Holden Logo

  Holden Logo

  Holden is een Australisch autobedrijf dat in 1856 ontstond en begon met het maken van zadel- en zadelproducten. In 1931 stapte ze over naar de autoproductie. Tegelijkertijd werd het overgenomen door de Amerikaanse holding General Motors. Hij maakte van het bedrijf zijn dochteronderneming en hernoemde General Motors-Holden. In 1998 heette de automaker Holden Ltd en in 2005 GM Holden Ltd. De oprichters waren vertegenwoordigers van de familie Holden – James Alexander en Edward. Het hoofdkantoor was gevestigd in Port Melbourne (Australië). Eind 2020 hield dit bedrijf, dat voornamelijk personenauto’s met het stuur rechts produceerde, op te bestaan.

  Betekenis en geschiedenis

  Holden Logo Geschiedenis

  Wat is Holden?

  Het is een zeer oude autofabrikant die in 1856 in Australië begon en oorspronkelijk een zadelfabrikant was. In 1931 werd het een handelsmerk van General Motors. GM heeft besloten om Holden tegen 2021 te liquideren.

  James Alexander Holden emigreerde naar Australië vanuit de Britse stad Walsall. Nadat hij daar in 1852 was verschenen, opende hij vier jaar later een zadel- en zadelatelier in de stad Adelaide. In 1879 trad de zoon van de oprichter, Henry James Holden, toe tot het familiebedrijf. In 1885 werd de Duitse H.A. Frost partner in het bedrijf, dus later werd het bedrijf Holden & Frost Ltd genoemd.

  Vele jaren later (in 1905) nam James’ kleinzoon, Edward Holden, de baan op zich. Hij begon met de actieve ontwikkeling van het bedrijf en nam verschillende opdrachten aan, waaronder de reparatie van autobekleding. Toen begon de jonge industrieel het verouderde chassis opnieuw uit te rusten, carrosserieën te installeren, te slijpen en te schilderen. De eisen van de oorlogsperiode dwongen de onderneming in 1917 om volledig over te schakelen op de fabricage van carrosserieën. Om dit te doen, opende Henry James Holden een nieuw bedrijf en registreerde het in 1919 als Holden’s Motor Body Builders Ltd.

  Het bedrijf specialiseerde zich lange tijd in carrosseriebouw en bouwde hiervoor drie fabrieken: eerst in Adelaide, daarna in Geelong en in Woodville. Daardoor is het de exclusieve carrosserieleverancier voor General Motors geworden. Ze waren geschikt voor platforms voor een breed scala aan wereldberoemde automerken. In 1926 verscheen een uitgebreide structuur van de Australische onderneming General Motors Limited met productiewerkplaatsen in veel steden van het continent. Alleen de fabriek in Woodville, die lichaamsdelen en auto’s produceerde, bleef onafhankelijk. Holden’s Motor Body Builders Ltd. fuseerde in 1931. met General Motors (Australia) Pty Ltd, waaruit General Motors-Holden Ltd.

  Daarna waren er nog veel meer transformaties met ups en downs, totdat in de jaren 2010 de productie werd opgeschrikt door de dalende Australische dollar. Het werd onrendabel. In het najaar van 2017 werd de Elizabeth-fabriek gesloten en werd de Holden Commodore stopgezet. En in de winter van 2020 kondigde General Motors Corporation aan dat Holden begin 2021 volledig zou worden geliquideerd. In plaats daarvan verschenen GM Specialty Vehicles. Haar taken omvatten de levering van Chevrolet Silverado en Corvette C8 voertuigen. Dus in december 2020 verdween het logo met de corporate leeuw en steen. Hij belandde in de categorie van zeldzame symboliek.

  1928 – 1969

  Holden Logo 1928-1969

  De badge van die tijd was monochroom en bestond uit twee kleuren – zwart en wit. Het embleem bevatte een leeuw die tegenover een steen zat. Het dier zette zijn rechterpoot erop. Het beest zag er trots, majestueus uit. De mond stond open en de weelderige manen vielen vrij over de schouders. Boven het hoofd van de leeuw was de inscriptie “Holden” in schreefloze hoofdletters. Alle elementen waren ingesloten in een ovaal met gekrulde uitsparingen rechts en links. Een onderbroken lijn diende als kader. Het was breed en bestond uit eenvoudige versieringen. De achtergrond was zwart en de details erop waren wit.

  1969 – 1994

  Holden Logo 1969-1994

  In deze versie is de leeuw veranderd – hij is koninklijker geworden, met zijn hoofd omhoog. Het roofdier is rood geverfd en zit in profiel. De ontwerpers rondden de steen af ​​en gaven hem de vorm van een wiel. Het dier is gedetailleerd: het heeft duidelijk getraceerde manen, poten met klauwen, haar, snuit en staart.

  1994 – 2014

  Holden Logo 1994-2014

  De ontwikkelaars stelden een rond logoframe voor. Ze plaatsten de leeuw in het midden en vingen het hoofd, een deel van de rug en een fragment van de steen. Het dier is streepvormig afgebeeld: het lijkt op een rode achtergrond te verschijnen. Deze optie was erg belangrijk voor de huisstijl, omdat deze model stond voor alle volgende logo’s. De lijnen van de talisman zijn verzacht en verfijnd. De auteurs hebben de naam van het automerk uit het ronde bord gehaald en onderaan geplaatst. Ze hebben ook het lettertype gewijzigd om het vloeiender en meer gestroomlijnd te maken.

  2014 – 2016

  Holden Logo 2014-2016

  De ontwikkelaars hebben het vorige logo overgenomen en omgezet in een 3D-teken. Om dit te doen, gebruikten ze schaduw, hooglichten en een verloop dat de leeuw halfgrijs maakte. De ontwerpers verlieten de dubbele rand. Ze maakten het lettertype ook groter en vetter, voegden hoekigheid toe en plaatsten het motto van het bedrijf onderaan.

  2016 – 2019

  Holden Logo 2016-2019

  In het bijgewerkte logo is eigenlijk alles hetzelfde gebleven, behalve het kleurenschema. De ontwikkelaars hebben het getransformeerd in een zilverwit, waardoor de agressieve rode kleur is verwijderd. Ze corrigeerden de belettering door een dun lettertype te gebruiken met afgeschuinde uiteinden voor de “l” en “d”. Bovendien hebben de ontwerpers de hoofdletters vervangen door kleine letters (maar niet de eerste – het bleef hoofdletter).

  2019 – 2020

  Holden Logo 2019-2020

  Het laatste logo was plat en treurig omdat het bestond uit zwarte elementen op een witte achtergrond. Het had een brede enkele bezel, in tegenstelling tot de andere versies met een dubbele bezel, die bestond uit witte en rode ringen. Op 31 december 2020 werd de productie van voertuigen met het stuur rechts onder het merk Holden stopgezet.

  Logo lettertype en kleuren

  Holden Logo

  De visuele identiteit van het Australische bedrijf is altijd geassocieerd met het beeld van een majestueuze leeuw die zijn rechterpoot op een ronde steen houdt. Dit was waarschijnlijk een hint van voertuigen met het stuur rechts.

  Voor zijn embleem koos de automaker eerst voor een lettertype met gestroomlijnde letters die aan de uiteinden afgerond zijn. Het was het NEC-lettertype van typograaf Julio Garay. In latere versies verschenen grote karakters met rechte en scherpe hoeken. Alle lettertypen in de logo’s van Holden waren verenigd door de afwezigheid van schreven.

  Logo Holden

  Het kenmerkende palet bestond uit twee klassieke combinaties die afwisselend werden gebruikt. Primaire kleuren zijn wit met rood of zwart.