Fellini Museum Rimini grafisch door FM Milano

Fellini Museum Rimini Logo

Grote mensen die een grote erfenis hebben achtergelaten, moeten voor altijd in de herinnering van de mensheid worden bewaard. Een van degenen die deze houding verdienen, is de grootste schepper van de vorige eeuw, de Italiaanse regisseur Federico Fellini. Dit jaar werd ter ere van hem het Fellini-museum in de stad Rimini opgericht — het grootste dat naar de maestro is vernoemd. Het museum is meer geworden dan alleen een prachtig symbool van de nagedachtenis van Fellini. Het werd opgevat als een viering van de hoogste erfenis die de Grote Italiaan aan de hele wereld heeft nagelaten. Bezoekers hebben toegang tot een dynamische viering van demonstraties van echte filmkunst, waarbij met behulp van Fellini’s schilderijen alle menselijke gevoelens worden weerspiegeld — verbazing en verdriet, vreugde en haat, immens geluk en extase, verdriet en woede. Het weerspiegelt met succes het belangrijkste credo van de maestro — «alles is onderhevig aan verbeelding».

Fellini Museum Rimini Nieuw Logo

Gezien het grote belang van het gecreëerde monument voor het erfgoed van de grote directeur, waren alleen echte professionals betrokken bij het creëren van de visuele identiteit van het museum. De ontwikkeling van de stijl werd toevertrouwd aan de uitstekende vertegenwoordigers van de creatieve beau monde van Italië — het ontwerpteam van de FM Milano-studio (Milaan, Italië) die buiten het land bekend is. Het team slaagde er niet alleen in om de geest van de echte cinematografie van de tijd van de maestro weer te geven, maar ook om een ​​deeltje van het talent van de maestro over te brengen in de graphics.

Fellini Museum Rimini Embleem

 

Het centrale element van de logo-samenstelling is de afkorting van de naam van het museum. De unieke oplossing in de constructie van deze compositie maakt het mogelijk om deze in verschillende semantische betekenissen te interpreteren. De witte letters hebben de vorm van een naderende projectie die uit de diepten van de zwarte ruimte komt. Het rechterbeen van de letter «M» wordt weergegeven door een witte rechthoek. De gehele compositie is zo ontworpen dat bij het vertonen van een film in een donkere bioscoopzaal een visuele indruk ontstaat van een projectorstraal. Het laatste element van de letter «M» fungeert als een scherm. Als de compositie op een veld met een andere kleur wordt geplaatst, worden de letters van de afkortingen in het zwart gemaakt en nemen ze de gestileerde vorm aan van een maestro’s megafoon, waarmee ze herhaaldelijk commando’s kregen. De twee varianten symboliseren de twee belangrijkste elementen van de moderne cinema — licht en stem. Samen worden ze een effectieve manier om het idee van expressiviteit weer te geven en een projectie te vormen, zowel van het beeld op het scherm als van het eigen talent van de maestro voor de meesterwerken die hij creëert.

Logo Fellini Museum Rimini

Naast alle afbeeldingselementen werd een ander element van het embleem ontwikkeld: een neushoorn die op een boot drijft. Zijn idee is ontleend aan het laatste deel van Fellini’s schilderij «E la nave va» uit 1983. De neushoorn, gecombineerd met een levendig kleurenpalet en eenvoudige, abstracte grafische afbeeldingen, is een integraal onderdeel geworden van de interactieve digitale installaties van het museum. Dit maakte het mogelijk om op zo’n originele manier te zorgen voor de nabootsing van de creatieve sfeer die ten tijde van de opnames op de set heerste.