Panda Express Logo

Panda Express Logo

In 2017 vierde fastfoodketen Panda Express de opening van haar 2000ste vestiging. Sindsdien heeft ze nog eens tweehonderd restaurants geopend waar liefhebbers van alles wat knapperig en pittig-zoet is, gaan dineren. Het menu combineert Chinese en Amerikaanse gerechten. De bekendste daarvan zijn stukjes kip in sinaasappelsaus. Het begon te worden geserveerd in 1987, vier jaar na de oprichting van het merk. En in 2008 begonnen chef-koks het populaire Peking-rundvlees te koken van rundvlees, uien en paprika’s. Slechts een jaar later verscheen een caloriearm dieetvoedsel. In 2010 is de eerste portie garnalen met noten en honing verkocht. Authentiek fastfood is verkrijgbaar in meer dan 10 landen over de hele wereld, waaronder de VAE, Zuid-Korea en Canada.

Betekenis en geschiedenis

Panda Express Logo Geschiedenis

Het merk Panda Express is samen met Panda Inn eigendom van de grote Panda Restaurant Group. De geschiedenis van het familiebedrijf begon in 1973, toen chef-kok Ming-Tsai Cherng en zijn zoon Andrew hun eerste Szechuan-restaurant openden. Later werden ze vergezeld door Peggy Cherng, de vrouw van Andrew. Om klanten aan te trekken, moesten ze veel promoties voeren en gratis eten weggeven.

Het merk Panda Inn dreigde failliet te gaan, maar had een fastfoodversie — Panda Express. Dit gebeurde in 1983, nadat de manager van Glendale Galleria had voorgesteld dat restauranteigenaren een fastfood-outlet in het winkelcentrum zouden openen. We kunnen zeggen dat ze geluk hadden, want zonder connecties met voetbalcoach Terrence Michael Donahue was het ze niet gelukt.

Sindsdien is het netwerk actief uitgebreid. De vestigingen zijn niet alleen in de straten van de stad actief, maar ook op luchthavens, universiteitscampussen, stadions en militaire bases. Dat wil zeggen, het Panda Express-logo, dat tegelijkertijd dienst doet als reclamebord, is miljoenen mensen bekend. Het ziet er erg stijlvol uit omdat restauranteigenaren de visuele identiteit van het merk net zo belangrijk vinden als een doordacht menu.

Ontwerpers hebben het meest geschikte symbool voor horecagelegenheden gecreëerd — het beeld van een panda. Dit is een logische keuze, in lijn met de visie van het bedrijf en het onderstrepen van de connectie met de Chinese cultuur. Het Panda Express-handelsmerk werd ooit geprobeerd te worden gestolen door oplichters. Ze openden een restaurant met dezelfde naam om het door te geven als een filiaal van de keten en gebruikten het originele logo zonder toestemming. Na een onderzoek werd het illegale punt gesloten en kregen de eigenaren een boete.

Daarnaast heeft Panda Express sinds kort een concurrent — Panda Libre met Mexicaans-Aziatische keuken. Vanwege de gelijkenis van namen en de gemeenschappelijke mascotte die op de emblemen wordt gepresenteerd, heeft een Chinese restaurantketen in 2020 een inbreuk op het auteursrecht ingediend. Als gevolg hiervan zag de ondernemer zich genoodzaakt zijn horecazaak te hernoemen naar Kung Pow Restaurant. Bovendien gebruikt het bedrijf Panda Express zelf een logo vergelijkbaar met het symbool van de publieke organisatie World Wide Fund for Nature, maar daar heeft niemand last van. Zowel daar als daar is een staande panda afgebeeld, alleen voor het fastfoodmerk is deze naar links gericht, en voor WWF is deze naar rechts gericht.

1973 — 1983

Panda Inn Logo 1973-1983

Voordat Panda Express op de markt kwam, was er een keten van Panda Inn-restaurants die traditionele Szechuan-gerechten serveerden in een formele setting. De eerste vestiging werd geopend in 1973 en tegelijkertijd verscheen het logo, dat de volgende tien jaar bleef hangen. Het centrale personage was, zoals verwacht, de panda. De kunstenaars beeldden haar af in cartoonstijl, met een groene bamboescheut in haar voorpoten. En om het zwart-witte dier beter te laten uitkomen, voegden ze een grote rode cirkel toe met een zwarte rand tegen de achtergrond — een soort zon.

In de onderste helft was een karmozijnrode rechthoekige tablet met witte inscripties. De bovenste regel werd ingenomen door de merknaam. In het midden stond de zin «MANDARIN CUISINE», aan beide zijden onderstreept met horizontale lijnen. En daaronder staan ​​drie Chinese karakters. Voor woorden in het Engels werd een dun schreefloos lettertype gebruikt.

1983 — 2009

Panda Express Logo 1983-2009

In 1983 verscheen een «fast food» -versie van Panda Inn — Panda Express. De nieuwe restaurantketen erfde van zijn voorganger niet alleen de naam, maar ook een systeem van grafische symbolen. Ze kreeg een soortgelijk logo met de afbeelding van een panda, hoewel het dier dit keer niet zat, maar stond, zodat er slechts drie poten zichtbaar waren. Het algehele ontwerp deed denken aan de wereldberoemde WWF-badge. De achtergrondcirkel is niet verdwenen. De ontwikkelaars hebben het ontworpen om eruit te zien als een rondel, met de nadruk op het scharlaken midden en een brede witte ring langs de rand. De zwarte buitenste omtrek werd scharlaken. De rechthoekige tablet verdween, dus alle inscripties zaten in de ring. Traditioneel stond de merknaam bovenaan en daaronder de uitdrukking «GOURMET CHINESE FOOD».

2009 – 2014

Panda Express Logo 2009-2014

In 2009 maakte Panda Express zijn logo expressiever. Om dit te doen, moest ze de rode kleur vervangen door karmozijnrood en een vet zwart schreefloos lettertype voor de tekst gebruiken.

2014 — heden

Panda Express Logo 2014

Een paar jaar later moderniseerde het bedrijf het grafische symbool opnieuw. De karmozijnrode kleur werd bleekrood en alle randen van de letters waren afgerond. Maar de belangrijkste update is dat de merknaam nu deels in een serif-lettertype is geschreven. Wat betreft de geschilderde panda, de ontwerpers hebben de vorm enigszins veranderd, hoewel dit niet zo opvalt. In plaats van de lange zin «GOURMET CHINESE VOEDSEL» is de laconieke uitdrukking «CHINESE KEUKEN».

Logo lettertype en kleuren

Panda Express Logo

De mascotte van de restaurantketen toont zijn connectie met China, aangezien panda’s alleen daar te vinden zijn. Deze dieren worden beschouwd als een nationaal symbool van de VRC en worden zelfs gebruikt als diplomatiek instrument — een «levend geschenk» voor bevriende staten. En het moderne China verhuurt ze voor tien jaar en neemt ze samen met de welpen mee terug, dus het is moeilijk om iets meer Chinees te bedenken dan een panda. De autoriteiten van het land staan ​​niet toe dat bamboeberen zich over de hele wereld vestigen en er goed aan verdienen, hoewel al het geld naar het fonds voor de bescherming van bedreigde diersoorten gaat. Het Panda Express-logo weerspiegelt dus volledig het concept van het restaurant.

Tot 2014 waren de woorden op het merklogo geschreven in Frutiger Cond Bold, dat verscheen dankzij Adrian Frutiger. Daarna werkten de typografen een beetje aan de stijl en transformeerden ze het groteske zo erg dat de letters «P» en «D» bovenaan één korte schreef hadden. En de randen van alle symbolen zijn afgerond geworden, wat niet eerder werd waargenomen.

Logo Panda Express

Ook het kleurenschema is gewijzigd: de traditionele frambozentint (#CE123D) heeft plaatsgemaakt voor rood (#C12322). Na het herontwerp bleven alleen zwart (#000000) en wit (#FFFFFF) over.