Odontologia Logo

Odontologia LogoOdontologia is het logo van de American Dental Association, opgericht door William Henry Atkinson in 1859. Het gebruikt een slang — een symbool van gezondheid in de Griekse mythologie. De rest van de details hebben ook betrekking op het gebied van de geneeskunde.

Betekenis en geschiedenis

Logo Odontologia

Het embleem is ontworpen door de vakbond tandheelkundige vereniging en geïntroduceerd in 1965. De debuutversie bevat de Asclepio-toverstok — een attribuut van de oude Romeinse en Griekse god van de geneeskunde. Hij was gewikkeld in een slang — een wezen dat de inwoners van het oude Griekenland vaak voor medicinale doeleinden gebruikten.

Daarnaast wordt de afbeelding van een reptiel vaak genoemd in het Oude Testament, waar het ook dient als symbool van gezondheid. Onderaan het logo staan ​​32 bladeren en 20 bessen, die respectievelijk het aantal blijvende tanden en melktanden vertegenwoordigen.

Het kleurenschema werd vaak bijgewerkt, hoewel het niet erg divers was. In de debuutversie heerste lange tijd een lila achtergrond — de officiële kleur van de tandheelkunde. De Asociacion Nacional de Facultades Dentales nam het in 1897 op in hun embleem.

Afhankelijk van de variant is de slang wit, geel, beige of grijs geverfd. Ze was ook gestreept. De Asclepio-toverstok had een bruine en vervolgens een gouden tint, net als het omringende frame.

Logo lettertype en kleuren

Odontologia Logo

Het originele bord is in twee frames geplaatst. De eerste is gemaakt in de vorm van een driehoek, wat eigenlijk de letter Delta uit het Griekse alfabet is. Het staat voor tandheelkunde. Het tweede frame is rond, verbonden met de letter Omicron, die is gekoppeld aan het woord Odont, wat in het Grieks «tand» betekent.

Door de jaren heen zijn de graphics vele malen veranderd, maar de centrale afbeeldingen van de toverstaf en de slang zijn altijd aanwezig geweest. Maar het woord Odontologia verscheen en verdween. Het bevindt zich aan de onderkant van het embleem. Geschreven in groot, gemakkelijk te lezen schreefloos type. In sommige versies was het logo cursief.