NASA Logo

  NASA Logo

  NASA is het belangrijkste Amerikaanse bureau voor ruimteonderzoek, dat rechtstreeks rapporteert aan de president van de Verenigde Staten. Het verscheen in juli 1958 en is gemaakt door Dwight David Eisenhower. Het hoofdkantoor van het centrum bevindt zich in Washington.

  Betekenis en geschiedenis

  NASA Logo Geschiedenis

  Wat is NASA?

  NASA is de afgekorte naam voor de National Aeronautics and Space Administration, een agentschap dat gelieerd is aan de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartindustrie. De organisatie rapporteert rechtstreeks aan de president en behoort tot de federale overheid.

  Een van de meest gerespecteerde organisaties ter wereld heeft weinig logo’s. In de loop der jaren heeft de luchtvaartorganisatie en de studie van de buitenaardse ruimte slechts drie opties gebruikt. Twee ervan hebben een complexe structuur en zijn gebaseerd op het principe van de Rondel, en één is eenvoudig en bestaat alleen uit de naam. De ronde versie is ontwikkeld door James Modarelli, illustrator van het Lewis Research Center, het verbale – Richard Danne en Bruce Blackburn. Het logo had ook een beperkt aantal herontwerpen – in feite werden ze eenvoudigweg verwisseld of werden ze parallel gebruikt voor verschillende taken.

  1915 – 1958

  NACA Logo 1915-1958

  Het ruimtebeheer-debuutlogo heeft een gestileerd heraldisch schild met twee grote gespreide vleugels. In het midden van het gele pictogram staat het woord ‘NASA’. Het is geschreven in een gewoon zwart lettertype – smal en schreefloos. Langs de contour van het symbool bevindt zich een donkere strook die tweemaal zo smal is als de letters. Deze optie weerspiegelde nauwkeurig de taken van het lucht- en ruimtevaartcentrum.

  1959 – 1975; 1992 – heden

  NASA Logo 1959-vandaag

  Een jaar na de opening van de ruimteonderzoeksorganisatie had ze haar eigen embleem, dat haar op publiek niveau vertegenwoordigde. De auteur van de grappige titel Meatball is James Modarelli. Dit logo was tot 1975 in gebruik en werd na een lange pauze weer teruggegeven. Daarom is het sinds 1992 nog steeds in gebruik.

  Het ronde logo, dat het universum symboliseert, stelt een donkerblauwe schijf voor met witte stippen (vermoedelijk sterren), die worden doorkruist door een V-vormig rood lint. In het midden van het rondel staat de verkorte naam van National Aeronautics and Space Administration – “NASA”. Een dunne geïmproviseerde baan met een verdikking aan het ene uiteinde wordt zijdelings rond het woord geplaatst, alsof het een spoor van een raket is.

  Dit logo bestaat in een andere versie, voornamelijk gebruikt voor drukwerk en speciale programma’s. Daarop is een rond blauw pictogram omgeven door een breed wit frame met een gele lijn langs de contour. De volledige naam van het kantoor bevindt zich rond de omtrek. De rode V-vormige streep bevindt zich, net als de witte baan, rond de planeet.

  1975 – 1992

  NASA Logo 1975-1992

  Deze optie is gemaakt door Richard Danne en Bruce Blackburn. Het toont het woord “NASA”, gemaakt in rood gestroomlijnd lettertype. Vanwege de visuele gelijkenis van de letters met de wormen, kreeg het embleem de bijnaam “Worm”. Het werd meer dan 15 jaar lang als de belangrijkste gebruikt en werd vervolgens vervangen door een traditionele. Deze versie bestaat nu parallel aan de officiële versie en wordt in sommige projecten gebruikt.

  Logo lettertype en kleuren

  NASA Logo

  Voor onderscheidingen, officiële documenten en speciale gelegenheden gebruikt NASA een speciaal logo dat lijkt op een afdruk. Het is een bijna complete kopie van de belangrijkste en heeft een extra ontwerp. Een blauwe cirkel die het universum vertegenwoordigt, is omgeven door een rode lijn op een witte achtergrond. De volledige naam van de organisatie, National Aeronautics and Space Administration USA, staat op een brede strook met een beige-roze rand. Het centrale deel wordt ingenomen door een gele bal, die de planeet symboliseert. Naast haar staat de maan. Een satellietbaan en een voorgesteld element dat lijkt op het V-teken omcirkelen de aarde.

  Logo NASA

  In 1975 introduceerde de Space Administration een andere versie van het logo, gemaakt als onderdeel van het Federal Program for the Improvement of Graphics. Als gevolg hiervan kreeg het woord “NASA” een “buitenaardse” spelling: de lat verdween van “A”, de letters werden gestroomlijnd en leken op een spaghetti of een worm, vandaar de onuitgesproken bijnaam. Deze versie wordt al 17 jaar gebruikt.

  Het embleem “Worm” heeft de inscriptie gemaakt met een eenvoudige, soepele schreefloze lettertype, voorzien van duidelijke sneden en afgeronde hoeken. Beide ‘A’ hebben geen horizontale balk. Bovendien is het rechterbeen van de centrale “A” verbonden met het begin van “S”. Het Meatball-logo heeft een hoofdlettertype, dunne letters met schreven. Het palet is driekleurig en bestaat uit wit, blauw Pantone 286 en rood Pantone 185.