Papa John’s Logo

Papa John's Pizza Logo

Papa John’s is een Amerikaanse keten van bakkerij- en pizzabezorgrestaurants en een franchisebedrijf dat zijn verkooppunten heeft uitgebreid tot een zeer groot gebied. Het exploiteert bijna 5.200 vestigingen. Ze werken zowel in het land (in 50 staten) als in het buitenland (in 44 staten). Het bedrijf exploiteert ook 246 co-branded winkels en 35 locaties in China. Nu is het de op drie na grootste van vergelijkbare pizzeria’s en in 2016 stond het zelfs op de derde plaats. De oprichter is John Schnatter, een ondernemer die in 1984 zijn eerste restaurant opende. Het hoofdkantoor is gevestigd in Jeffersontown, Kentucky.

Betekenis en geschiedenis

Papa Johns Logo Geschiedenis

Een groot project begon met een klein idee. Eerst zette de toekomstige zakenman een kast op waar vroeger bezems werden bewaard. Het was de achtertuin van de herberg van zijn vader, Mick’s Lounge. Ze was in Jeffersonville, Indiana. De jongeman verkocht vervolgens de auto en kocht er gebruikte apparatuur voor pizza’s mee, waarbij hij $ 1.600 uitgaf. Gaandeweg kreeg hij een verkooppunt — in het gebouw van het voormalige toilet. Dergelijke intimidatie is te wijten aan het feit dat de vader zijn zoon verbood zaken te doen en hem naar de studie stuurde. Hij drong echter alleen aan en werd toch ondernemer. En succesvol.

Dat wil zeggen, de voorwaarden voor de lancering waren op zijn zachtst gezegd uiterst beperkt. Maar dit weerhield de zakenman er niet van om de op drie na grootste pizzeriaketen in de Verenigde Staten te creëren, want grote dingen beginnen met kleine pogingen. En zo geschiedde: afhaalpizza viel bij veel mensen in de smaak. Een jaar later verhuisde Schnatter naar de volgende kamer. Hij was ook de pionier van een speciale saus om de korst in te dippen, wat heerlijk was.

In 1993 ging het bedrijf naar de beurs en begon het zich snel te ontwikkelen. In 1994 had ze al vijfduizend verkooppunten en in 1997 — anderhalfduizend. In 2009 kon de oprichter van de pizzaketen zijn auto inleveren, die werd verkocht om apparatuur te kopen. Nu betaalde hij er 250 duizend dollar voor, en niet het bedrag waarvoor hij verkocht (1600 dollar). Dit was het resultaat van de glorie van het bedrijf, waarvan het logo over de hele wereld bekend is. Het siert niet alleen de ingangen van de winkels, maar ook het merkuniform van de bakkers. Er zijn in totaal vijf logo-opties.

1984

Papa John's Pizza Logo 1984

Het originele embleem is eenvoudig en is een geometrische figuur met een inscriptie erin. Dit is een rood-wit spandoek met een afbeelding van een «omgekeerd bord». Het is wit geschilderd, gewelfd en aangevuld met een rechthoek aan de bovenkant met het woord «Pizza». De naam is geschreven in blauwe letters, die vanuit het midden naar de randen smaller worden.

1984 — 1995

Papa John's Pizza Logo 1984-1995

De ontwerpers hebben de vorm van de omgekeerde boog behouden: ze omcirkelden de geometrische figuur volledig met een dunne groene lijn. Alle letters zijn rood. De centrale letters zijn, net als voorheen, veel groter dan die aan de rechter- en linkerkant. Hierdoor onderscheidt het embleem zich van de rest. Het lettertype in de zin «Papa John’s» is ook niet veranderd: er waren vetgedrukte tekens in hoofdletters zonder schreef.

1995 — 2019

Papa John's Pizza Logo 1995-2019

Om het logo te moderniseren, hebben de ontwikkelaars het een beetje anders ontworpen, zonder de hoofdconfiguratie te beïnvloeden. Ze voegden brede vierkante schreven en groene schaduwen toe, plaatsten het woord «Pizza» op een lint met driehoekige uiteinden en omcirkelden het in rood.

2018

Papa John's Pizza Logo 2018

Het embleem bestaat uit twee diagonaal gerangschikte rechthoeken. Ze zijn nauw aangemeerd en enigszins verschoven ten opzichte van elkaar. Het rechter cijfer is rood, het linker is groen. Ze bevatten de naam van de pizzeriaketen, verdeeld in twee delen. De laatste «s» is kleiner dan de andere en onderstreept met een korte streep. Lettertype hoofdstad, gehakt.

2019 — 2021

Papa John's Pizza Logo 2019-2021

Na een paar jaar experimenteren met de visuele identiteitsbadge, kwam de pizzeria-directie uit op een versie uit 1995 met een lettertype uit het logo van 2018. Tijdens het transformatieproces veranderde een massief bord, dat eerst als embleem diende, in een miniatuurpictogram bedoeld voor reclame. De auteur van het eeuwige teken was een marketeer die tijdens zijn studententijd naast John Schnatter woonde. De naam van de ontwikkelaar was verloren, net als hijzelf, hoewel de toekomstige eigenaar van de Papa John’s-keten hem elke week gratis pizza beloofde voor dergelijk werk.

In de moderne versie van het logo is de oude schil behouden, maar is de inhoud gewijzigd. Ontwerpers hebben een nieuw lettertype in het oude frame geïntroduceerd — glad, zelfs, schreefloos. Ze deden hetzelfde met de inscriptie op de tape, met het groteske. Een andere wijziging had betrekking op de kleur: nu zijn de letters in plaats van dieprood geverfd in licht scharlaken.

Serif-lettertypen werden alleen in de middenjaren gebruikt: het was Aachen Bold, gemaakt door ontwerper Colin Brignall. Momenteel wordt een lettertype met de naam Italian Plate gebruikt — glad, gelijkmatig, breed.

Het kleurenpalet is stabiel, omdat in elke configuratie van het logo rood en groen altijd aanwezig zijn. Rood trekt aan, groen wekt vertrouwen, wit kalmeert.

2021 – heden

Papa John's Pizza Logo 2021

Eind 2021 voerde fastfoodrestaurantketen Papa John’s een grootschalige rebranding door. Ze concentreerde zich op het zo eenvoudig mogelijk houden van de identiteit, dus gooide ze het ‘pizza’-lint en de bezittelijke apostrof weg. Nu heet de pizzeria eenvoudig en duidelijk: Papa Johns. Het herontwerp verwijderde ook de groene omtreklijn rond de tekst en de naam zelf kreeg de vorm van een omgekeerde plaat. Hiervoor lieten de specialisten van de Mathews Hale Design-studio, die belast waren met het bijwerken van het embleem, de letters achter in de vorm van een ladder — met een afname van het midden naar de zijkanten.

Logo lettertype en kleuren

Papa Johns Logo

De ontwerpers veranderden het Italiaanse Plate-lettertype in een ander lettertype met iets bredere stelen en kortere sneden op de «J» en «S». Het bedrijfspalet van Papa Johns bestaat nu alleen nog uit rood. Alle vorige logo’s zijn ook groen.

Logo Papa Johns