Lada Logo

Lada Logo

Lada is een automerk uit Rusland opgericht door VAZ (nu AvtoVAZ). Hij is gespecialiseerd in de productie van goedkope en commerciële voertuigen. De basislocatie is de stad Togliatti. Het jaar van de verschijning van het merk is 1973. Sinds 2016 maakt het deel uit van de structuur van het Franse concern Groupe Renault. In 2021 werd het samen met het Roemeense merk geïntegreerd in de Renault Lada-Dacia-divisie.

Betekenis en geschiedenis

Lada Logo Geschiedenis

Tijdens de periode van stagnatie in de post-Sovjet-technische industrie besloot de voormalige staatsfabriek de steun van buitenlandse bedrijven in te roepen. Dit hielp hem de crisisperiode te doorstaan, geen productiecapaciteit te verspillen, zijn gezicht te sparen en het assortiment uit te breiden. Hoewel AvtoVAZ de eerste personenauto’s produceerde met de technische assistentie van Fiat (ze kwamen uit onder het merk Zhiguli), schakelde hij in 2008 de hulp in van Renault, dat een minderheidsbelang kocht. Maar in 2016 begon ze de activiteiten van de onderneming volledig te beheersen, nadat ze de rechten op het handelsmerk Lada had ontvangen.

Tegenwoordig worden deze voertuigen in de meeste markten over de hele wereld algemeen erkend als goedkope, betrouwbare voertuigen met een optimale balans tussen prijs en kwaliteit. Ze worden gebruikt in sommige gebieden van de civiele bescherming en in overheidsdiensten in het Caribisch gebied, Azië, Afrika en Europa. Meestal gebruikt in de rol van taxi’s en politieauto’s.

Het embleem van Lada heeft verschillende wijzigingen (ongeveer veertien), die verband houden met het beeld van het originele Varangiaanse schip, dat kracht, druk, snelheid en soepelheid van de koers aangeeft. Het allereerste teken verwees echter naar de grondlegger en bevatte de afkorting ervan. In feite begon de geschiedenis van het logo in de jaren 60 van de vorige eeuw.

1966 — 1970

VAZ Logo 1966-1970

Een proefversie van het embleem is gemaakt door Vladimir Antipin, een Russische kunstenaar. Het was een verticaal langwerpige rechthoek, enigszins verbreed aan de bovenkant, die leek op een onregelmatig trapezium. Binnenin waren er drie letters — een afkorting voor de volledige naam van de plant uit die tijd (Volzhskiy Avtomobil’nyi Zavod). De afkorting VAZ (VAZ) was dun, hoog, rond en geschreven in het Cyrillisch. Veelzeggend was dat bij de letter «A» de lat erg laag lag.

Het verschijnen van nog twee prototypes van het moderne logo dateert uit deze periode. Dit is een grafische afbeelding van een oud rivier- en zeeschip, dat de basis vormt van de huidige naam van een automerk: van het woord «boot» — «lada». Varangians, Vikingen, Egyptenaren en andere volkeren zwommen hier vroeger op. De boot was een riem, dus gleed stil en snel door het water. En de Russische fabriek werd oorspronkelijk gebouwd aan de oevers van de Wolga, een van de grootste rivieren in Rusland. Zo ontstond zo’n parallel.

Op het eerste pictogram, voorgesteld door de kunstenaar A. Dekalenkov, is de boot gemaakt in een enkele omtrek en heeft de vorm van de Cyrillische letter «B». Het bovenste deel is het zeil, het middelste deel is de mast, het onderste deel is het schip. Vervolgens werd zijn versie verbeterd door de ontwerper Yuriy Danilov, waarbij hij de associatieve verbinding met de eerste letter van de naam van de plant voortzette. Hij versleutelde het niet alleen in de vorm van zeilen en een schip, maar ook in negatieve ruimte — in gaten op de zwarte achtergrond. Het was deze versie die later werd gebruikt als het officiële handelsmerk en de motorkap van auto’s sierde. De kunstenaar voegde ook een geometrische vorm toe in de vorm van een trapezium of bel.

1970 (eerste versie)

Lada Logo 1970 (First version)

De eerste lancering van het logo door Fiat was geen succes. De debuutpartij emblemen bleek defect te zijn vanwege het feit dat buitenlanders het verschil tussen de Russische «I» en de Engelse «R» niet zagen, waardoor ze ten onrechte werden verward. Als gevolg hiervan was het opschrift «TOGLIATTI» onder de toren onjuist. Voor de rest bemoeiden de ontwikkelaars zich bijna niet met de structuur van het logo: ze schilderden het alleen af ​​met een dubbele witte en zwarte rand.

1970 (tweede versie)

Lada Logo 1970 (Second version)

Het daaropvolgende embleem kwam uit met een herziene inscriptie in het Cyrillisch — «TOGLIATTI». De gehakte structuur van de contouren van de boot is hetzelfde gebleven. Het is weergegeven in korte en gelijkmatige lijnen, zoals in de originele tekening van Yuriy Danilov.

1970 — 1974

Lada Logo 1970-1974

In deze versie hebben de ontwerpers de naam van de stad waar het automerk is gevestigd volledig verwijderd. Alle andere elementen zijn behouden.

1974 — 1985

Lada Logo 1974-1985

De voorkant van de toren is verbreed, verhoogd en vergroot om overeen te komen met de werkelijke grootteverhouding. De kunstenaars schilderden de mast als dun af en het zeil werd minder gebogen gemaakt. Bovendien hebben ze de trapeziumvormige achtergrond in het frame verwijderd en vervangen door een gewone rechthoek, afgerond op de hoeken. Het schip is nog wit en de achtergrond is zwart.

1985 — 1993

Lada Logo 1985-1993

Om het logo te moderniseren, hebben de ontwikkelaars er kleur en volume aan toegevoegd. Ze kozen voor blauw als hoofdkleur, die het meest overeenkomt met de kleur van het water, aangezien de stad Togliatti, waarin de productievestiging zich bevindt, aan de oevers van de rivier ligt. Het logo heeft ook een schaduw in de rechter benedenhoek en een glinstering in de linkerbovenhoek. De ontwerpers breidden de rechthoek nog meer naar boven uit en omlijnden deze met een dunne randlijn. Ze zetten grijze strepen op de boot en het zeil, waardoor het beeld een bolling kreeg.

1993 — 2002

Lada Logo 1985-1993

De overgang naar het nieuwe millennium vereiste een herziening van het oude logo-concept. Ontwerper Vladislav Pashko stelde zijn eigen visie voor, waarvan de versie werd goedgekeurd. De kunstenaar verwijderde de hoekige vormen en voegde alle stroomlijnende elementen toe om de hoge aerodynamica van de auto’s te benadrukken. Als gevolg hiervan verscheen een horizontale ovaal waarin een boot was gegraveerd met een zeil dat leek op de Engelse letter «V». De blauwe kleur werd omgezet in het neonspectrum en het wit bleef puur, zonder clair-obscur.

2002 — 2007

AvtoVAZ Logo 2002-2007

De veranderingen in deze periode waren klein. De ontwikkelaars maakten de kleur donkerblauw, verminderden de bovenspeling tussen de mast en het zeil en vergrootten ook de achtersteven van het schip, waardoor het samensmelt met het zeil.

2007 — 2015

AvtoVAZ Logo 2007-2015

Dankzij correct geplaatste highlights en schaduwen heeft het embleem een ​​driedimensionaliteit: de bovenkant en het midden zijn licht, de onderkant en zijkanten zijn donker.

2015 — heden

AvtoVAZ Logo 2015-vandaag

Om het logo zo dicht mogelijk bij het autothema te brengen, heeft ontwerper Steve Mattin het «gemetalliseerd». Om dit te doen, heeft hij: eerst — de blauwe kleur verwijderd, ten tweede — een breed scala aan grijs gebruikt. Bovendien gebruikte de auteur het beeld van een oude toren en voegde er gehakte slagen aan toe — kort en ruw. Ook kantelde hij de mast iets en strekte hij het zeil uit, alsof hij door de wind in de rug werd opgeblazen. Dit is een allegorie van wensen voor succes, want er is een vriendelijke uitdrukking «Fair wind in the sails!». Daarnaast geeft dit detail het logo aan de dynamiek.

Logo lettertype en kleuren

Lada Logo

De ontwikkeling van de identiteit van het automerk Lada werd voornamelijk uitgevoerd door Russische specialisten, daarom zitten er veel Slavische concepten in die begrijpelijk zijn voor Russisch sprekende consumenten. Pas na de overgang naar het nieuwe millennium kreeg de focus op de buitenlandse markt aandacht. Daarom leek het beeld van de zeilboot in de vroege versies van het logo op de Russische «B», en in de latere versies — de Engelse «V».

Een volwaardige inscriptie werd pas in het begin van zijn verschijning in het embleem gebruikt — in 1970. Het was een dun schreefloos lettertype.

Logo Lada

Het corporate palet bestaat uit discrete kleuren: blauw en grijs in meerdere tinten. Natuurlijk zijn zwart en wit aanwezig, maar niet als achtergrond, maar als belangrijkste.