San Pellegrino Logo

San Pellegrino Logo

San Pellegrino is een Italiaans bedrijf en haar merk mineraalwater in flessen, dat wordt gewonnen uit een thermale bron aan de voet van de Alpen op 358 meter boven de zeespiegel. De belangrijkste productielocaties zijn geconcentreerd in de provincie Bergamo — in de stad San Pellegrino Terme (Lombardije). Het hoofdkantoor is in Milaan. Na het kurken in flessen wordt natuurlijk water met een romige en licht zoute smaak geleverd aan de landen van het Midden-Oosten, Azië, Europa, Amerika en Australië. Het merk bestaat al sinds 1899. In 1997 werd het eigendom van de Nestle Corporation en twee jaar later werd het overgedragen aan de structuur van de Nestle Waters-divisie.

Betekenis en geschiedenis

San Pellegrino Logo Geschiedenis

De thermale bron, die de basis werd voor het verkrijgen van mineraalwater, is bekend sinds de tijd van Leonardo da Vinci, die het in 1509 bezocht. Maar in feite is de bron veel ouder: de lokale bevolking gebruikt het water al meer dan 620 jaar. Al in de 13e eeuw adviseerden Italiaanse artsen patiënten te behandelen met het levengevende vocht van de Val Brembana-bron. Het bottelen van water voor commerciële doeleinden begon echter pas in 1899, wat het startpunt werd van de geschiedenis van het merk.

Tot die tijd waren er verschillende geneeskrachtige resorts actief in de buurt van de bergwand van de dolomieten. Feit is dat San Pellegrino mineraalwater zich onderscheidt door de aanwezigheid van 14 componenten die een positief effect hebben op het lichaam. Het behandelt verschillende soorten ziekten en activeert het werk van de nieren, het urinestelsel en het maagdarmkanaal. En dankzij de verzadiging met kooldioxide krijgt het een sprankelende en individuele smaak. Daarom worden flessen met een ster op het logo door veel restaurants over de hele wereld geserveerd, en sommeliers raden aan om dit water met rode wijn te drinken.

Nu omvat het assortiment van het bedrijf verschillende dranken: puur mineraalwater en bruisend water met onzuiverheden van natuurlijk sap van citroen, grapefruit, sinaasappel, framboos, kers, granaatappel, aardbei, munt. Er is ook een lijn met de gebruikelijke smaken. De producten worden gebotteld in legendarische flessen die sinds 1899 hun oorspronkelijke vorm hebben behouden. Bovendien zijn ze niet alleen van glas, maar ook van kunststof (de productie hiervan startte eind jaren negentig). Elke eenheid van goederen is gemarkeerd met een label met een blauwe inscriptie en een rode ster. Op de hals staat ook een afbeelding van de bergen en het hoofdgebouw, met vermelding van de oprichtingsdatum van de plant voor het bottelen van water uit een natuurlijke bron.

OudSan Pellegrino Oud Logo

Op het voormalige embleem staat een enkele rode ster met puntige stralen. Ze heeft een symmetrische witte lijn binnenin, die de contouren van de sleutelfiguur herhaalt. Onder de bovenbalk zit een zwarte horizontale band met de merknaam. Het was toen dat de inscriptie een herkenbare stijl kreeg: met sierlijke en enigszins verlengde schreven, diagonale sneden bij de «L» en «E». Om de tekst leesbaar te maken en optimaal te laten passen op de miniatuurster, hebben de ontwerpers het eerste woord afgekort door een punt achter de «S» te zetten.

2003 – heden

San Pellegrino Logo 2003

In de moderne versie is de naam van het mineraalwatermerk verwijderd uit de samenstelling van de ster en eronder geplaatst. Het is veel groter dan voorheen, maar met dezelfde karakteristieke diagonale sneden en figuurlijk gebogen schreven bij «G» en «R». In de rest van de letters zijn ze puntig en hebben ze de vorm van miniatuur spikes. Rechts en onderaan elk personage bevindt zich een dunne schaduwstreek, op een kleine afstand. Dit maakt de borden volumineus. Boven de naam staat een rode ster met een witte omtrek erin. Ze ziet er laconiek en onwankelbaar uit.

De correcties in het San Pellegrino-logo hebben betrekking op het verbeteren van de leesbaarheid van de tekst, omdat een klein etiket, volgens het concept van de administratie van het bedrijf, er bescheiden maar pakkend uit moet zien. Om dit te doen, hebben de ontwikkelaars de merknaam van de ster verwijderd, vergroot en hieronder geplaatst. En integendeel, ze verminderden het geometrische teken.

Logo lettertype en kleuren

San Pellegrino Logo

Het lettertype in het San Pellegrino-logo lijkt vaag op een gedurfde versie van het vintage Quattrocento-lettertype. Het heeft dezelfde rondingen aan de uiteinden, die soepel overgaan in korte en scherpe schreven. Het corporate palet van het Italiaanse merk mineraalwater bevat slechts twee kleuren: donkerblauw en rood. Ze steken duidelijk af tegen een witte achtergrond, wat puurheid en stabiliteit aan het embleem toevoegt.

Logo San Pellegrino