Remy Martin Logo

Remy Martin Logo

Remy Martin is een Frans cognachuis en het premiummerk cognac dat het produceert. Het bedrijf werd opgericht in de gemeente Cognac om luxe alcoholische dranken op de markt te brengen en richt zich nu op het uitbrengen van Cognac Fine Champagne. Het is uitsluitend gemaakt van een mengsel van gedistilleerde materialen Grande en Petite Champagne, verkregen uit druiven die zijn geteeld op lokale kalkrijke bodems. De belichting wordt uitgevoerd in vaten van Limousin-eik. Het merk werd opgericht in 1724. Het is nu eigendom van Remy Cointreau, een familiebedrijf dat verschillende alcoholmerken bezit.

Betekenis en geschiedenis

Remy Martin Logo Geschiedenis

De grondlegger van de beroemde cognacproductie was een wijnboer uit het zuidwesten van Frankrijk. Zijn naam was Remy Martin, wat betekent dat de luxe distilleerderij naar hem is vernoemd. Toen het begon, was het een kleine maar veelbelovende onderneming, dus 14 jaar na de opening gaf koning Lodewijk XV de jonge wijnmaker persoonlijk de opdracht om land toe te wijzen voor nieuwe wijngaarden, ondanks de bestaande beperkingen die in 1731 werden aangenomen. Dus kreeg hij exclusieve rechten.

Na het overlijden van de eerste eigenaar ging het cognachandelshuis over op zijn kleinzoon. Slechts een paar jaar later — in 1841 — nam hij de totale leiding op zich. Daarna bloeide het bedrijf op. Paul-Emile-Remy Martin voegde een persoonlijk logo van de wijnmaker toe aan de kisten, dozen en flessen. Als basis nam hij zijn eigen sterrenbeeld — Boogschutter, wat Boogschutter betekent in het Latijn. Daarom is merkcognac versierd met stickers met een centaur — een half mens, half paard.

Deze afbeelding werd voor het eerst gebruikt in 1870 en heeft sindsdien nooit meer de voorkant van het label verlaten. In 1874 werd het eindelijk aangepast en goedgekeurd. De correctie bestond erin dat de centaur op het embleem van het cognacmerk geen pijl en boog in zijn handen houdt, maar een speer waarmee hij ergens hoog mikt. Als het gezicht van het bedrijf brengt Boogschutter een harmonieuze combinatie van twee belangrijke elementen over: vertegenwoordigers van de mensheid en de natuur. De speer staat voor de intentie om op torenhoge hoogte te slingeren. Dus de maker wilde durf, kracht en natuurlijke vaardigheid demonstreren.

Logo Remy Martin

Het Remy Martin-logo toont een personage uit de oude Griekse mythologie: met het hoofd en de romp van een man op het lichaam van een paard. Ondanks het feit dat de centaur wordt gepresenteerd als een astrologisch teken van de dierenriem, is hij verstoken van de gebruikelijke attributen. Het bovenste deel is menselijk en daarom redelijk. Ze zegt dat het mythische wezen denkt als een mens, denkt, beslist en alles weegt. De onderste helft is natuurlijk, dus instinctief. Dierlijk instinct en kracht helpen hem om niet-standaard oplossingen te vinden die door de omgeving zelf worden ingegeven. Ze zijn natuurlijk, zoals het zonlicht dat de druiven verwarmt, en zoals het water dat de wortels van de wijnstok voedt.

De centaur staat op twee poten en de voorste zijn in de lucht geheven. De lange staart raakt bijna de grond, de armen zijn gestrekt, het hoofd is recht, de blik is naar voren gericht. Boogschutter houdt een lange speer vast waarmee hij op het punt staat het doel te raken. Dit blijkt uit de gespannen spieren van de romp en armen. En hij is heel serieus en gefocust. Het karakter is gemaakt met behulp van de techniek van negatieve ruimte: donkere vlekken worden verenigd door een dunne contour en vormen een centaur.

Logo lettertype en kleuren

Remy Martin Logo

Onder de afbeelding van de astrologische Boogschutter staat de naam van het cognachuis. Hiervoor werden zuilvormige tekens gebruikt, die deden denken aan Griekse cijfers met korte schreven. Het lettertype dat qua stijl het dichtst in de buurt komt, is Cartesius Small Caps. Het is ontworpen door ontwerper Bo Berndal en werd voor het eerst gepubliceerd door T4.

Het kenmerkende palet van Remy Martin is volledig in overeenstemming met het cognac-thema, omdat het de juiste tint bevat — goudrood. De letters in het woordgedeelte van het logo zijn zwart geverfd.