Recycle Logo

  Recycle Logo

  Recycle is een universeel symbool van recycling, gemaakt voor ’s werelds eerste Earth Day. Het is in het publieke domein en heeft geen handelsmerkstatus. Het logo is ontworpen door Gary Anderson voor de Container Corporation of America (CCA), die de wereldwijde viering van de bescherming van het milieu van de planeet oprichtte. Het pictogram geeft materialen aan die geschikt zijn voor recycling: het wordt gebruikt om producten van karton, glas en andere dingen te markeren die recyclebaar zijn en het milieu niet vervuilen.

  Betekenis en geschiedenis

  Logo Recycle

  Wat is recyclen?

  Recycle – afvalrecyclingproces en pictogram voor afvalrecycling. Het verscheen in 1970 op initiatief van de Container Corporation of America, toen Earth Day voor het eerst werd gevierd. De auteur is student Gary Anderson, die een wedstrijd won.

  De in Chicago gevestigde Container Corporation of America (CCA), een grote fabrikant van gerecycled karton, organiseerde en sponsorde een wedstrijd voor het beste ‘recycling’-logo. Het werd gehouden onder Amerikaanse studenten die kunst en design studeerden. Het belangrijkste doel van het evenement was om wereldwijde aandacht te trekken voor de problemen van de natuur op de wereld. De winnaar was het project van Gary Anderson, een 23-jarige student van de University of Southern California. Nu is zijn werk in het publieke domein.

  Tegelijkertijd studeerde Anderson om ingenieur te worden, geen grafisch ontwerper. Later verduidelijkte hij dat het proces van het maken van het logo hem niet meer dan twee dagen kostte en dat hij er bijna tweeduizend dollar voor kreeg. Bovendien heeft de student het logo niet helemaal opnieuw ontwikkeld, omdat hij al lege plekken had – bogen en pijlen uit een andere presentatie.

  Er wordt echter aangenomen dat het universele merk een prototype had. Een bijna gelijkaardige postzegel met twee pijlen zou als inspiratie kunnen dienen. Het werd al in de jaren zestig door Volkswagen gebruikt: ze pasten het toe op onderdelen van hun auto’s die moesten worden gereviseerd. Maar het strakke en eenvoudige ontwerp van Anderson is een iconisch symbool van duurzaamheid geworden. De afbeeldingen zijn begrijpelijk in elke taal en vereisen geen extra tekst – er stond nooit een enkel woord in het logo.

  In eerste instantie werd de globaliteit van het bord in twijfel getrokken: zouden ze het overal willen gebruiken? Maar nu zijn er recyclingmarkeringen en -labels op veel alledaagse voorwerpen. Hiermee kunt u bepalen hoe verschillende verpakkingsmaterialen worden verwerkt.

  Het Recycle-symbool bestaat uit drie omgekeerde pijlen – de zogenaamde gedraaide Möbius-linten. Ze vormen een cyclische driehoek die geen begin of einde heeft. Dat wil zeggen, het duidt de continuïteit van het verwerkingsproces aan – een eindeloze cyclus van overgang van grondstoffen van de ene vorm naar de andere zonder kwaliteitsverlies en zonder schade aan het milieu toe te brengen.

  Meestal heeft het pictogram een ​​zwarte omtrek en een groene vulling aan de binnenkant. Maar omdat het geen gestandaardiseerde functies heeft, is het niet ongebruikelijk dat bedrijven, ondernemingen en organisaties het ontwerp wijzigen, waardoor alleen een herkenbare vorm overblijft. Het American Paper Institute heeft vier versies ontwikkeld voor verschillende doeleinden en Unicode biedt maar liefst zes logovarianten aan. Pijlen zijn in de regel heldergroen en donkergroen, met of zonder randen langs de rand, tweekleurig, waarbij de bovenkant lichter is en de onderkant donkerder. Zwart-wit modificatie wordt ook als gelijk beschouwd.

  Logo lettertype en kleuren

  Recycle Logo

  Het Recycle-logo heeft geen rigide kaders en algemeen aanvaarde standaardisatie, dus het kan vergezeld gaan van elke tekst in elk lettertype. Het belangrijkste voor haar is tenslotte de vorm van een driehoek met omgekeerde pijlen.

  De kleur maakt ook niet veel uit, maar traditioneel overheerst groen van verschillende tinten, omdat het het dichtst in de buurt komt van een milieuvriendelijk palet dat door de natuur zelf wordt gedicteerd. Een combinatie van zwarte pijlen op een witte achtergrond wordt ook gebruikt.