Meetup Logo

Meetup Logo

Meetup is een Amerikaans internetplatform dat is ontworpen om online interessegroepen te creëren die echte of virtuele evenementen organiseren. Het heeft een internationaal niveau en is beschikbaar in dertien talen, waaronder Engels, Duits, Frans, Italiaans, Turks, Russisch, Portugees, Pools, Spaans, Koreaans, Nederlands, Japans en Thais. De dienst is in het voorjaar van 2002 opgericht op initiatief van zakenman Scott Heiferman en vier andere medeoprichters. Het is nu eigendom van AlleyCorp, een durfkapitaalfonds, en het hoofdkantoor is gevestigd in New York (VS).

Betekenis en geschiedenis

Meetup Logo Geschiedenis

De vorming van het online platform werd ingegeven door de trieste gebeurtenissen van 11 september 2001, toen de terroristische aanslag op Twin Towers werd gepleegd. Zes maanden na het incident, onder invloed van Bowling Alone van Robert D. Putnam, besloot een internetondernemer om een ​​unieke service te creëren. Het doel is om mensen met dezelfde interesses te verenigen en gezamenlijke bijeenkomsten te organiseren om thematische problemen op te lossen. Vergaderingen kunnen persoonlijk of virtueel worden gehouden.

Nu is het een vertakte dienst met meer dan dertig categorieën en een herkenbaar logo. De meest gewilde bestemmingen zijn avontuur en buitenactiviteiten, carrière en zaken, ouders en gezin. Een bijzondere groei in de populariteit van de site werd waargenomen in 2004, toen de Amerikaanse presidentskandidaat Howard Dean deze gebruikte voor zijn verkiezingstaken. Hij gebruikte het herhaaldelijk en maakte er reclame voor op zijn eigen website, zodat het logo overal herkenbaar werd.

Na voldoende bekendheid te hebben gekregen, werd geld verdiend met de online dienst: in 2005 begon het vergoedingen in rekening te brengen bij de organisatoren van belangengroepen. En in 2009 gebruikte het internetplatform Hackathon voor het eerst om nieuwe features te introduceren, onder voorbehoud van de unanieme steun van collega’s. In 2013 breidde Meetup zich uit met de overname van Dispatch en in 2014 onderging het een enorme DDoS-aanval, gesponsord door concurrenten.

In 2017 werden de service en het logo onderdeel van WeWork, dat het project begin 2020 doorverkocht aan het AlleyCorp-durfkapitaalfonds. De dienst is overgegaan op een nieuwe eigenaar en heeft zijn identiteit en hoofdfunctie niet verloren en blijft een platform voor virtuele of persoonlijke evenementen onder een authentiek logo. In de context van de Covid-19-pandemie nam de populariteit ervan nog meer toe: alleen al van maart tot oktober 2020 organiseerde het meer dan een miljoen online vergaderingen en discussies.

2002 — 2016

Meetup Logo 2002-2016

Het debuutlogo bestond uit de ‘meetup’-letters, ondanks dezelfde grootte, in hoofdletters en kleine letters: de eerste letter bovenaan, de rest onderaan. De symbolen waren ongelijk, alsof ze met de hand waren getekend: de hoogtes van de zijkanten van hetzelfde teken varieerden enorm. Zo had ‘M’ de rechterkant langer en groter dan de linkerkant. Bovendien had «t» de vorm van een uitgebreide plus (+), en had «u» geen staart, waardoor het op «v» leek. De naam van de dienst is in zwarte letters op een witte achtergrond geschreven.

2016 — heden

Meetup Logo 2016-vandaag

Na het herontwerp van 2016 is het logo van het online platform veel vriendelijker geworden. Om de klantgerichtheid te benadrukken, is de service begonnen met het gebruik van een pastelroze logo. Niet alleen de kleur is veranderd, maar ook de stijl van de tekst. Nu zijn alle letters in kleine letters, en «meetup» ziet eruit als een slordig handgeschreven woord. Op deze manier benadrukt het embleem de algemene beschikbaarheid van de service — niet alleen voor professionele doeleinden, maar ook alleen voor hobby’s. De karakters zijn nog steeds chaotisch, alsof ze in een snel of aarzelend handschrift staan. Bovendien hebben ze allemaal een andere helling: «m» is duidelijk naar rechts verschoven, «p» is slechts licht hellend, «t» en «u» bevinden zich precies en twee «e» zijn naar links gericht.

Logo lettertype en kleuren

Meetup Logo

De eerste letter van het bijschrift “meetup” vormt ook een individueel icoon waarin alle kleuren omgedraaid zijn: in plaats van roze wordt wit gebruikt en vice versa. Het pictogram ziet er precies hetzelfde uit als het hoofdlogo, alleen in één formaat. De dikte van de poten van de kleine «m» is niet hetzelfde, en het uiteinde van de laatste gaat ver onder de hoofdrand. De achtergrond van de letter is een vlek in de vorm van een wolk met halfronde uitsteeksels langs de randen, omgeven door veel punten met verschillende diameters.

Logo Meetup

Voor het embleem van de commerciële dienst kozen de eigenaars een aangepast lettertype. In de eerste versie lijkt het op penseelstreken, in de tweede — een imitatie van handgeschreven tekst. In beide gevallen hebben de letters een unieke stijl. Dit geldt met name voor ‘m’ (het heeft verschillende beendiktes en kantelt naar rechts), ‘ee’ (ze zijn niet identiek en naar links gericht), ‘t’ (lijkt op een plusteken of een kruis met een laag dwarsbalk), «u» (ziet eruit als een Romeins cijfer «v»).

Het bedrijfspalet bestaat uit zwart (gebruikt voor het debuutlogo) en pastelroze # f63e60 (gebruikt voor het pictogram en het huidige embleem).