National Lottery Logo

The National Lottery Logo

Nationale Loterij is een loterijfranchise, goedgekeurd in 1994 in het VK. Het wordt beheerd door de Camelot Group, die onder een speciale licentie wordt gereguleerd door de Gambling Commission. Prijzen aan de winnaars worden onmiddellijk uitbetaald en worden niet belast, hoewel er een verborgen vorm is, namelijk dat 25 procent naar ‘goede daden’ gaat. Kraskaarten en loten zijn alleen te koop voor personen van 16 jaar of ouder. Nu wil de regering deze leeftijd verhogen naar 18 jaar.

Betekenis en geschiedenis

National Lottery Logo Geschiedenis

De allereerste loterij werd uitgeprobeerd in 1988, maar werd geannuleerd nog voor de massale trekking. De reden voor de sluiting is juridische redenen. Een paar jaar later werd er nog een goedgekeurd — de Franse, onder de staatsvergunning van de regering onder leiding van John Major. Deze gebeurtenis dateert uit 1993. Toen, in 1994, werd een nationale loterij opgericht — onder een franchise die werd verstrekt aan een particuliere exploitant. Het was de Camelot Group, die in mei van dat jaar toestemming kreeg.

De debuuttekening werd gehouden op 19.12.1994 als onderdeel van een tv-show gehost door Noel Edmonds. Er waren zeven winnaars. Geleidelijk aan verschenen er veel prijsniveaus, die extra winsten beloofden in een kleiner bedrag.

In 2000 ondernam de Nationale Loterij een enorme rebranding toen de kaartverkoop kelderde. De basisspellen werden Lotto genoemd en enkele extra spellen werden verwijderd vanwege de lage vraag. Tegelijkertijd werd het embleem van de hand met gekruiste vingers voor geluk veranderd. Als gevolg hiervan verhoogden de eigenaren het prestige van het spel en maakten het het meest populaire gokevenement in het VK. Tegenwoordig heeft het zes soorten logo’s.

1994 — 2002

The National Lottery Logo 1994-2002

De debuutversie is geschreven door Saatchi & Saatchi. Het embleem ziet eruit als een linkerhandpalm met twee gekruiste vingers — de middelvinger en de wijsvinger. Dit is een teken van geluk, begrijpelijk voor de hele wereld. De naamloze en kleine vingers zijn gebogen. Ze vormen eigenaardige ogen, waaronder een brede glimlach wordt getrokken. Hieronder staat de inscriptie — de naam «De Nationale Loterij». Het is uitgevoerd in twee regels in hoofdletters in rood, terwijl de palm blauw is.

2002 — 2009

The National Lottery Logo 2002-2009

Na de geweldige herstart kreeg de loterij niet alleen verbeterde functies, maar ook een bijgewerkt logo. Het is gemaakt door de studio van Landor Associates. De ontwerpers hebben de vorige vorm volledig behouden, omdat deze succesvol is, en geconcentreerd op de details. Ze voegden een witte toets toe aan de gebogen vingers en vormden op deze manier niet alleen de contouren van de nagels, maar ook gestileerde ogen met een parmantige blik.

Aangevuld met een vrolijke glimlach, ziet deze optie er erg aantrekkelijk uit — het embleem lijkt je vertrouwelijk uit te nodigen om te spelen en roept positieve emoties op bij de mensen om je heen. Dit is precies wat de organisatoren van de loterij probeerden te bereiken, toen het aan populariteit begon in te boeten. En de ontwikkelaars rekten de glimlach iets uit, waardoor de scherpe hoek bijna naar de duim kwam. Ze plaatsten het opschrift «De Nationale Loterij» in een halve cirkel zodat het ook op een brede glimlach lijkt. De auteurs hebben het strikt hoekige lettertype vervangen door vloeiende lijnen door een afgerond lettertype.

2009 — 2014

The National Lottery Logo 2009-2014

In deze versie blijven alle elementen hetzelfde — alleen hun positie is veranderd. Nu hebben de ontwerpers de tekst achter het pictogram verplaatst en aan de rechterkant geplaatst. Bovendien brachten ze de hand terug naar zijn oorspronkelijke kleur, die in de openingsvariant was. De intensiteit van de rode tint daarentegen werd verminderd en dichter bij pastel gebracht.

2014 — 2015

The National Lottery Logo 2014-2015

Correcties van het embleem hadden vooral invloed op de groepering van de inscriptie. Nu beslaat het niet één, maar drie regels tegelijk — elk met een woord uit «De Nationale Loterij». De letters zijn vergroot, maar niet van stijl veranderd — ze zijn nog steeds hetzelfde afgerond en glad, met een zacht effect. De ontwikkelaars hebben de rode kleur geïntensiveerd tot scharlaken.

2015 — 2019

The National Lottery Logo 2015-2019

Een andere reboot vond plaats in 2015, toen een radicaal ander embleem werd aangenomen. De auteur is Wolff Olins. Hij verwijderde de effen vulkleur en liet alleen de paden over die werden gevormd door een zwarte lijn van gemiddelde dikte. De ontwerper verwijderde ook de lusvormige lijnen op de kleine en middelvinger en verving ze door grote stippen. Ze vertegenwoordigen tegelijkertijd nagels en ogen. Bovendien hebben de gekruiste vingers de verhoudingen enigszins veranderd: nu zijn ze niet zo lang en meer proportioneel.

De glimlach in de vorm van een verdikte boog wordt vervangen door een licht gebogen zwarte lijn, die er erg mooi en vriendelijk uitziet. Uiterlijk lijkt het op een omgekeerd haakje. Deze versie is ook interessant omdat het een achtergrond heeft — vier sterren, waarvan er één groter is dan de andere. Ze zijn veelkleurig en geverfd in blauw, mint en ultramarijn. De ontwikkelaars van het logo verschoven de tekst naar beneden en schreven het in duidelijke blokletters van dezelfde grootte.

2019 — heden

The National Lottery Logo 2019-vandaag

Ontwerper Jones Knowles Ritchie heeft minimale wijzigingen aangebracht in het logo. Hij verving het zwart door een donkerblauw (kobalttint), verwijderde de sterrenhemel en herschikte de belettering. Nu beslaat het niet drie, maar twee regels: de bovenste is «The National», de onderste is «Lottery».

Logo lettertype en kleuren

The National Lottery Logo

Over het algemeen heeft de evolutie van het logo zich systematisch ontwikkeld. Er waren geen abrupte overgangen en radicale veranderingen: een handpalm met gekruiste vingers brengt zowel de emotionele sfeer als het hoofdconcept van de service perfect over. Ze zegt: alles hangt af van je geluk, het is mogelijk dat je geluk hebt. De enige grote verandering heeft te maken met de kleur. Als in eerdere versies de hele hand is geschilderd, wordt in latere versies alleen de omtrek ervan geschilderd.

Een van de vroege lettertypen ligt heel dicht bij Kareemah Black. Individuele aanpassing van de headset is minimaal en valt bijna samen met die gebruikt in de logo’s van 2009-2015. Toen verscheen er een andere versie, die doet denken aan Effra Heavy. Dit lettertype is gemaakt door ontwerpers Fabio Luiz Haag en Jonas Schudel en uitgegeven door Dalton Maag. De dichtstbijzijnde gratis analoog van dit humanistische schreefloze lettertype is TABARRA BLACK Font.

Logo The National Lottery

Het corporate palet bestaat voornamelijk uit een combinatie van rode en blauwe tinten. Afhankelijk van het jaar van verschijning waren dit de kleuren scharlaken, bordeaux, blauw, ultramarijn en kobalt. Bovendien hebben de ontwikkelaars van het embleem geprobeerd niet veel tinten in één logo te gebruiken, dus we kunnen zeggen dat ze monochroom zijn. De uitzondering is de versie 2015-2019, waar meerdere varianten van blauw tegelijkertijd aanwezig zijn. Maar zwart balanceert ze goed.