Karma Logo

Karma Logo

Karma is een Chinees automerk dat vroeger Amerikaans was. Het werd geregistreerd in 2015, nadat de Wanxiang Group Fisker Karma had gekocht, dat failliet ging door onderbrekingen in de levering van oplaadbatterijen voor elektrische voertuigen. De Chinezen kochten echter niet het bedrijf zelf, maar het merk van de geproduceerde auto, dus het nieuwe bedrijf kreeg de naam Karma Automotive. Het merk Fisker bleef in het bezit van de oprichter, Henrik Fisker, die een ander bedrijf opende. De productielocaties van Karma bevinden zich in Moreno Valley, Californië en hebben hun hoofdkantoor in Irvine.

Betekenis en geschiedenis

Karma Logo Geschiedenis

Het is een jonge fabrikant van luxe auto’s. Het bleek dankzij het faillissement van het moederbedrijf, waarvan de activa op een veiling werden verkocht. Ze werden voor $ 149,2 miljoen gekocht door de Wanxiang Group uit China. Deze omvatten projecten, een fabriek in Delaware en een hybride motor. Nadat ook A123 Systems zichzelf failliet had verklaard, verwierf het Chinese bedrijf het ook, omdat het deze power units waren die compatibel waren met de merkauto.

De organisatie begon in 2016 met het produceren van haar eigen auto’s, te beginnen met het Revero-model. Sinds ze de voormalige fabriek in Wilmington, Delaware, verkocht, was alle productie geconcentreerd in Moreno Valley (Californië). Het debuut van het merk vond plaats in de herfst van hetzelfde jaar. Zijn plannen waren om minstens drieduizend transportmiddelen te produceren. Maar in 2019 riep het bedrijf alle exemplaren van de Revero terug en stopte met de verkoop ervan. De reden is een defect in de rollover-sensoren. Tegelijkertijd opende Karma zijn eigen Innovation and Customization Center en kondigde het een samenwerking aan met Ayro, eigenaar van elektrische voertuigen.

Het merk kreeg echter opnieuw te maken met tegenslagen: eind 2019 kwam Karma Automotive in ernstige financiële problemen, wat leidde tot de inkrimping van het personeel op het hoofdkantoor. In 2020 ontsloeg ze nog enkele tientallen mensen en vroeg ze investeerders om 100 miljoen dollar. Het zal ze gebruiken om het gepatenteerde platform van zijn elektrische voertuigen in licentie te geven.

Omdat het merk Fisker en zijn handelsmerken niet in de hoofdovereenkomst waren opgenomen, gaf de nieuwe eigenaar zijn aanwinst een nieuwe naam en ontwierp hij het logo helemaal opnieuw. Het heeft niets te maken met de vorige versie en heeft een modernere stijl.

Logo Karma

De samenstelling van het Karma-logo is buitengewoon en verschilt van elke identiteit die op de automarkt wordt gepresenteerd. Het is een vooruitstrevend visueel teken bestaande uit een cirkelvormig driedimensionaal grafisch element en prachtige belettering, dat zowel in combinatie met het pictogram als afzonderlijk wordt gebruikt.

Het beeld lijkt op een koplamp van een auto, een kijkgaatje voor videobewaking of zelfs een slangenoog. Het centrale detail is bol en ongelooflijk rijk van kleur: het blauw is zo diep dat het verandert in een kobalttint met gradiënttinten in de highlights. De volgende is een dunne gele streep met een heldere gloed linksboven. Het wordt gevolgd door een stevige karmozijnrode ring, gevolgd door een zwarte lijn die het midden van de rand scheidt.

Aan de rand zit een zilveren frame met drie inkepingen — scherpe diagonale uitsparingen bovenaan, rechts en links. Ze hebben verschillende maten. De rand is ook volumineus, dus het lijkt alsof hij een uitstekende rand heeft, hoewel dit effect wordt gecreëerd door correct verdeelde schaduwen. Over het algemeen ziet het logo eruit als een juweeltje. De inscriptie is niet minder interessant. De merknaam is afgewerkt met heldere en subtiele accenten van glanzend zilver. De letters «A» hebben geen dwarsbalk, daarom kreeg de «M» een externe gelijkenis met hen.

Logo lettertype en kleuren

Karma Logo

Voor het bijgewerkte logo koos het bedrijf een lettertype dat heel dicht bij Posterama Pro 2001 Light ligt. Het is verfijnd, stijlvol, helder en schreefloos.

Voor het kenmerkende palet gebruikten de ontwerpers ongelooflijk rijke kleuren: paars, geel met een overgang naar oranje, koud zilver en diep kobalt. Ze voegen energie, dynamiek en mysterie toe aan het logo.