Pinterest Logo

  Pinterest Logo

  Pinterest is een online platform voor dating, communicatie en het vinden van gelijkgestemden, in de vorm van een gratis fotohosting. Hiermee kunt u uw eigen afbeeldingen toevoegen en er verzamelingen van maken: “pinnen” op de zogenaamde “borden”. Ondanks zijn vrij beperkte focus, trekt de internetservice de aandacht met zijn ongebruikelijke ontwerp en handige functionaliteit.

  Betekenis en geschiedenis

  Pinterest Logo Geschiedenis

  Het eerste Pinterest-embleem verscheen in 2010, toen een experimentele versie van de site werd gelanceerd – eerst gesloten en daarna alleen beschikbaar op uitnodiging. Voor zover bekend heeft Ben Silbermann de eerste vijfduizend gebruikers persoonlijk uitgenodigd. Het project zelf begon een paar maanden eerder, in december 2009.

  Vanaf de eerste dagen probeerden de ontwikkelaars de huisstijl aantrekkelijk te maken om het vertrouwen van bezoekers te winnen. De “groene”, onbekende dienst moest immers voor zichzelf spreken. Grote hoop werd op het logo gevestigd als onderdeel van de visuele identiteit van het merk. Ontwerpers hebben de inscriptie “Pinterest” in een ongebruikelijk perspectief afgebeeld: modieus en fris, met een duidelijk perspectief op het jeugdpubliek.

  Maar het online platform heeft zich niet zo snel ontwikkeld als de makers ervan wilden. In termen van het aantal unieke bezoeken was het aanzienlijk inferieur aan concurrerende Instagram, en het verschil was indrukwekkend. Het succes kwam al in 2011: het aantal gebruikers begon exponentieel te groeien. Dit is hoe het Pinterest-embleem beroemd werd. Ze is gezien, herkend en besproken door miljoenen mensen over de hele wereld.

  2010 – 2011

  Pinterest Logo 2010-2011

  De eerste versie van het logo is gemaakt met het lettertype Bello Script. Het imiteert een handgeschreven inscriptie in kalligrafisch handschrift. De basiskleur is zwart, met het woord met een spookachtige lichtblauwe schaduw en een brede witte rand met een grijze omtrek. Het embleem ziet er representatief uit, maar een beetje chaotisch door de mix van verschillende elementen.

  2011 – heden

  Pinterest Logo 2011-vandaag

  Na de lancering van de iPhone-app begon Pinterest grip te krijgen. Rond dezelfde periode introduceerde hij een nieuw logo dat eenvoudiger en zakelijker is dan het vorige. De ontwerpers probeerden de oorspronkelijke stijl te behouden: ze schilderden een gestileerde letter “P” af in een rode cirkel. Dit embleem is nog steeds actueel.

  2011 – 2016

  Pinterest Logo 2011-2016

  In 2011 heeft de service het handelsmerk op het gebied van belettering vernieuwd. Het is nu merkbaar anders dan het eerste logo, hoewel ontwikkelaars Juan Carlos Pagan en Michael Deal hebben geprobeerd een gemeenschappelijke stilistische focus te behouden. Het lettertype bootst nog steeds handschrift na, maar het ziet er niet hetzelfde uit als voorheen.

  Veranderde de vorm van de letters (vooral “P”, “r” en “s”), evenals de verbindingslijnen tussen karakters. Een lange afgeronde strook strekt zich bijvoorbeeld naar rechts uit vanaf “s”, die hoog buigt, dan scherp naar beneden gaat en overgaat in de verticale slag “t”. De hoofdkleur is donkerrood, de secundaire kleur is wit.

  2016 – heden

  Pinterest Logo 2016-vandaag

  In 2016 heeft het sociale netwerk het logo verlaten dat het de afgelopen vijf jaar had gebruikt zonder spijt. Misschien omdat het herontwerp niet al te globaal was: het had alleen invloed op het lettertype en combineerde de naam van de dienst met het beruchte ronde pictogram.

  Het opschrift ziet er zakelijk uit dankzij het groteske lettertype. De ontwikkelaars hebben alle letters in één vorm gebracht, zodat ze er streng en harmonieus uitzien. Dit was waarschijnlijk een poging om Pinterest te presenteren als een vervanging voor Instagram, Facebook of Twitter voor grote bedrijven, in plaats van een entertainmentplatform voor jongeren.

  Logo lettertype en kleuren

  Pinterest Logo

  Het circulaire embleem van het sociale netwerk was het onderwerp van juridische procedures. Het bleek dat het pad-pictogram bijna volledig wordt herhaald: de rode hoofdkleur en de vorm van de witte letter “P”, en de verhoudingen van de elementen vallen samen. Het enige verschil is dat het pictogram van Path een vierkant is met afgeronde randen, terwijl dat van Pinterest gewoon rond is. Hierdoor zijn mensen vaak in de war en begrijpen ze niet waar welke applicatie is.

  Chronologisch heeft Path veel meer rechten op dit symbool. Hij gebruikte het al toen Pinterest op het punt stond zijn rode cirkel te registreren met een “P”. Daarom eiste een competitief sociaal netwerk in 2012 dat het Amerikaanse Patent and Trademark Office Pinterest weigerde een nieuw logo te registreren. Te oordelen naar het feit dat het werd geaccepteerd, negeerde de octrooiorganisatie het bezwaar.

  Logo Pinterest

  Als de inscriptie op het embleem eerder met de hand werd gemaakt, ziet het lettertype er nu op een nieuwe manier uit. De ontwerpers kozen voor de strikte Neue Haas Grotesk en pasten deze enigszins aan de stijl van het online platform aan.

  Het palet weerspiegelt de kenmerkende kleuren rood en wit van Pinterest. Tijdens de modernisering van het bord zijn de tinten verschillende keren gewijzigd.