Podcast Logo

  Podcasts Logo

  Podcast is een reeks video-, audio- of streamingmedia die via internet wordt verspreid. Ze kunnen naar een persoonlijk apparaat worden gedownload en op elk gewenst moment worden beluisterd of bekeken. Tegelijkertijd lijkt digitale inhoud op televisie- en radio-uitzendingen die op bekende manieren worden uitgezonden. Podcasts bevatten meestal een of twee presentatoren die zich richten op een specifiek onderwerp of actueel evenement. Hun inhoud kan vooraf worden gepland of geïmproviseerd. Sommige podcastafleveringen zien eruit als sites met links, transcripties, opmerkingen, notities, aanvullende bronnen, gastinformatie en meer.

  Betekenis en geschiedenis

  Podcast Logo Geschiedenis

  In het najaar van 2000 stelde Tristan Louis voor om video- en audiobestanden bij RSS-feeds te voegen. Het idee werd geïmplementeerd door Dave Winer, auteur van RSS en gespecialiseerde softwareprogrammeur. Het resultaat van zijn werk was het wijdverbreide gebruik van podcasting, omdat er veel vraag is naar deze methode om inhoud niet alleen voor persoonlijke, maar ook voor zakelijke doeleinden te gebruiken.

  De debuuttoepassing die theorie in praktijk veranderde, was iPodderX. Het kwam tot stand dankzij de inspanningen van August Trometer en Ray Slakinski die het ontwikkelden. Deze overgang gaf een sterke impuls aan de ontwikkeling van de podcasttheorie en het wijdverbreide gebruik ervan. In 2007 maakte het nieuwe formaat het mogelijk om te doen wat voorheen alleen in het kader van radio-uitzendingen werd gedaan. De eerste chatshow werd in 2003 gelanceerd door Matt Schichter en heette The BackStage Pass.

  Het programma van een uur werd live opgenomen en omgezet naar 16 kbps audio voor streaming via een switch-verbinding. Als gevolg hiervan werd de show omgedoopt tot Matt Schichter Interviews en werd de eerste podcast die op internet verscheen.

  Ook vermeldenswaard is een andere show – Daily Source Code, die in 2004 werd gelanceerd door Adam Curry. Hij maakte de nieuwe technologie in feite populair en bood niet alleen nieuwsuitzendingen en kronieken van het dagelijks leven van beroemdheden aan, maar ook nieuwe podcasts die op dat moment in opkomst waren.

  2013 – heden (Windows)

  Podcasts (Windows) Logo 2013-vandaag

  In 2013 werd een persoonlijk pictogram voor Windows Phone-platforms gelanceerd in verschillende versies – van 8.1 tot 10. Hoewel het patroon en de achtergrondkleur door gebruikers individueel worden ingesteld, is er een algemeen logo-schema. Het is een smaragdgroen vierkant met een grote microfoon op een steel. De microfoon zelf ziet eruit als een verticaal ovaal met de juiste vorm en zijn poot lijkt op een loodrecht symbool en ziet eruit als een omgekeerde “T”.

  Etherische golven stralen vanuit de microfoon in verschillende richtingen, die het uitzendproces symboliseren. Ze zien eruit als wiskundige haakjes. Er zijn er vier – twee aan elke kant. Het woord “Podcast” staat in de linkerbenedenhoek van het vierkant. Het is afgeleid van twee pijlers: “iPod” en “broadcast”. Van het ene woord wordt het begin genomen, van het andere – het einde.

  2018 – heden (Google)

  Google Podcasts Logo 2018-vandaag

  In 2018 lanceerde Google ook een eigen versie van een podcastdistributieplatform. Het logo van deze dienst lijkt absoluut niet op de iconen van Apple en Microsoft, maar is gemaakt in de huisstijl van alle emblemen van het bedrijf. Dit zijn stippen en streepjes die zijn opgesteld in de vorm van een ruit van verschillende kleuren. In dit logo probeerden de ontwikkelaars de perceptie van geluid over te brengen voor een persoon die het Google Podcasts-logo voor het eerst zag.

  2019 – heden (macOS)

  Podcast (macOS) Logo 2019-vandaag

  In 2019 is een versie van het logo voor macOS 10.15 versie 1.0 goedgekeurd. Dit bord ziet er een beetje anders uit dan het eerste. Hiervoor wordt een paarse cirkel met een donkere rand gebruikt. In het midden bevindt zich een grote witte stip, waaronder zich een geïmproviseerde poot bevindt. Het heeft de vorm van een verticaal ovaal. De onderkant is smaller dan de bovenkant. Alle elementen zijn omgeven door open ringen, wat de wijdverbreide dekking van het gebied door uitzendingen symboliseert.

  Logo lettertype en kleuren

  Podcast Logo

  Voor het Windows Phone-logo kozen de ontwerpers voor een schreefloos lettertype met dicht op elkaar staande letters. Er staat geen tekst in het macOS-logo.

  Logo Podcast

  Hoewel het palet van het logo anders is, zijn ze verenigd door de witte kleur: het is aanwezig in beide varianten. Ook verkrijgbaar in smaragd en paars.