Ray Ban Logo

Rayban LogoRay Ban is een zeer gespecialiseerd bedrijf dat monturen en zonnebrillen vervaardigt. In de jaren twintig. een vliegtuigtester benaderde Bausch & Lomb om een ​​comfortabele bril voor piloten te maken omdat de beschikbare accessoires het probleem van de zonwering niet oplosten. Het eerste prototype werd gemaakt in 1937. Een jaar later presenteerde het bedrijf de beroemde piloten, speciaal ontworpen voor piloten.

Betekenis en geschiedenis

Ray Ban Logo Geschiedenis

Het eerste en enige Ray Ban-handelsmerk verscheen in 1937, gelijktijdig met het debuut van het Amerikaanse merk. Het bestaat uit een inscriptie zonder grafische toevoegingen. Om het helderder te maken, combineerden de ontwerpers contrasterende kleuren: rood en wit. Ze gebruikten ook een lettertype dat kalligrafisch handschrift nabootst. Het minimalistische en simpele logo maakt het merk herkenbaar.

Logo lettertype en kleuren

Logo Ray Ban

Ray Ban-producten zijn versierd met emblemen die getuigen van hun originaliteit. De linkerlens is altijd in de hoek gegraveerd met de ongeverfde letters «RB» en de rechterlens heeft de witte woorden «Ray-Ban». Het ontbreken van logo’s of hun slechte kwaliteit duidt op nep. Er zijn ook versies met het label «Ray-Ban P». Het gebeurt op modellen met gepolariseerde lenzen.

Zonnebrillen met metalen montuur hebben het handelsmerk van de fabrikant in het midden van de neuspads. In dit geval is het in reliëf gemaakt. Daarnaast prijkt de signatuur op hoezen, poetsdoekjes en andere aanverwante accessoires.

Het ontwerp van het Ray Ban-embleem weerspiegelt de stijl van de bril: het is net zo ingetogen, verfijnd en minimalistisch. De inscriptie bevindt zich diagonaal van onder naar boven. Dit symboliseert de ontwikkeling van het merk, de groei van zijn populariteit, de verbetering van technologie en het verlangen naar vooruitgang. Er staat een grote punt tussen de woorden, waardoor ze in twee delen zijn verdeeld.

Hoewel het logo flitsende grafische elementen mist, is het trendy en tijdloos geworden. Het was aan hem te danken dat de naam Ray Ban, in 1937 geregistreerd bij het United States Patent and Trademark Office, brede publiciteit kreeg. Soms wordt het aangevuld met de slogan «Genuine since 1937». De zin staat onderaan om het merk te benadrukken.

De klassieke versie heeft een wit afgeschuinde ‘Ray Ban’-belettering met een rode rechthoekige achtergrond. Deze kleurencombinatie is niet alleen gekozen vanwege het contrast, maar ook vanwege de diepe symboliek. Rood staat voor de emotionele sfeer, terwijl wit staat voor verfijning en puurheid.

Volgens hetzelfde principe kozen de ontwerpers voor een individueel lettertype. Simpele lijnen en lichte rondingen hebben een diepe betekenis. De inscriptie ziet er «vloeiend» uit, geeft vrijheid, dynamiek en energie weer. Misschien is dat de reden waarom het Ray Ban-bedrijf zijn bedrijfsidentiteit in zijn hele geschiedenis nooit heeft veranderd.