Nieuw Portland Winterhawks-embleem verwelkomd door indianen

Portland Winterhawks Logo

Op 14 juli kondigde de North Portland Oregon Hockey Club — Portland Winterhawks een lang aandringende verandering van het Native American teamlogo aan. Voorheen bevatte het logo een afbeelding van het hoofd van een indiaan die een nationale hoofdtooi droeg, wat een belediging was voor de gevoelens van de inheemse bevolking van Amerika en een constante wrok van hun kant veroorzaakte.

Het nieuwe embleem werd onthuld tijdens de Veterans Celebration in het Los Angeles Memorial Coliseum. Het beeld van een havikskop, met behoud van de traditionele kleuren rood en zwart van het team, vormde het einde van een veertig jaar durende confrontatie tussen het team en de lokale Indiase gemeenschap van Portland, die de symboliek uit het verleden als een uiting van racisme beschouwde.

Portland Winterhawks Nieuw Logo

Het besluit tot rebranding werd ingegeven door een petitie van het Native American Youth and Family Center om het proces te versnellen. Ondanks het feit dat er geen leden van het Centrum betrokken waren bij de ontwikkeling van nieuwe symbolen en er niet met hen werd overlegd, kreeg de nieuwe branding van het team universele goedkeuring van alle Indiërs.

De geschiedenis van het embleem, dat de langdurige twist tussen de Winterhawks en de Portland-Indiase diaspora veroorzaakte, begon veel eerder. Als symbool van de beroemde NHL-club — Edmonton Oil Kings, die in 1976 naar Portland verhuisde, bleef het logo in het team, dat zichzelf de Winterhawks noemde. Maar de huidige trend van het afwijzen van aanstootgevende afbeeldingen en respectloze uitingen van ras in de symbolen en merken van de grootste sportclubs in de Verenigde Staten heeft geleid tot de noodzaak om de branding van Portland Winterhawks te heroverwegen.

Logo Portland Winterhawks

Ondanks hevige tegenstand van veel fans, evenals enkele teamleden, gaat de verandering in de huisstijl van sportclubs nu in hoog tempo. In 2005 vestigde de American Psychological Association de aandacht op de negatieve impact van dergelijke emblemen op de kwetsbare psyche van inheemse Amerikaanse kinderen, en riep op tot de noodzaak om de benadering van het maken van reclamelogo’s, mascottes en symbolen radicaal te heroverwegen.

Portland Winterhawks Oud en Nieuw Logo (geschiedenis)

Het zal echter niet mogelijk zijn om verouderde tekens en logo’s snel volledig uit het informatieveld uit te sluiten. De geschiedenis van de clubs blijft in hun foto’s, museumcollecties, waar dergelijke beelden zullen plaatsvinden. Conservatieve fans zullen hun toewijding aan de oude mascotte blijven tonen. Met name de implementatie van oude clubsymbolen op het gebied van handel, waar veel goederen van deze groep zich hebben verzameld, zal nog worden uitgevoerd.

Maar wat er nu gebeurt, toont het ontwaken van een nieuw bewustzijn in het land, wat bijdraagt ​​aan de oplossing van het probleem van raciale ongelijkheid, een duidelijk voorbeeld hiervan is de beslissing van de sportclub Portland Winterhawks.