Santa Cruz Logo

  Santa Cruz Skateboards Logo

  Santa Cruz is een legendarisch Amerikaans skateboardfietsmerk. Het maakt deel uit van NHS, Inc., dat sportuitrusting en uitrusting distribueert. De oprichters van het merk zijn drie vrienden: Richard Novak, Doug Haut en Jay Shuirman, die de nieuwe richting in extreme sporten enthousiast ondersteunden en hebben bijgedragen aan de actieve ontwikkeling ervan. Het bedrijf werd opgericht in 1973. De locatie is de stad Santa Cruz, Californië.

  Betekenis en geschiedenis

  Santa Cruz Logo Geschiedenis

  Wat is het Santa Cruz-logo?

  Santa Cruz is een Amerikaanse fabrikant van legendarische high-end skateboards en fietsen. Het verscheen in 1973 door een zakelijk partnerschap van drie vrienden: Rob Roskopp, Rich Novak en Mike Marquez. In 1993 begon het bedrijf met de productie van fietsen.

  Het huidige logo is een rode cirkel, waarover de merknaam staat, en daaronder in kleine letters de aanduiding “SKATEBOARDS”. De centrale inscriptie is diagonaal geplaatst, de onderste – in een halve cirkel. In Santa zijn beide A’s hellingvormig.

  Eerst werd het moederbedrijf NHS opgericht, vernoemd naar drie vrienden. Om een ​​beknopte en begrijpelijke vorm te krijgen, gebruikten ze de eerste letters van hun naam – Novak, Haut, Shuirman. Aanvankelijk specialiseerde het bedrijf zich in de levering van surfplankmaterialen. Skateboarden in het leven van jonge ondernemers kwam later, toen het noodlottige telefoontje van het hoofd van de McCully’s Bike Shop in Hawaï op kantoor klonk. Hij benaderde hen met het verzoek om 500 skateboards te customizen. Vrienden accepteerden de aanvraag en in 1973 introduceerden ze voor het eerst de Santa Cruz-skateboards. Tegelijkertijd werden de beroemde Road Rider Wheels en Independent Trucks wielen en bases geproduceerd.

  De debuutmodellen leken op een minicruiser. De decks waren klein en leken min of meer op moderne Penny-skateboards. Destijds waren boards de belangrijkste taak van skateboarden – snel bergafwaarts en snel racen. Daarom was hun ontwerp iets anders: een smalle basis, zachte grote wielen, luidruchtige lagers. Maar met de komst van het trick-tijdperk zijn ze verfijnd, dus wordt nu aangenomen dat Santa Cruz de allerbeste skate-componenten maakt en hun wielen worden apart verkocht.

  Met de ontwikkeling van de productiebasis en de verbetering van de prestaties van skateboards, begonnen ramps massaal te verschijnen in de achtertuinen van Amerikanen en skateparken in elke hoek van de Verenigde Staten. Tegelijkertijd kwamen precisielagers, urethaanwielen en boards met het iconische logo naar voren. De merkeigenaren hebben zich ook gericht op zeer artistieke graphics voor hun decks.

  Maar in de jaren tachtig kwamen het moederbedrijf en alle merken die het bezit plotseling in een crisis door het overlijden van Jay Shuirman. Thrasher Skateboard Magazine hielp de dag te redden. Hij werd de bijbel voor skateboarders, vestigde de aandacht op de sport en zette de industrie letterlijk op de been. De wedergeboorte van dit merk vond plaats in 1984-1985 met de hulp van Eric Swenson en Fausto Vitello, oprichters van Novak en Independent Trucks.

  Logo Santa Cruz

  Halverwege de jaren zeventig huurde NHS freelance ontwerper Jim Phillips in, die een belangrijke rol speelde in het succes van het merk. Hij was het die de legendarische Road Rider Wheels-emblemen ontwierp, het vroege “schuine” Santa Cruz-logo, de Santa Cruz “Red Dot”-badges en het “kruis”-symbool voor Independent Trucks.

  Daarnaast presenteerde hij een serie decks met het Rob Roskopp-logo, dat in 1989 het populairst werd. Daarvoor (in 1985) had Jim een ​​revolutionair ontwerp dat een stijlicoon voor skateboarden werd. Dit is het legendarische symbool van de Screaming Hand. Hij was aanwezig op bijna alle merkenborden en trok zelfs de aandacht van wereldkunsttentoonstellingen. Het merk Santa Cruz is ook eigenaar van andere iconische skateboardpictogrammen. Dit is het logo van Neptune & Sungod (Jason Jessee), Toybox (Jeff Grosso), Atomic Man (Jeff Kendall). Ze werden allemaal ongelooflijk populair en werden klassiekers van skateboardontwerp.

  De schuine stempel met het woord “Santa Cruz” is het iconische label van het bedrijf. Het wordt geassocieerd met de stad waar skateboards voor het eerst werden geproduceerd. Het merkteken bestaat uit een rode schijf met een zwarte lijn op de rand. In het midden staat de merknaam diagonaal in gele letters met een beetje cursief. Het lettertype is in hoofdletters. Elk personage heeft een schaduw, waardoor de tekst driedimensionaal lijkt. “S” (het is langwerpig, lintachtig) en beide “A” (gemaakt in de vorm van piramides) hebben een ongewoon ontwerp. Onderaan de rode cirkel staat het woord “Skateboards”.

  Een ander iconisch embleem is de Screaming Hand. Het is het meest herkenbare logo in skateboarden, gelijkgesteld aan een kunstwerk. De basis is een gedraaide linkerhand, die is afgebeeld met een open handpalm naar voren. Het is blauw van kleur en ziet eruit als een stomp, zoals blijkt uit de aderen en het bloed. Op de handpalm wordt een mond getekend. Hij gaat wijd open in een kreet van angst. Sterke witte tanden en een rode tong zijn duidelijk zichtbaar tegen de achtergrond van gapende duisternis. Alle elementen worden aangevuld met schaduwen, waardoor de hand volumetrisch is. “Santa Cruz” staat in kleine letters onder de onderlip geschreven.

  Logo lettertype en kleuren

  Santa Cruz Logo

  Hoewel de inscriptie is gemaakt in een lettertype van ons eigen ontwerp, lijkt het erg op het lettertype Santa Carla. De maker is Kirk Shelton, die zich concentreerde op de technostijl. De S ziet eruit als een reling en een skateboardhelling tegelijk.

  Het merkpalet is helder, sappig, rijk, wat overeenkomt met deze sport, omdat skateboarders altijd op het hoogtepunt van hun emoties zijn. Zwart, blauw, rood, wit en geel zijn de belangrijkste componenten van het kleurenschema van het logo.