Rebranding door National Museums Liverpool

National Museums Liverpool Logo

Het goede oude National Museum of Liverpool is sinds 1851 de trots van Groot-Brittannië. Volgens historische gegevens werd de 13e graaf van Derby in 1851 beschermheer van het Wereldmuseum om de natuurwetenschappelijke collectie te ontwikkelen. 1986 zag de nationalisatie van de Liverpool Historical Collection en de instelling werd omgedoopt tot de National Museums and Galleries in Merseyside.

Musea overleefden de tijden van de pandemie moeilijk, maar deze breuk was een sprong voorwaarts naar een nieuwe unieke merkidentiteit, die werd uitgevoerd door de in Londen gevestigde creatieve groep SomeOne.

National Museums Liverpool Nieuw Logo

Dus typografisch was het logo een eerder omwikkeld lint in de hoek, als met een gebroken rand. Niets opmerkelijks, alleen een turkooizen, aangename groenblauwe tint, die in een golf overging, was een lust voor het oog. Zo’n logo werd toegepast op alle 7 musea van het consortium, maar had voor elk verschillende kleurnuances — waar groen effen is, waar roze, waar mosterd. En er werden verschillende lettertypen gebruikt. De namen van de musea stonden bovenaan, het bleek dat de indruk van een envelop met de handtekening van het museum visueel was gecreëerd, en aan de linkerkant van het «lint» waren verschillende grafische elementen vastgemaakt. Te veel letters, te veel gebruikte ruimte, de grootte van de lettertypen is erg groot en dit alles overbelast de perceptie.

Logo National Museums Liverpool

Nu probeerden de makers van het rebranding-concept de eenvoud te benadrukken en hun dankbaarheid uit te drukken voor het ontelbare aantal historische vondsten, waarbij ze de verwantschap, verbindingen en het genetische geheugen van hun geboorteplaatsen benadrukten. In het logo zijn laconieke lijnen levenslijnen die zich uitstrekken van het verleden naar de toekomst. Zwarte kleur, geen felle accenten. Het lettertype is voor elk museum hetzelfde, alleen de maten variëren door de lengte van de naam. Je zou denken. Wat te formeel is. Maar in dit logo is een draadje DNA te traceren, een verwijzing naar het feit dat we allemaal dezelfde roots hebben, dit is ons thuis, we moeten onze historische tradities voortzetten. De horizontale spiraal zonder zichtbare rondingen benadrukt het minimalisme en de schoonheid van het nieuwe imago van het museummerk nog meer. Aan de andere kant zie je een golf die het verstrijken van de tijd laat zien, verschillende historische ups en downs in het leven van de staat. Ook al ziet het logo er homogeen uit en onderscheidt het praktisch niet elk museum. Maar dankzij het lettertype Antarctica van newglyph wil ik nu nog meer alle musea bezoeken en zien hoe hun tentoonstellingen verschillen.

National Museums Liverpool Oud en Nieuw Logo (geschiedenis)