EICMA introduceerde een nieuwe visuele identiteit

EICMA Logo

Dit jaar is het 78 jaar geleden dat de Italiaanse motorbeurs EICMA (Esposizione Internazionale Ciclo Motorciclo e Accessori) werd uitgebracht. Door samen te vallen met de vernieuwing van de visuele identiteit voor zo’n eerbiedwaardig evenement, doemt het merk zichzelf op tot groeiende populariteit en speciale aandacht van het publiek.

Dit is niet slecht, integendeel, het zal het cultuurniveau verhogen, het publiek laten praten over de tradities van de autobouw en een bepaalde lat leggen voor concurrenten. Wie weet er beter dan Italianen veel over de heldere emoties die mensen drie dingen brengen — heerlijk eten, luidruchtige feesten en snel rijden in een kwaliteitsvoertuig.

EICMA Nieuw Logo

Als onderdeel van de show zal een nieuwe visuele identiteit worden geconsolideerd, maar deze is al gepresenteerd samen met een gewijzigde naam als onderdeel van de rebranding. Er wordt op grote schaal een heus spektakel voorbereid, zo’n optreden mag niet ontbreken.

En voor degenen die het festival niet kunnen bijwonen, blijft het binnen de muren van het huis om het nieuwe logo te bespreken en te vergelijken met het oude. Het moet gezegd worden dat de makers in het nieuwe logo het idee wilden overbrengen dat het wiel een symbool van vrede is, en dat rood de kleur is van energie, liefde voor het leven, passie, kracht en potentieel, aspiratie. Iemand zal zeggen dat de creatievelingen niet verrast waren, waarom zouden ze een fiets uitvinden, of wat (letterlijk en figuurlijk)?

Logo EICMA

En niet alles is zo eenvoudig in dit logo. Het is solide, ziet er organisch uit, er zijn geen losse randen van het beeld, alles is uitgelijnd en duidelijk getekend. Met dank aan het in Milaan gevestigde bureau Yes Marini, dat het hele rebrandingproces voor zijn rekening nam.

Als je naar het oude logo kijkt, krijg je de indruk dat het eerst een schets is gemaakt, vervolgens is geverfd en vervolgens heeft besloten het niet af te maken — «en dat zal het ook zijn!» Er is een rechthoek die door een lijn in onduidelijke stukken wordt verdeeld. Aan de ene kant op een blauwe achtergrond een schets van een fietser met een helm en aan de andere kant een motorrijder. Wie, waar, waarom gaan ze heen? Er is geen diepe gedachte, er is alleen een raadsel, en dat is niet zo intrigerend. Wat wilden de auteurs van het oude logo overbrengen — een competitief moment tussen een fiets en een motorfiets?

EICMA Voor en Na Logo (geschiedenis)

Hoe het ook zij, de vorige afbeelding ziet er nu uit als een totaal fiasco. Misschien omdat je in de huidige tijd bent, neigt het ontwerp naar vereenvoudiging van vormen en kleuren, zodat de laconiek en prozaïsche betekenissen veel hoger worden gewaardeerd. Het feit dat het merk ook zijn slogan veranderde en een logische nadruk legde op «twee wielen» («International Exhibition of Two Wheels»), spreekt van de vooruitziende blik van creatievelingen. Ze benadrukken bewust het aantal wielen in het voertuig.

In de toekomst kan de tentoonstelling inderdaad worden uitgebreid en zullen er meer auto’s worden toegevoegd. Dit zal al de «tentoonstelling van vier wielen» zijn. En dit wordt een heel ander verhaal van het merk…