FCRF — voetbal en nationale trots in een nieuw embleem

Federación Costarricense de Fútbol (FCRF) Logo

FCRF — Federación Costarricense de Fútbol, ​​opgericht in 1921 als het bestuursorgaan van het Costa Ricaanse voetbal, is van uiterlijk veranderd en presenteert een nieuwe visuele identiteit. Ze zorgde ervoor dat het nationale herenteam van het land toegang kreeg tot de FIFA en deelnam aan de wereldkampioenschappen, en hielp daarmee het meest succesvolle team in Midden-Amerika te creëren. FCRF houdt toezicht in Costa Rica over alle zes competities die met haar hulp zijn georganiseerd, waaronder UNAFUT, LIASCE, LINAFA, LIFUTSAL, LIFUPLA, UNIFFUT. Het ontwerpbureau Pupila uit San José, Costa Rica heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe stijl van de vereniging.

Federación Costarricense de Fútbol (FCRF) Nieuw Logo

Het nieuwe embleem was gebaseerd op de staatsheraldiek. De vlag en het wapenschild, vormen en kleuren worden als basis genomen. Bij moderne verwerking, rekening houdend met de prestaties van digitale technologieën, heeft het heraldische schild een modernere uitstraling gekregen en dankzij de grafische symboliek een speciale betekenis. De allereerste indruk van de nieuwe compositie is een echt voetbalembleem. Ondanks de afwezigheid van het beeld van de bal erin, is zijn aanwezigheid echt voelbaar. Het wapen herhaalt de kenmerken van het nationale heraldische element tot aan de zijuitsparingen, evenals de bovenste decoratieve versiering, die slechts enigszins vereenvoudigd en «gemoderniseerd» was. De top drie uitsteeksels of gestileerde bergtoppen dragen alleen maar bij aan de aantrekkingskracht.

Logo Federación Costarricense de Fútbol (FCRF)

Het kleurenpalet bevat ook veel informatieve inhoud en is zeer leesbaar in zijn doordachte symmetrie — blauw-wit-rood-wit-blauw, spelend met de kleuren van de vlag. Het monogram — CR, uitgevoerd in het midden, in grote rode letters, maakt ze tot een accentelement en versterkt de bevestiging dat de drager van het embleem tot zijn land behoort. Het grafische ontwerp van alle elementen met extra interne groeven zorgt voor een driedimensionale perceptie van het hele embleem. Het GT America-lettertype dat wordt gebruikt voor de afkorting van de federatienaam, vormt een bijzonder opvallend contrast met het logo wanneer het samen wordt gebruikt.

Federación Costarricense de Fútbol (FCRF) Voor en Na Logo (geschiedenis)

Deze aanpak hielp bij het oplossen van een ander belangrijk probleem: de scheiding van de visuele identiteit van de nationale federatie en het nationale voetbalteam, waar niemand de afgelopen 30 jaar aandacht aan besteedde. De naamswijziging had vooral invloed op de typografie van het logo. De nieuwe consistente visualiteit bood ook nieuwe mogelijkheden voor het gebruik ervan, zowel als zelfstandig teken als in complexe versies. Merkreclame ziet er bijzonder indrukwekkend en tegelijkertijd solide uit wanneer het logo in meerdere versies op één oppervlak wordt gepresenteerd. Als gevolg hiervan krijgt het logo zelf de eigenschappen van een bord dat niet alleen door atleten en fans kan worden gedragen, maar ook door degenen die een echte patriot van hun land zijn.