Sahibinden Logo

Sahibinden Logo

Op Sahibinden kun je elk product vinden, een kantoorruimte huren, een appartement kopen of een auto huren. Alle transacties gebeuren rechtstreeks, zonder tussenpersonen, omdat het handelsplatform werkt in het formaat van een online krant. Maar alleen Turks sprekende gebruikers hebben een dergelijke mogelijkheid, omdat de portaalinterface niet eens in het Engels is vertaald. Ondanks taalbeperkingen is Sahibinden een van de grootste gespecialiseerde websites in Turkije en wordt erkend als de beste in zijn segment.

Betekenis en geschiedenis

Logo Sahibinden

In 1999 besloot Taner Aksoy dat het een achterhaalde praktijk was om advertenties in tijdschriften en kranten te publiceren. Hij wilde de winkelruimte reorganiseren en een apart internetportaal creëren waar mensen reclame kunnen maken voor hun producten of kopen wat ze willen. Dit is hoe Sahibinden werd geboren, die de papieren media verving.

Het verschilt van klassieke online winkels bij afwezigheid van tussenpersonen. Dat wil zeggen dat bezoekers rechtstreeks contact kunnen opnemen met de eigenaar voor details, extra foto’s kunnen aanvragen en een koopje kunnen doen. Producten worden gepresenteerd in verschillende categorieën, zoals kleding, onroerend goed, auto’s, elektronica en huishoudelijke apparaten. Er zijn ook secties met diensten en vacatures.

Sahibinden is nog steeds eigendom van Taner Aksoy en maakt deel uit van het Turkse bedrijf Aksoy Group. Bovendien bestaat het portaal niet alleen in virtueel formaat: het heeft drie regionale kantoren in grote steden en een centraal hoofdkantoor in de hoofdstad. Desondanks wordt het .com-domein altijd aan de merknaam toegevoegd — zelfs op het logo, dat sinds de oprichting van de online krant nooit is veranderd.

Het herkenbare Sahibinden-embleem lijkt op een bord: het kan worden weergegeven boven de ingang van de winkel of liever op de markt, omdat de handel op het portaal plaatsvindt zonder tussenkomst van tussenpersonen. Dergelijke associaties komen voort uit de onderscheidende vorm van het merk. Het ziet eruit als een gele rechthoek die horizontaal is uitgerekt en bevat zwarte tekst.

Dit symbool wordt niet alleen als logo gebruikt, maar ook als reclamebanner. Het doet geweldig werk met de marketingfunctie omdat het adres van de site binnen de vierhoek wordt weergegeven. Dankzij de vooruitziende blik van de ontwerpers is één blik voldoende om te begrijpen waarnaar het logo verwijst en hoe u een marktplaats op internet kunt vinden. Het domein wordt nooit weggelaten in het label «sahibinden.com». Bovendien is dit de officiële merknaam en wordt de versie zonder «.com» als onvolledig beschouwd.

Logo lettertype en kleuren

Sahibinden Logo

De ontwerpers besloten een helder en herkenbaar logo te maken zonder complexe elementen te gebruiken. Daarom bestaat het alleen uit een inscriptie en een primitieve geometrische figuur. Het lettertype is ook zo eenvoudig mogelijk: de naam is gemaakt in standaard schreefloos zonder aanvullende decoratieve details. De letters zijn afgerond en alle punten (twee boven de «i» en één voor de «com») zijn vierkant. Er zijn veel scherpe en rechte hoeken. De dikte van de lijnen varieert van gebied tot gebied en dit zorgt voor een gevoel van dynamiek.

Er zijn slechts twee kleuren op het embleem, maar hun contrast ziet er marketingtechnisch zeer gunstig uit. Een rijke gele tint wordt als achtergrond gebruikt en de sitenaam Sahibinden is volledig zwart. Deze combinatie is ideaal voor adverteren omdat het de aandacht vestigt op het Turkse platform en het herkenbaar maakt tussen duizenden andere vergelijkbare sites.