Schofferhofer Logo

Schofferhofer Logo

Schofferhofer is een Duits witbiermerk, inclusief verschillende smaken (granaatappel, grapefruit, sinaasappel), die samen met identiteitselementen op het etiket worden vermeld. De gelijknamige brouwerij verscheen in 1978 in de stad Mainz, in het huis waar ooit de grote Duitse boekdrukker Peter Schöffer woonde en werkte. Het was ter ere van hem dat het biermerk werd genoemd, omdat hij een revolutie teweegbracht in het brouwen, net zoals de drukker zelf de hele drukkerij moderniseerde. Nu produceert de brouwerij producten in Frankfurt en behoort tot de Radeberger Group, die verschillende producenten van bier en frisdrank verenigt.

Betekenis en geschiedenis

Logo Schofferhofer

Ondanks het feit dat dit een jong merk is, is het nauw verbonden met de geschiedenis van het Duits, omdat het productiegedeelte aanvankelijk was gevestigd in het gebouw dat ooit werd bewoond door de grote Duitse figuur — Peter Schöffer (1425-1503). Hij is een boekdrukker, een verfoeilijke figuur die een enorme bijdrage heeft geleverd aan het Duitse culturele en economische leven. Als specialist bij uitstek zorgde hij letterlijk voor een doorbraak in de typografie. En dit is vergelijkbaar met hoe Schofferhofer een revolutie teweegbracht in de productie van witbier.

Haar drankje werd een nieuwe maatstaf in de Duitse brouwcultuur en vertegenwoordigde een receptinnovatie. Het merk benadrukt bij elke beurt de parallel tussen zichzelf en de drukker die het lettertype uitvond voor de eerste bijbel die in Europa werd gepubliceerd en die een aanzienlijk aantal vooruitstrevende typografische technologieën aanbood. De brouwerij ontwikkelde ook de nieuwste smaken en bracht een originele drank vrij die gevuld is met de energie van aarde, water, vuur en lucht.

Dat wil zeggen, Schofferhofer witbier wordt gebrouwen in de geest van Peter Schöffer, wat tot uiting komt in het logo. Bovendien is niet alleen het merk vernoemd naar de middeleeuwse vernieuwer, maar ook het huis waarin hij ooit heeft gewoond. Voor de komst van de meester heette het Humbrechthof en na zijn komst werd het omgedoopt tot Schöfferhof. Als gevolg hiervan draagt ​​het bier dat buiten Beieren verscheen ook de stempel van historische tradities en culturen, maar alleen van een ander plan — niet conservatief, maar alternatief.

Het logo van de Duitse brouwerij Schofferhofer verbeeldt natuurlijk het iconische karakter — Peter Schöffer. De legendarische typograaf staat centraal in een grote cirkel tegen een achtergrond van bruine en witte strepen. Het bevindt zich in het volledige gezicht, dus het kijkt recht vooruit. Het portret oogt heel origineel, want de helft van het hoofd en de nek van de typograaf is donker met lichte streken en de andere juist licht met donkere lijnen. De scheidingslijn loopt verticaal, precies in het midden.

Rechts en links van de hoofdcirkel zijn twee kleinere cirkels zichtbaar. Ze bevatten elementen van typografische lettertypen — ter ere van de uitvinding van Schöffer, die typografie uitvond voor de eerste bijbel die in Europa werd gedrukt. Alle drie de cirkels hebben brede randringen. De volledige naam en achternaam van de drukker is geschreven op de centrale — «Peter Schöffer von Gernsheim». Onder het bord staat de naam van het biermerk, gemaakt in de gotische stijl. Dit wordt benadrukt door monochrome, bizarre rondingen, puntige uiteinden en symbolen die lijken op messen met een lang lemmet (met name de letter «f»).

Logo lettertype en kleuren

Schofferhofer Logo

Om de originaliteit en het historische erfgoed van hun biermerk over te brengen, koos het bedrijf een gotisch lettertype met langwerpige letters. Ze zijn puntig aan de uiteinden en hebben dunne witte lijnen aan de rechterkant. Het kleurenpalet van het embleem weerspiegelt de toon van bier, dus het is ontworpen in bruine en gouden tinten. De monochrome stijl is ook bewaard gebleven in de inscriptie, die bestaat uit zwarte en witte letters.