrukking in advertenties te hebben gebruikt, verkocht het bureau het voor 150 pond aan Schweppes.

Bovendien was het merk een innovator in de industriële productie van niet alleen frisdrank, maar ook zoete limonade. Het merk heeft verschillende transities, fusies en uitbreidingen meegemaakt die de identiteit hebben aangetast. Ze slaagde er echter in de originele stijl te behouden — beknopt, vasthoudend, begrijpelijk, nauwkeurig overgebracht in een persoonlijk embleem. Kortom, de modernisering had invloed op het lettertype, dat vijf aanpassingen overleefde.

1783 — 1918

Schweppes Logo 1783-1918

Het debuutlogo van Schweppes is beknopt. Er staat niets overbodigs in — alleen de vetgedrukte merknaam. Witte letters vallen duidelijk af op een rode achtergrond, die de vorm heeft van een rechthoek. Ze zijn in hoofdletters en hebben dezelfde waarde, behalve de «S», die veel groter is dan de rest van de tekens.

1918 — 1948

Schweppes Logo 1918-1948

Typografen hebben de spelling van het woord «Schweppes» drastisch veranderd, waardoor het in kleine letters en minder officieel is geworden. Nu is het liberaal: met dunne gebogen letters en losse rondingen. Tekens zijn gekruld, afgerond (behalve «w»), met vloeiende lijnen. ‘p’ en ‘h’ hebben stekels aan de uiteinden van hun benen, terwijl ‘c’ gedurfde stippen heeft. Bovendien hebben alle letters schreven, maar ze zijn zo klein dat ze bijna onzichtbaar zijn.

1948 — 1959

Schweppes Logo 1948-1959

In de versie van 1948 verscheen voor het eerst cursief. Het schuine schrift van de merknaam en de naar boven gestrekte letters gaven er directheid aan. Later kwam deze versie terug en werd de hoofdversie, maar voorlopig was het haar debuut. De ontwerpers hebben de schreven aan de uiteinden iets verhoogd, zodat ze veel beter zichtbaar zijn dan in het vorige embleem. Het basiskleurenpalet is zwart-wit.

1960 — 1975

Schweppes Logo 1960-1975

De ontwikkelaars hebben het Schweppes-logo opnieuw getekend met eenvoudige schreefloze letters. Zwart bleef, net als voorheen, de hoofdkleur van het woordmerk en voegde ernst en professionaliteit toe aan de laconieke inscriptie. De ontwerpers hebben alle letters met elkaar verbonden, zodat ze dicht bij elkaar staan. Door de voldoende ruimte tussen de letters ziet het opschrift er echter niet zwaar uit.

1975 — 2012

Schweppes Logo 1975-2012

Deze periode wordt gekenmerkt door het verschijnen van grafische elementen en de uitbreiding van kleuren. Er verscheen dus een breed geel lint in het embleem, schuin geplaatst. Daarin plaatsten de auteurs de naam van het merk frisdrank, waarbij ze de versie van 1948-1959 kozen. Aan de boven- en onderkant van de diagonale rechthoek zijn grijze strepen met kleine zwarte littekens. Bovendien werd een medaillon gebruikt in het Schweppes-logo, dat een belangrijke historische gebeurtenis uit het leven van het bedrijf weergeeft. Dit is een rode ovaal met een dubbele rand, die een zilveren fontein met drie niveaus voorstelt. Hieronder staat het jaar waarin het bottelen van koolzuurhoudend water begon.

2012 — heden

Schweppes Logo 2012

Het huidige logo herhaalt bijna het vorige, maar met enkele aanpassingen. De ontwikkelaars hebben de grijze lijnen aan de boven- en onderkant van het lint verwijderd en het meer diagonaal gemaakt door de hellingshoek te vergroten. Bovendien veranderden ze de achtergrondkleur in een discreet beige (dichter bij goudkleurig) en rondden ze de twee tegenoverliggende uiteinden af ​​- linksboven en rechtsonder. Op het pictogram hebben de ontwerpers het grijs vervangen door wit om de fontein beter te laten opvallen. Ze hebben ook het frame verwijderd.

Het logo ontwerp van dit bedrijf is opgedeeld in twee periodes: voor 1975 en daarna. De eerste opties zijn slechts een zoektocht naar je eigen identiteit. Latere versies spreken daarentegen van de conceptuele volwassenheid van het merk, dat eindelijk zijn eigen visuele stijl heeft gevonden. In 1851 was Schweppes de officiële drank van de GREAT EXHIBITION, een evenement op hoog niveau dat werd gehouden in het Londense Crystal Palace. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis besloot het merk het beeld van de fontein die zich daar bevindt te nemen. Hij is het die op het medaillon is afgebeeld.

Logo lettertype en kleuren

Schweppes Logo

Schweppes-tekstlogo’s gebruiken verschillende soorten lettertypen. De modernste zijn Formica Bold Italic, Columbia Serial ExtraBold Italic, Castle TS Medium Italic. Het kleurenpalet is geëvolueerd van zwart-wit monochroom naar goud en zwarte glitter. Tussenversies zijn ook voorzien van rood, grijs en warm geel.

Logo Schweppes