Ruinart Logo

Ruinart Logo

Ruinart is een Frans wijnbedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van vintage en niet-vintage wijnen op basis van maagdelijk sap. Het is gevestigd in de stad Reims in de Champagnestreek, waar kalkkelders van Gallo-Romeinse oorsprong zich ondergronds uitstrekken, waarin producten worden bewaard op een stabiele temperatuur van +11 graden. Hierdoor krijgen de wijnen een unieke smaak, bekend over de hele wereld. De oprichter van het merk is Nicolas Ruinart, een lakenhandelaar. De tijd van zijn verschijning is 1729. Ze stond lange tijd onder familiebeheer en werd toen eigendom van de LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SA-groep.

Betekenis en geschiedenis

Ruinart Logo Geschiedenis

De familie Ruinart vertegenwoordigde de burgerlijke klasse van de provincie Champagne en hield zich voornamelijk bezig met de verkoop van textiel. Maar de benedictijnse monnik Dom Thierry Ruinart merkte de groeiende populariteit van mousserende wijn onder de aristocratie, dus hij adviseerde om afstand te nemen van het oorspronkelijke bedrijf, zich te concentreren op het maken van wijn en vervolgens volledig af te zien van de verkoop van stoffen. Daarbij werd hij geholpen door aangeboren intuïtie.

Hij gaf zijn concept door aan zijn neef Nicolas Ruinart, die uiteindelijk het idee van zijn oom uitvoerde, omdat de situatie hem gunstig gezind was. Feit is dat koning Lodewijk XV in 1728 bij een speciaal decreet het vervoer van wijn niet in vaten toestond, zoals voorheen, maar in flessen. Daarom werd het mogelijk om het zelfs aan verre markten te leveren. Aanvankelijk werden champagnewijnen aan klanten aangeboden als relatiegeschenk bij de aankoop van stoffen producten.

In de herfst van 1729 begon de wijnmakerij Ruinart met zijn werkzaamheden en in 1730 stuurde hij de eerste partij goederen. Manden met flessen verpakt in 50-100 stuks werden vervoerd samen met balen stof. Maar in 1735 vervingen ze het doek volledig, omdat de familie door het enorme succes van champagne overstapte naar de wijnhandel. Daarna verhuisde Claude (zoon van Nicolas) het kantoor, de productiesites en de kelders naar de stad Reims, waar het bedrijf nu gevestigd is. De ondernemer voelde het bijzondere belang van krijtkelders voor het rijpen van wijn, dus kocht hij ze. Dit gebeurde in 1768.

Logo Ruinart

Nu bezit het bedrijf de grootste kelders in de Champagne-streek: ze liggen op een diepte van 38 m en strekken zich uit over een lengte van 8 km. Een andere commerciële flair voor de familie Ruinart is gerelateerd aan kunst. Het ving meteen de verfijnde trend van de aristocratie op en bestelde reclameposters van de beroemde kunstenaars Alphonse Mucha en Louis Tozen. Vervolgens werd een vergelijkbare benadering toegepast op kurken: ze werden ontworpen door India Mahdavi, Christian Biecher, Patricia Urqiola, Maarten Baas.

De vorm van de fles werd bepaald door zeldzame voorbeelden — oude voorbeelden van glazen champagneflessen uit de 18e eeuw. Ze waren altijd versierd met een persoonlijk etiket van het wijnhuis — een heraldisch wapenschild in gouden tinten, passend bij de kleur van de sprankelende inhoud. Het is slechts één keer aangepast om de toewijding van het merk aan ontwikkeling en uitmuntendheid aan te tonen. Tegelijkertijd heeft de identiteit van Ruinart altijd de nadruk gelegd op historisch erfgoed.

Oud

Ruinart Oud Logo

iconische logo bevat het belangrijkste hoogtepunt — de naam in de gotische stijl van de 18e eeuw. Het oude lettertype belichaamt echt de charme van de Middeleeuwen: naaldpunten aan de uiteinden, een duidelijke volgorde, voortreffelijke evenredigheid, nauwgezetheid en tegelijkertijd buitenaardse excentriciteit. Elke letter heeft schuine sneden, geometrische rondingen en korte dunne lijnen die brede benen verbinden. Over het algemeen is het lettertype kleine letters, vetgedrukt, aristocratisch.

Het grafische gedeelte is een oud wapen: twee leeuwen met een schild met daarop een wilde roos, sterren en een hart. Ze zijn bekroond met een grote kroon. Het kenmerk van monarchale macht benadrukt de koninklijke status van mousserende wijnen. Boven alles staat het jaar van de verschijning van het merk. Hieronder staat het opschrift «Het eerste gevestigde champagnehuis».

Nieuw

Ruinart Nieuw Logo

Het logo van het beroemde Franse wijnhuis Ruinart werd bijgewerkt door het ontwerpbureau Pierre Kertz. Zijn taak was om de individualiteit van het embleem nieuw leven in te blazen en aan te passen aan moderne trends. Met verschillende aanpassingen slaagden de ontwikkelaars erin de historische wortels van de oudste champagneproducent over te brengen. Ze hebben het onderste deel volledig veranderd: ze hebben de letters duidelijker gemaakt, groter gemaakt en een nieuwe uitdrukking gebruikt in plaats van de oude — «La plus ancienne maison de champagne».

De ontwerpers vereenvoudigden het bovenste deel door een paar kleine details te verwijderen die de hele perceptie van het wapen verstoorden. Het vijfhoekige schild werd duidelijker en de leeuwen en de kroon werden kleiner. Het jaar van oprichting van het bedrijf, dat bovenaan op de foto stond, werd door de auteurs naar beneden geschoven door er een speciale nis tussen de twee strepen voor te reserveren. Hoewel de naam op het eerste gezicht volledig bewaard is gebleven, hebben de lijnen van sommige letters een iets kleinere helling gekregen en zijn de uiteinden van de schreven veel scherper geworden.

Het moderne Ruinart-logo is lichter dan het vorige: volgens het concept van de ontwikkelaars weerspiegelt het de uitstraling van champagnes, symboliseert het de schittering van goud en de verfijning van de aristocratie. In de loop van de modernisering heeft de belangrijkste wijziging betrekking op het verwijderen van de datum die op het wapen was geplaatst. De ontwerpers hebben het naar beneden verplaatst en horizontaal uitgerekt, terwijl het voorheen gebogen was.

Lettertype en kleuren van embleem

Ruinart Logo

Voor het embleem is gekozen voor een eigen lettertype, genaamd Ruinart Gothic. Dit is een gelatiniseerde interpretatie van de gotische stijl, die verfijning en delicatesse weerspiegelt. Nu worden zachte kleuren gebruikt — afgestoft verguldsel. Ze benadrukt ook de aristocratie en premiumstatus van merkchampagne. Voorheen domineerde de combinatie van goud en bruin in het logo.