Paytm Logo

Paytm LogoPaytm is een Indiaas betalingssysteem dat actief is in het segment van elektronische geldtransacties en online betalingen voor verschillende diensten. Hiermee kunt u uw gsm-account in één klik en vanaf elke locatie aanvullen, geld opnemen met een kaart, tickets betalen, aankopen in de winkel en hulpprogramma’s. De dienst is in 2010 opgericht door ondernemer Vijay Shekhar Sharma. Het hoofdkantoor van de financiële instelling is gevestigd in Noida, Uttar Pradesh (India).

Betekenis en geschiedenis

Paytm Logo Geschiedenis

De tijd dat het logo van deze e-commercestructuur verscheen in augustus 2010, toen het betalingssysteem verscheen. De ontwikkeling ervan in de Indiase internetruimte was ongelooflijk snel, dus nu heeft het niet alleen elektronische portemonnees, fysieke kaarten, maar ook een eigen bank. In alle gevallen blijft het embleem hetzelfde. Gedurende de lange periode van zijn bestaan ​​is het slechts één keer veranderd.

2010 — 2012

Paytm Logo 2010-2012

De debuutversie van het logo bestaat uit drie delen: «Pay», hoofdletter «T» en «M», gescheiden door een koppelteken. Het eerste woord is geel en is een combinatie van één hoofdletter en twee kleine letters. Het bovenste segment «T» overlapt bijna de aangrenzende «y», waarvan de rechterhelft onder de dop gaat. De «M» is erg breed, gestrekt en visueel zwaar. De zwarte kleur van de dikke lijnen maakt het sowieso groter.

2012 — heden

Paytm Logo 2012-vandaag

In 2012 is een ander logo aangenomen op basis van dezelfde lettercombinatie. Dit komt door het feit dat veranderingen na de uitbreiding van de financiële dienstverlening alleen van invloed waren op het ontwerp — de naam bleef hetzelfde.

De ontwikkelaars hebben de stijl van persoonlijke symbolen veranderd: ze hebben de karakters overgezet naar kleine letters, twee delen van de naam gelaten en ze op kleur gescheiden. Het ene segment is donkerblauw «pay», het andere is lichtblauw «tm». Nu overlappen de letters elkaar niet en raken ze helemaal niet aan. De «a» en «t» worden op een originele manier gespeeld: de eerste heeft helemaal geen staart, de tweede heeft de onderste bocht afgesneden, dus het lijkt op een stok met een dwarsbalk.

Logo lettertype en kleuren

Logo Paytm

De huidige versie van het logo valt bijna samen met het kleurenschema van een ander online betalingssysteem — het bekende PayPal. Het Amerikaanse bedrijf heeft hiervoor zelfs Paytm aangeklaagd. Ten eerste is er in beide gevallen een continue spelling van een tweedelige naam met het woord «Pay». Ten tweede is er een duidelijke indeling in donkerblauw en lichtblauw. Het enige verschil zit in de vorm van het indienen van tekens: PayPal heeft kleine letters gecombineerd met hoofdletters, Paytm gebruikt alleen kleine letters.

Het logo is vetgedrukt zonder serif uit de categorie Roboto, ontworpen door Christian Robertson. Deze typografie is gekozen voor alle uitlopers van Paytm. Het enige verschil tussen hen is de schrijfstijl. Het lettertype leest goed op digitale apparaten van alle formaten, dus het management gaf er de voorkeur aan.

Het originele palet bestaat uit twee kleuren: Pruisisch blauw (# 042e6f) en cyaanblauw (# 00baf2). Hoewel beide op het eerste gezicht lijken te passen bij het PayPal-gamma, zijn ze nog steeds niet identiek, aangezien de concurrent verschillende technische tinten heeft: Medium Dark Blue (# 002d8b) en Cyan (# 009be1).