Movistar Logo

Movistar Logo

Movistar is een groot telecommunicatiebedrijf dat sinds 1995 deel uitmaakt van de multinational Telefonica. Het biedt betaaltelevisiediensten, ondersteunt mobiele en internetverbinding. Gericht op Spanje en Latijns-Amerikaanse landen.

Betekenis en geschiedenis

Movistar Logo Geschiedenis

Het prototype van het beroemde grafische teken Movistar verscheen in 2004. Voordien werden eenvoudige emblemen gebruikt die geen merkbare sporen achterlieten in de geschiedenis van het merk.

1995-1999

Movistar Logo 1995-1999

Het telecommunicatiebedrijf heette oorspronkelijk MoviStar. Het is deze spelling met de hoofdletters «M» en «S» werd weerspiegeld in haar debuutlogo. Ontwerpers versloeg interessant de twee delen van het woord, waardoor de eerste helft (Movi) blauwgroen en de tweede (ster) geeloranje werd. En om het beeld dynamiek te geven, gebruikten ze een kleine vijfpuntige ster in plaats van een punt boven de ‘i’. Het lettertype van de inscriptie is cursief gemaakt zonder schreefloos.

Aan de linkerkant plaatsten de ontwikkelaars de letter «T», bestaande uit 12 punten met verschillende diameters. Het wordt omcirkeld door een schuine ovale lijn. Dit is een eerbetoon aan het Spaanse bedrijf Telefonica, eigenaar van Movistar.

1999 — 2000

Movistar Logo 1999-2000

In 1998 vereenvoudigden ontwerpers het logo door de gestileerde «T» te elimineren. Deze beslissing maakte het mogelijk om het woord «MoviStar» te vergroten en erop te focussen. Andere details bleven ongewijzigd.

2000 — 2004

Telefónica MoviStar Logo 2000-2004

Rond de millenniumwisseling heette het merk Telefonica MoviStar. Dit kwam tot uiting in zijn logo, dat totaal anders is dan de twee voorgaande versies. Het opschrift “Telefonica” bevindt zich bovenaan en wordt onderstreept door een sierlijke geelgroene lijn. Het lettertype bootst handgeschreven tekst na. Onder de lijn staat het woord «MoviStar» in het wit. De gemerkte ster boven «i» heeft plaatsgemaakt voor een regelmatige stip. De algemene achtergrond is een donkerblauwe rechthoek.

2004 — 2010

Movistar Logo 2004-2010

In 2004 werd het bedrijf omgedoopt tot Movistar. Direct na de naamsverandering voerde ze een groots herontwerp uit. Op dat moment verscheen er een herkenbare figuur in de vorm van de letter «M», die een cultelement werd van de visuele identiteit van het merk. Ze ziet eruit als een ongelijke golf van geelgroene kleur. Door de schaduwen en verblinding die een 3D-effect creëren, lijkt de figuur plastic. Het lettertype van de inscriptie is ook veranderd. De tekens in het woord «Movistar» zijn afgerond en kleine letters, hoewel «t» op een hoofdletter lijkt.

2010 — 2017

Movistar Logo 2010-2017

In 2010 hebben de makers het ontwerp vereenvoudigd, maar het eerdere concept behouden. Lichte vlekken zijn verdwenen en daarmee wat donkere vlekken. Nu lijkt het M-vormige grafische bord niet meer zo «glad» als voorheen. Desondanks bleef het volume bestaan, en dat was wat de kunstenaars zochten.

2017 — heden

Movistar Logo 2017-....

In 2017 ontwikkelde het internationale merkbureau Lambie-Nairn een nieuwe visuele stijl. Specialisten hebben het logo aangepast aan de digitale wereld om Movistar te positioneren als een levendig en modern bedrijf. Ze hebben de letter «M» opnieuw getekend en plat gemaakt, waardoor het kenmerkende 3D-effect is verwijderd. En ze veranderden het kleurenpalet en lieten het verloopgroen volledig achterwege.

Logo lettertype en kleuren

Movistar Logo

Het handelsmerk van Movistar is een hoofdletter «M» die de naam van een telecommunicatiebedrijf vertegenwoordigt. Het is in feite een lange, ongelijke strook die breder wordt in de bochten. De geometrische figuur heeft geen enkele hoek, waardoor hij er plastisch en dynamisch uitziet. Sinds 2017 is «M» 2D: Lambie-Nairn heeft de weg van vereenvoudiging ingeslagen en het 3D-effect verwijderd om het ontwerp begrijpelijker te maken, in lijn met de trendy minimalistische stijl.

Logo Movistar

Het embleem is nu lichtblauw. Volgens creatief directeur Tim Simmons drukt de gekozen tint meer emoties uit. De vorm van de M-vormige figuur bleef hetzelfde. Ook het woord Movistar is niet veranderd. Maar in dit geval speelt het een ondergeschikte rol, omdat de nadruk ligt op «M».