NCAA Logo

National Collegiate Athletic Association Logo

NCAA is de korte naam voor de non-profit National Collegiate Athletic Association. Het regelt de activiteiten van 1268 Noord-Amerikaanse sportclubs, houdt competities tussen hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten en Canada. De organisatie helpt ook jaarlijks bijna 480.000 studenten die deelnemen aan wedstrijden. De structuur omvat drie divisies, die in 1972 werden goedgekeurd door de leden van de conventie. De sportvereniging zelf verscheen in 1906 als IAAUS, en kreeg daarna in 1910 haar huidige naam. Het hoofdkantoor is gevestigd in Indianapolis, Indiana.

Betekenis en geschiedenis

NCAA Logo Geschiedenis

De oorsprong van intercollegiale sporten in de Verenigde Staten gaat terug tot 1852, toen Harvard en Yale begonnen te roeien. Het bleef de enige populaire sport tot het einde van de 19e eeuw, dus de resulterende verenigingen werden de Rowing Association of American Colleges en de Intercollegiate Rowing Association genoemd. Via hen werden alle misverstanden, onduidelijke situaties en controversiële punten opgelost. Ze planden de evenementen en handhaafden de regels.

Maar naarmate andere sportdisciplines zich verspreidden, begonnen deze lichamen hun relevantie te verliezen, omdat hun bevoegdheden zich uitbreidden, zoals sport. Vooral basketbal en voetbal begonnen te domineren. Hun regels werden net vastgesteld, dus veranderden ze vaak — letterlijk van spel tot spel. Dit vereiste de eenmaking van de bepalingen om hun voorwaarden niet aan te passen aan elke wedstrijd, het vermijden van geschillen.

De noodzaak voor de opkomst van de National Collegiate Athletic Association werd opgemerkt door het hoogste leiderschap van het land, aangezien er frequente verwondingen en zelfs sterfgevallen waren onder atleten. Daarom zijn de meeste instellingen voor hoger onderwijs begonnen met het verlaten van sommige sportprogramma’s. Als resultaat werden tijdens een bijeenkomst van dertien hogescholen en universiteiten gemeenschappelijke regels goedgekeurd. En in 1905 richtten 62 universiteiten de IAAUS (Intercollegiate Athletic Association of the United States) op. De organisatie kreeg een jaar later — in 1906 — de officiële registratie. En in 1910 veranderde het zijn naam in de NCAA. Deze periode wordt beschouwd als het startpunt van zijn geschiedenis.

Zo werd de vereniging het hoogste orgaan dat de regels regelt en sportwedstrijden organiseert tussen universiteiten in de Verenigde Staten en Canada. Het eerste nationale kampioenschap onder haar leiding vond plaats in 1921. Geleidelijk aan, met de toename van het aantal sporten, kreeg ze verschillende commissies. De oorspronkelijke identiteit van de vereniging werd aangenomen op de tweede oprichtingsconferentie (tijdens de hernoeming) en vaak gewijzigd op basis van de eisen van het heden. Er zijn in totaal zes emblemen.

1910 — 1938

National Collegiate Athletic Association Logo 1910-1938

We kunnen zeggen dat het debuutlogo eruitziet als een klassieke ronde zegel. Maar in feite is dit niet het geval, omdat de vorm van de cirkel niet wordt ontleend aan het zegel, maar aan de medaille, die meestal wordt toegekend aan atleten voor behaalde overwinningen. In het midden staan ​​twee personen (vermoedelijk een student en een student), waarover de handen een lauwerkrans houden. Hieruit volgt dat de deelnemers aan de competitie hebben gewonnen en ze worden beloond voor hoge resultaten in de sport. Het embleem toont alleen de handen en een deel van het gewaad — de wijde mouwen van de professorenmantel.

Het midden van de afbeelding is omgeven door een brede ring met de naam van de sportvereniging — «National Collegiate Athletic Association». Hieronder staat de zinsnede «Opgericht in 1906», met vermelding van het jaar waarin de organisatie is opgericht. Het wordt gescheiden van de hoofdtekst door twee stippen aan de zijkant. Het logo wordt omlijst door een dunne randlijn.

1938 — 1957

National Collegiate Athletic Association Logo 1938-1957

In 1938 werden de eerste metingen van het logo gedaan. Maar ze zijn onbeduidend: er is een ring van kleine holle cirkels verschenen rond het centrale deel en de hoofden van de atleten zijn nu iets naar voren gekanteld. De gelaatstrekken van de ontvangers zijn enigszins veranderd.

1957 — 1971

National Collegiate Athletic Association Logo 1957-1971

Het bestaande embleem kreeg kleur — het werd geel. De overige elementen zijn nog steeds afgebeeld in dunne zwarte contouren. De opstelling van de toga-mouwen is veranderd — nu vallen ze niet diagonaal, maar strikt verticaal, wat meer in overeenstemming is met de realiteit.

1971 — 1980

National Collegiate Athletic Association Logo 1971-1980

Het management besloot de verouderde versie van het logo te verlaten en keurde een modernere versie goed. Dit is een beknopt monogram dat bestaat uit de afkorting «NCAA». Kleine letters lopen diagonaal (van boven naar beneden) en zijn met elkaar verweven. Ze zijn wit geschilderd en op een zwarte achtergrond geplaatst.

1980 — 2001

National Collegiate Athletic Association Logo 1980-2001

Het herontwerp bracht kleine transformaties met zich mee: de ontwikkelaars hebben de inscriptie omgezet in hoofdletters en deze direct, dat wil zeggen horizontaal, geplaatst. De letters hebben uitgesproken schreven.

2001 — heden

National Collegiate Athletic Association Logo 2001

Het huidige embleem is veranderd in blauw en heeft de stijl van de belettering veranderd. Het woord «NCAA» staat in grote vette schreven. Bovendien bevindt het zich niet in het centrum, maar rechtsonder. De inscriptie is verbonden, waarin alle letters zijn verbonden, en de laatste «A» is open en grenst aan de rand van de cirkel. Hiermee benadrukt de organisatie haar openheid naar deelnemers en verbinding met de buitenwereld.

Logo lettertype en kleuren

NCAA Logo

De evolutie van het logo is gelijkmatig verlopen en is gekoppeld aan de belangrijkste mijlpalen van de National Collegiate Athletic Association. Het weerspiegelt de veranderingen die plaatsvonden niet alleen binnen de vereniging, maar ook in de samenleving, toen fans van sportteams een modern embleem wilden zien dat voldoet aan de eisen van deze tijd.

Logo NCAA

Vroege versies gebruikten een klassiek schreeflettertype. Later verscheen een aangepast lettertype voor NCAA Legacy en United in het logo. Het is ontwikkeld door Joe Bosack & Co op basis van CBS Sports. Maar het palet veranderde slechts één keer: in 2001 werd het monochrome zwart-wit schema vervangen door een blauw-wit schema.