Patreon Logo

Patreon LogoMet de Patreon-service kunnen gebruikers de ontwikkelaars van hun favoriete digitale inhoud financieren: muziek, foto’s, video’s, podcasts, webstrips. Hiervoor worden fans beloond met speciale privileges, zoals geen advertenties of exclusieve toegang tot nieuwe producten. Dankzij het crowdfundingplatform hebben mensen de mogelijkheid om bepaalde voordelen te kopen, en auteurs ontvangen op hun beurt extra inkomsten.

Betekenis en geschiedenis

Patreon Logo Geschiedenis

De commerciële website Patreon werd gelanceerd in 2013 en is populair bij muzikanten, schrijvers, artiesten, videobloggers en andere makers van internetinhoud. Bovendien kennen de “mecenassen” hem goed, die hun idolen financieel ondersteunen. Daarom is het herkenbare logo met de woorden “PATREON” door miljoenen gebruikers gezien. Maar velen waren ontevreden over het laatste herontwerp: de nieuwe versie van het logo lijkt hen saai en onconceptueel, omdat het is gemaakt in de geest van minimalisme.

2013 – 2017

Het eerste logo van het crowdfundingplatform leek uit de doos. De ontwikkelaars hebben een gestileerde witte “p” afgebeeld in een oranje druppelvorm om Patreon in de internetruimte voor te stellen. Aan de rechterkant, met een klein streepje, stond de naam van de dienst – “patreon”. Elke letter had iets speciaals: “p”, “a” en “o” hadden dezelfde vorm, “e” “teruggerold” en de linkerkant van het horizontale streepje “t” was onevenredig kort. Bovendien waren alle tekens in kleine letters.

2017 – heden

In 2017 veranderde de website zijn logo en beperkte hij zich niet tot een minimaal herontwerp – hij werkte het lettertype volledig bij en liet het gebruikelijke traanelement achterwege. Dit komt doordat het oude logo er verouderd uitzag, vooral de typografie met vreemde geometrie. In de nieuwe versie is het woord “PATREON” in hoofdletters geschreven en bevindt het zich links van de dikke verticale lijn.

Logo lettertype en kleuren

Nadat hij het futurisme had verlaten, vertrouwde Patreon op minimalisme, wat veel gebruikers niet leuk vonden. De belangrijkste argumenten van de critici kwamen neer op het feit dat het bijgewerkte ontwerp niet overeenkomt met het crowdfundingplatform. Het gecombineerde teken bleek te algemeen: het kan evenzeer toebehoren aan elk bedrijf dat met financiële diensten te maken heeft. Welnu, het pictogram, bestaande uit een blauwe rechthoek en een rode cirkel, lijkt te abstract – het is onmogelijk om eruit te begrijpen waarin de site is gespecialiseerd.

De minimalistische belettering is uitgevoerd in het lettertype GT Walsheim Bold, dat wordt gekenmerkt door de afwezigheid van schreven. Zijn inspiratie was Otto Baumberger, een Zwitserse posterontwerper uit de jaren dertig. Tot 2013 werd een aangepaste Opificio op het logo geïntroduceerd, die vaag doet denken aan SF New Republic.

Patreon gebruikt rood in de schaduw van Fiery Coral (# FF424D). Hij schilderde de cirkel die op het kleine pictogram staat. Het hoofdlogo is zwart en blauw – zowel een inscriptie als een verticale streep. Dit is een goede keuze omdat beide kleuren niet gebonden zijn aan andere populaire merken.