Quicksilver Logo

Quicksilver LogoQuicksilver is een wereldberoemd Australisch bedrijf dat kleding, schoenen en accessoires voor surfen, skateboarden en snowboarden vervaardigt, evenals modieuze jeugdkleding onder het merk Roxy en high fashion-producten Quiksilver Edition.

Betekenis en geschiedenis

Quicksilver Logo Geschiedenis

Het bedrijf werd in 1969 opgericht door surfer Alan Green in Torkey, Australië. Het is een surfcentrum en de vraag naar comfortabele kleding was daar erg hoog. Atleten van over de hele wereld die de Australische golf volgen, hebben de producten van de eerste Quicksilver-fabriek naar hun land gebracht. Binnen een jaar opende het bedrijf zijn vertegenwoordigingen in de VS en Europa. Begin jaren 2000 verhuisde het hoofdkantoor naar de Verenigde Staten, sinds 2017 is het verhuisd naar Biarizza, Frankrijk. Fabrieken zijn gevestigd in China, Frankrijk, de VS en Australië.

De naam van het bedrijf Quicksilver is uit het Engels vertaald als “kwik”. Het geeft beweging, snelheid en tegelijkertijd alle kwaliteiten van metaal aan, wat zeer nauwkeurig de filosofie van het merk weerspiegelt.

Het bedrijfslogo is in 1969 door Alan Green zelf gemaakt en is sindsdien niet meer veranderd. Volgens de maker was hij erg onder de indruk van de gravure van de Japanse kunstenaar Katsushiki Hokusai “The Great Wave off Kanagawa.” Het toont een historische gebeurtenis: een krachtige storm voor de kust van Kaganava, die de stad verwoestte. De berg Fuji is op de achtergrond te zien en het lijkt de kijker dat de golf hem nu zal opslokken. En omdat de producten van het bedrijf gerelateerd waren aan surfen, bedacht Green een gestileerd beeld van een golf die een grote berg bedekt.

De originele versie was een witte afbeelding op een felrode achtergrond. In 1973 veranderde Alan Greene de achtergrond in zwart en werd de spelling van de naam ook zwart. In 2010 is het schrijven van het bedrijf van het lettertype Hurne Geometric Sans overgeschakeld naar handgeschreven letters van verschillende groottes lijken op een golf te springen.

Tegenwoordig wordt de zwarte versie officieel gebruikt op alle modellen, behalve zwart – daar is het logo rood. Markeringen voor snowboardkleding en schoenen bevatten een sneeuwvlok boven het logo.

Het Quicksilver-embleem is een van de meest gerespecteerde en erkende in de sportwereld en symboliseert de onberispelijke kwaliteit en het comfort van de producten onder dit merk.

1969 – heden

Het debuutlogo is ontworpen door Alan Green en John Law. Ze werden geïnspireerd door Japanse prints van Mount Fuji en een tyfoongolf om de identiteit van het sportmerk te creëren. De met sneeuw bedekte bergtop absorbeert de hoge bergkam. Hun looks worden schematisch weergegeven, want alles is aangepast aan de grafische stijl van de fabrikant van surf- en skateboardkleding. Aanvankelijk had het embleem geen verbale aanduidingen, maar na verloop van tijd verscheen de merknaam.

2010

In het voorjaar van 2010 werd een logo met inscriptie goedgekeurd. Hiervoor kozen de ontwerpers voor een licht lettertype – dun, breed, grotesk. De uitzondering is de letter “I”, die volgens de algemeen aanvaarde typografie aanvankelijk dubbelzijdige schreven heeft. Het pictogram blijft zoals het is – met een golftop en een Fuji-berg. Alle elementen zijn geplaatst in een horizontaal langwerpige rode rechthoek.

2010 – heden

Na het herontwerp was er een bijgewerkte spellingstijl voor het woord “Quicksilver”. Nu ziet het er modern uit, zelfs innovatief, omdat het is uitgevoerd in een vloeiend handgeschreven lettertype met een imitatie van slordig handschrift. De letters zijn in perspectief gerangschikt: van klein naar groot, dat wil zeggen dat het begin van de inscriptie visueel ver weg is en het einde daarentegen dichterbij. Onderaan zijn er verschillende inktvlekken – alsof ze probeerden de naam in Japanse karakters te schrijven, maar het mocht niet baten. Aan de rechterkant is er een merkpictogram met een berg en een golf. Het is vierkant en ziet eruit als een snee uit het vorige embleem.

Logo lettertype en kleuren

De auteurs van het logo kozen er verschillende lettertypen voor, zowel op basis van de rebranding als op basis van de plaats en het jaar van gebruik. De meest populaire is Clicker, die niet alleen het embleem siert, maar ook het kantoorteken. Hurne Geometric Sans 4 en Xephyr werden ook gebruikt. Er is nog een andere optie: met de hand geschreven, haastig handschrift of chaotische golven imiteren. Het kenmerkende palet bestaat uit zwart, wit en rood.