Is de rebranding van Fabriano zo opvallend als ze erover schrijven?

Fabriano Logo

Fabriano’s meer dan zevenhonderd jaar geschiedenis van het maken van papier is het onbetwistbare bewijs van de oprichting van een sterk merk, wiens producten mensen blijven inspireren om creatief te zijn en zichzelf uit te drukken. Vier fabrieken in Italië, 3000 producten in het assortiment, 100 landen met getalenteerde klanten — dit is het rijke erfgoed van Italiaans ambachtelijk handwerk.

In 2002 wordt Fabriano onderdeel van de Fedrigoni Group, die gespecialiseerd is in de productie van papier voor verschillende taken — van verpakking tot grafische afbeeldingen, VIP-oplossingen voor zelfklevende materialen.

Fabriano Nieuw Logo

Creatief bureau Pentagram heeft een bijna onberispelijk logo verfijnd.

Er werd besloten om het ontwerp nog perfecter te maken, om enkele grafische details van een zeer slank en harmonieus logo te verduidelijken.

Gegeven: logo in blauw, uitgevoerd in nette nette hoofdletters, waarin sprake is van een onvolledige omtreklijn als de vorm van de letter een inwendig detail heeft. Oplossing: maak het hele logo zwart, verwijder de middelste balk in de letters A, scheid de eerste letters F en A, en plaats de letters breder onder elkaar.

Logo Fabriano

Het resultaat zijn subtiele veranderingen, maar die zijn ook niet zo belangrijk. Het belangrijkste is dat het merk een opvolgerlogo heeft dat de associatieve banden met het merk niet verbreekt, herkenbaar en laconiek is.

Als we het hadden over een jong merk, zou het mogelijk zijn om de waarschijnlijkheid van kardinale beslissingen aan te nemen. Voor frisheid, aandacht trekkend, hype. Maar zo’n gerespecteerde papierfabrikant met honderden jaren ervaring en een uitstekende reputatie verdient respect en blijft een onwrikbaar blok in de industrie, wat in feite het nieuwe ontwerp onderstreept.

 

Over het gebrek aan smaak bij de initiatiefnemers van de rebranding valt niet te klagen. Het logo was en is een prachtige monoliet die klanten geruststelt dat hun creatieve vonk het verdient om op Fabriano’s papier van hoge kwaliteit te worden vastgelegd.