Gawker — herboren uit de as in een nieuwe afbeelding

Gawker Logo
2018 was een kritiek jaar voor Gawker, een site voor het laatste nieuws en coole roddels. Het faillissement leidde tot de sluiting en de verkoop van de Bustle Digital Group. Na bijna 5 jaar besluiten de oprichter van BDG en zijn CEO Bryan Goldberg om de bron opnieuw te lanceren, maar in een volledig bijgewerkt formaat en een gewijzigde huisstijl. Maar de voor 2019 geplande lancering is door personele problemen niet doorgegaan. Velen waren kritisch over deze poging. Zeker na een compleet fiasco, toen de voormalige eigenaren vlak voor de lockdown een tweede doorstart van het portaal probeerden te maken. Leah Finnegan, die eerder van 2014 tot 2015 met deze bron werkte, had ook niet veel enthousiasme en verwachtingen van de vooruitzichten voor de ontwikkeling van de site.

Gawker Nieuw Logo

Bustle wist haar echter te overtuigen om de redactie van Gawker over te nemen in haar hoofdredacteur. Als gevolg van haar toestemming werd een staf van medewerkers aangeworven, wat een enorme impact had op het proces van rebranding en het nieuw leven inblazen van de portal. Dit moment bleek erg interessant te zijn — alle redacteuren, auteurs en schrijvers die kwamen waren vrouwen. En het was hun visie op de bijgewerkte bron die de basis vormde van de bijgewerkte Gawker.

Logo Gawker

De inhoud van de nieuwe portal is niet ingrijpend gewijzigd. Hij behield de belangrijkste secties — Nieuws, Politiek, Beroemdheden, Media, Technologie. Er zijn er nog een aantal toegevoegd om de site levendiger te maken. De functionaliteit en het design hebben flinke aanpassingen ondergaan. Hij werd minder vulgair en aantrekkelijker. Een winstgevende symbiose van de strengheid van het moderne minimalisme, die het nieuwe logo en het vrolijke, speelse, soms krankzinnige ontwerp van het vernieuwde portaal weerspiegelt, geeft extra pit aan deze taart van zoet nieuws en roddels. Deze «verandering van omgeving» komt Gawker echt ten goede, wat merkbaar werd in het toenemende aantal bezoeken en abonnees.

Gawker Voor en Na Logo (geschiedenis)

Het nieuwe logo is specifiek en expressief. Het is gemaakt met een aanspraak op aristocratie en grotesk tegelijk, wat mogelijk werd gemaakt door het gebruik van het lettertype Body Grotesque Large Extra Bold, enigszins aangepast door de ontwerpers. Monochrome uitvoering — alleen zwarte kleur, evenals niets overbodigs «rond» en «nabij» versterken dit effect, dat een directe weerspiegeling is van de essentie van het portaal zelf, de manier waarop informatie wordt geselecteerd en gepresenteerd. Deze benadering van de vorming van een nieuwe stijl geeft hoop dat Gawker met de juiste selectie van inhoud inderdaad een lang tweede leven zal vinden.