Royal Crown Cola Logo

Royal Crown Cola Logo

Royal Crown Cola (afgekort als RC Cola) is een Amerikaans merk dat frisdranken met colasmaak produceert. Het verscheen als onderdeel van de Cole-Hampton-Hatcher-supermarkt in 1905, het resultaat van een geschil tussen de winkeleigenaar en een leverancier van Coca-Cola-siroop, die een te hoge prijs voor de goederen eiste. Om constante kosten te vermijden, ontwikkelde Claud A. Hatcher zijn eigen product, met naast cola nog een aantal andere ingrediënten: gember, aardbei, citroen en rietsuiker. Het merk is momenteel in handen van Keurig Dr Pepper, die de frisdrank in de VS verkoopt. Buiten de Verenigde Staten wordt het verkocht door Royal Crown Cola International.

Betekenis en geschiedenis

Royal Crown Cola Logo Geschiedenis

Dit merk is nauw verwant aan de winkel, die in 1901 werd geopend op West 10th Street in Columbus, Georgia. Twee jaar later werd het het enige eigendom van de familie Hatcher, dus werd het omgedoopt tot Hatcher Grocery Store. Tegelijkertijd begon de vraag naar niet-alcoholische dranken in het land toe te nemen, dus elke supermarkt probeerde zijn assortiment ermee aan te vullen. Ook Claud A. Hatcher besloot het moment te grijpen en ervan te profiteren. Hij kocht een grote partij Coca-Cola-siroop van een plaatselijk bedrijf, Columbus Roberts, en begon die te verkopen.

Bij het bestellen van de volgende batch weigerde de fabrikant hem echter korting te geven voor de groothandel, ondanks het feit dat de eigenaar van de supermarkt de drank in grote hoeveelheden kocht. Toen brak er een ruzie uit tussen hen, wat het begin markeerde van het wereldberoemde merk RC Cola. De koopman-ontwikkelaar voegde naast de gebruikelijke ingrediënten nog een aantal componenten toe aan zijn recept die de smaak van het product verbeterden. De eerste versie, genaamd Royal Crown Ginger Ale, werd uitgebracht in 1905. In 1934 kreeg de frisdrank zijn huidige naam.

Daarnaast was dit bedrijf een innovator op verschillende gespecialiseerde gebieden. Ze pionierde met de frisdrank in blikjes en aluminium blikjes, introduceerde cola light en verruilde glucosestroop voor rietsuiker. Het merk is herhaaldelijk van eigenaar veranderd, gekocht en verkocht, gefuseerd met andere bedrijven, van eigenaar veranderd, dus het heeft een rijke geschiedenis van logo’s, waarvan er zes zijn.

1905 — 1930

Royal Crown Cola (first era) Logo 1905-1930

Het label, geïntroduceerd in 1905, was rechthoekig en bestond uit twee helften: rood en geel. Het bovenste deel was iets groter dan het onderste deel en bevatte een gele inscriptie op een rode achtergrond. De uitdrukking «Royal Crown» had een gebogen vorm. De tweede kant van het logo was in geel gemaakt en daarop stond het derde woord van de naam van de drank — «Cola». Het was rood. In het midden was een vierkant met de afkorting «RC». Lichte letters steken duidelijk af tegen een zwarte achtergrond.

1930 — 1969

Royal Crown Cola (first era) Logo 1930-1969

Bijna 40 jaar later vond de eerste herontwerp van het embleem plaats, waarna het een radicaal ander uiterlijk kreeg. Het was een horizontaal langwerpige rode ruit met witte inscripties erin. De naam van het handelsmerk stond centraal, met daarboven een miniatuurkroon met zeven tanden: drie aan de achterkant, twee aan de voorkant en één rechts en links. De letters waren recht, gehakt, kleine letters, behalve de eerste in elk woord.

1969 — 1989

Royal Crown Cola (first era) Logo 1969-1989

De volgende 20 jaar was het logo in gebruik, niet alleen in een andere stijl gemaakt, maar ook in andere verhoudingen. Het was een mysterieuze grote «O» van diepblauwe kleur met uitstulpingen aan de zijkanten. In de briefopening was een witte cirkel met een massief monogram «RC», waarboven de volledige naam van het merk te zien was. Het stond in dunne hoofdletters. De afkorting was sierlijk, bedacht en bestond uit vloeiende lijnen. Bovendien hebben de ontwerpers de «C» harmonieus in de bocht van de «R» -poot geplaatst. Beiden hadden puntige uiteinden.

1989 — 1998

RC Cola Logo 1989-1998

De volgende stap in de identiteit van Royal Crown Cola was het verschijnen van een modern logo. Het werd geassocieerd met de naamsverandering naar de verkorte vorm RC Cola. Om het ontwerp zo aantrekkelijk mogelijk te maken, hebben de auteurs de afkorting vergroot, verticaal gerangschikt en benadrukt met een korte maar expressieve streek met een witte omtrek. Daaronder stond het handgeschreven cursieve woord «Cola». Het werd geplaatst op een blauwe achtergrond met vier brede strepen. De linkerbovenhoek van het logo werd ingenomen door de volledige naam van het drankje.

1998 — 2009

RC Cola Logo 1998-2009

De ontwerpers lieten alleen visueel significante elementen in het logo achter: witte en blauwe letters «RC» met zijschaduwen en een rode lijn in de vorm van een pijl. Ze zaten in de blauwe doos.

2009 — heden

Royal Crown Cola Logo 2009

Na de terugkeer van de oude naam is het logo van de frisdrankfabrikant radicaal anders geworden. Nu is het versierd met een elegante kroon met vijf tanden en vier kleine cirkels. Daaronder staat de uitdrukking «Royal Crown Cola». Het is cursief, wit, met een blauwe omtrek en blauwe schaduwen. De centrale zone wordt ingenomen door een verkorte versie van de naam. De letters «RC» zijn groot, vetgedrukt, met brede en puntige poten — precies zoals in de versie 1969-1989. Het enige verschil tussen hen is de drievoudige rand. De tekens worden ook aangevuld met lichte highlights die volume toevoegen. Daarnaast stond het jaar van oprichting van het merk op het logo.

Om potentiële kopers aan te trekken, gebruikte het management van Royal Crown Cola een truc die goed werkt: patriottisme, dat onbewust solidariteit met de staat oproept. Het kleurde vooruitziend de elementen van het logo in de kleuren van de Amerikaanse vlag — rood, blauw en wit. Dit gebeurde in 1969. Sindsdien bevat elke versie van de visuele identiteit van het merk dit palet. En de evolutie van de logovorm is veranderd van eenvoudig naar complex, dus nu heeft het veel meer details dan voorheen.

Logo lettertype en kleuren

Royal Crown Cola Logo

Voor de inscripties op het logo heeft het merk Royal Crown Cola altijd gekozen voor een bijzondere stijl. In vroege versies hadden de kleine lettertjes de overhand, toen verscheen de nadruk op grootsheid. En op elk moment bleef de headset individueel — vooral de afkorting «RC» met sierlijke rondingen en brede lijnen, naar de uiteinden gericht. Het kleurenschema bestaat voornamelijk uit rood (het was vanaf het begin in het embleem aanwezig), wit (verscheen in een van de vroege versies) en blauw (het werd in 1969 toegevoegd).

Logo Royal Crown Cola