Meta Logo

  Meta Logo

  Meta is een Amerikaans bedrijf dat Facebook, opgericht in 2004, heeft vervangen. Het kreeg een nieuwe naam, met behoud van de oude versies van alle bijbehorende diensten: sociaal netwerk, WhatsApp, Instagram, Oculus, Messenger. De nieuw gecreëerde bovenliggende structuur veranderde ook het logo, het concept en de strategie van het werk, zodat de iconen van deze hulpapplicaties nu worden omgezet in één enkel logo. Zoals opgemerkt door Mark Zuckerberg, de oprichter van het bedrijf, zal het zich blijven ontwikkelen: binnenkort zullen gebruikers bijvoorbeeld andere merkdiensten en producten kunnen beheren zonder een sociaal netwerk. Meta werd gelanceerd in 2021. Het hoofdkantoor is gevestigd in Menlo Park, Californië.

  Betekenis en geschiedenis

  Meta Logo Geschiedenis

  Wat is Meta?

  Meta is de afgekorte naam voor Meta Platforms, Inc., de opvolger van Facebook, Inc. Het is een Amerikaanse multinationale holding – het moederbedrijf van Facebook, Oculus, WhatsApp, Instagram. De tijd van de oprichting is 2021.

  De nieuwe corporatie is een juridische voortzetting van de vorige organisatie. Ze zal zich blijven bezighouden met de socialisatie van gebruikers in de internetruimte, maar alleen vanuit een meer geavanceerd perspectief. De prioriteit zal zijn de ondersteuning van virtuele en augmented realitys, het creëren van ideeën voor de Metaverse – een wereld waarvan de naam is afgeleid van de combinatie van Meta + Universe. In juli 2021 kondigde Facebook een reeks ontwikkelaars aan voor een service die is ontworpen om te integreren in de Facebook Reality Labs-structuur, gericht op VR- en AR-projecten. Het was op hen dat het management op het spel stond.

  Bij het verbinden van digitale werelden zal immersiviteit de sleutel zijn. Gebruikers zullen het gevoel hebben dat de persoon in de digitale ruimte naast hen staat, hoewel ze aan de andere kant van de feed blijven. Met behulp van een speciale Oculus-headset en een apparaat voor videogesprekken heeft het bedrijf al geleerd hoe je een echt persoon kunt ‘verplaatsen’ naar een ruimte waar een andere internetgebruiker aanwezig is. En dit alles – ongeacht de afstand tussen hen. Het zal ook mogelijk zijn om nieuwe virtuele ruimtes te bezoeken, te communiceren binnen gemeenschappelijke platforms, reclame te maken voor hun producten, te bellen, games te spelen, goederen te bestellen, enz.

  Dit betekent dat Meta zijn diensten promoot en vertaalt naar virtual reality, waarvoor de oprichter een volledige rebranding heeft uitgevoerd, waarbij de naam en het logo zijn afgestemd op de nieuwe doelstellingen van het bedrijf. Ze test momenteel een app waarmee gebruikers als avatars de digitale wereld kunnen betreden. Om zich bij Metaverse aan te sluiten, hebben ze virtual reality-brillen, gebarencontrolesystemen, spraakinterfaces en slimme gadgetcontroletechnieken nodig. Als gevolg hiervan zullen mensen zich in een “parallel” universum gaan bewegen als klonen van zichzelf, en deelnemen aan klonen van alle gebeurtenissen en acties.

  Voor een hoogwaardige uitvoering van het idee zijn de activiteiten van de nieuw gecreëerde structuur nu opgedeeld in twee delen. De eerste behandelt bestaande sites en diensten van het oude type. De tweede houdt toezicht op de ontwikkeling en implementatie van geavanceerde technologieën met meer geavanceerde mogelijkheden.

  Nieuwe naam en logo

  Logo Meta

  Zoals opgemerkt door Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, wordt de naam van de nieuwe dienst geassocieerd met de Griekse taal: het vertaalt zich in het Engels als “na”. Volgens het concept kreeg het bedrijf voldoende ruimte voor verdere ontwikkeling: het beweegt zich door parallelle ruimtes en combineert deze met moderne technologieën. Zo kunnen gebruikers deelnemen aan een concert dat zowel in het echt als in het virtueel wordt gehouden.

  Dat wil zeggen, Meta duidt een futuristische richting aan die gericht is op innovatieve ontwikkeling en implementatie van Metaverse-technologieën. Het weerspiegelt het gekozen concept, dat het hele scala van niet alleen serviceprogramma’s, maar ook augmented reality-apparaten verenigt om over te brengen wat er in de virtuele ruimte gebeurt.

  Na de rebranding kreeg Meta een radicaal ander logo, dus van evolutie is hier geen sprake. Dit is een heel ander product – een symbool van oneindigheid. Het omvat het concept van eindeloze mogelijkheden, eindeloze ruimte, eindeloze universums.

  Maar het gestileerde bord lijkt meer dan alleen een omgekeerd cijfer acht. Het is ook een dubbele Möbius-lus – een belangrijk topologisch object genoemd naar de uitvinder. Het toont de originaliteit van onze wereld en het vermogen om het bestaande leven voor te stellen als een gebogen lint in de driedimensionale Euclidische ruimte. Ook deze look past in het nieuwe concept van Mark Zuckerberg.

  Logo lettertype en kleuren

  Meta Logo

  Veel gebruikers stellen zich de vraag: waarom kwam er nu juist een naamsverandering van Facebook met een radicale identiteitsverandering? Hier zijn verschillende redenen voor, waarvan de belangrijkste de wens is om de vele negatieve aspecten van de oude naam van het sociale netwerk en het bijbehorende logo te verwijderen. Alleen zijn er de laatste tijd regelmatig aanvallen op haar geweest, zowel emotioneel als technisch. Het resultaat was verbale gevechten, irritatie, ontevredenheid en periodieke verstoringen.

  De tweede factor in de winstgevendheid van rebranding op dit moment houdt verband met de pandemie van het coronavirus: door lockdowns is de bevolking diep het internet ingedoken op zoek naar communicatie. Het aantal gebruikers is snel gegroeid en ze zijn op zoek naar een vervanger voor woonrelaties. En Meta is van plan hen die kans te geven. In de gecreëerde ruimte zal het niet alleen mogelijk zijn om te communiceren, maar ook om te handelen, producten te promoten, reclame te maken, zichzelf te verbeteren, aankopen te doen, enzovoort.

  De inscriptie in het logo is geschreven op volledige grootte zonder schreef – glad, gelijkmatig, expressief en gemakkelijk te lezen. Het lettertype lijkt zoveel mogelijk op de lettertypen Nexa Text Bold en Carmen Sans Semi Bold.

  Het bedrijfspalet is bewaard gebleven – het is blauw gebleven. Het spectrum is echter enigszins verschoven naar de verzadigde kant – dichter bij neon dan bij het klassiek heldere. Bovendien is in de tape een subtiel verloop zichtbaar, bijna onmerkbaar – met een vloeiende overgang van donkere naar lichte kleuren. De bedrijfsnaam is zwart gekleurd.