Crew Dragon Logo

Crew Dragon LogoThe Crew Dragon is een Amerikaans herbruikbaar ruimtevaartuig ontwikkeld door het particuliere bedrijf SpaceX, dat eigendom is van zakenman en baanbrekende ontwerper Elon Musk. Het is een aangepaste versie van een vrachtvoertuig, waarvan de belangrijkste missie is om goederen naar het internationale ruimtestation te brengen. Een bemande passagiersruimtevaartuig daarentegen behoort tot de toeristencategorie en heeft tot taak degenen die naar een baan om de aarde willen sturen.

Betekenis en geschiedenis

Crew Dragon Logo Geschiedenis

De Crew Dragon was oorspronkelijk gepland voor logistieke vluchten in het kader van het Commercial Resupply Services 2-project en het Commercial Crew Development-programma. Hij zou naar een lage baan om de aarde vliegen en dienen voor toeristische missies naar de maan. Parallel met hem wordt momenteel een plan voor een Mars-missie ontwikkeld met de lancering van zijn aanpassing van de Rode Draak naar de rode planeet.

Het werk aan Crew Dragon begon in 2010 als het DragonRider-project, toen NASA artiesten zocht om bemanningen naar het ISS-ruimtestation te sturen onder het staatsprogramma CCDev. De definitieve selectie vond plaats in januari 2016.

Na een mislukte startpoging in testmodus werden de redenen lang bestudeerd. Het onderzoek is in juli 2019 afgerond. Een tweede verificatietest vond plaats in januari 2020 en in mei van hetzelfde jaar — de belangrijkste, met twee astronauten aan boord. Het lanceren, optillen en koppelen van de module aan het internationale ruimtestation werd met succes voltooid.

Vanwege de innovativiteit en de zeer hoge waarde van het SpaceX-project voor de Verenigde Staten is het embleem van Crew Dragon tegenwoordig populair. Het dient als bedrukking voor T-shirts, baseballpetten, cadeau-pennen, decoratieve vlaggen, mokken, notitieboekjes en andere souvenirartikelen. Over het algemeen had de raket sinds de lancering van het programma twee logo’s: de eerste is de originele versie, de tweede is de moderne aanpassing.

Oud logo

Crew Dragon Logo Oud

De debuutversie van het logo staat afgebeeld op de eerste ruimteschepen van SpaceX. Het is een grote gevleugelde draak met wijd uitgespreide vleugels. Het mythische wezen zweeft in de lucht en kijkt naar beneden. Zijn vliegcapaciteiten worden geaccentueerd door vloeiende lijnen en aerodynamische rondingen — er is geen enkele geometrisch ruwe streep in het logo. Het bovenste deel is het hoofd, de romp en de vleugels van de draak, het onderste deel is de staart. Ze worden gescheiden door de inscriptie «Dragon», die langs de gehele horizontale lijn tussen de wijd uitgespreide vleugels loopt.

Nieuw logo

Crew Dragon Logo Nieuw

Het tweede embleem werd aangenomen in verband met de herlancering van het ruimtevaartuig. Het is gebruikt op een recent voertuig. Het toont alleen een fragment van een draak — een kop die in profiel is gedraaid. Deze versie verschilt van de vorige in vloeiende, zelfverzekerde en harde lijnen. De verandering in de tekenstijl duidt op de toegenomen ernst van het project. De druk blijkt uit vergrote neusgaten, wijd open ogen, naar achteren liggende doornen, die op het moment van doelbewuste vlucht door een krachtige windstroom lijken te worden gedrukt. De visuele nadruk ligt op aerodynamica, dus het hoofd is smal, gestroomlijnd, langwerpig, met een gesloten mond, terwijl het op het eerste logo open is. Het woord «Dragon» wordt vergroot en onderaan geplaatst.

Het ruimtevaartuig, ontworpen door innovator Elon Musk, heeft het publiek enthousiast gemaakt, vooral de Amerikaanse. Dit komt door de hoge verwachtingen die de mensen op hem stellen, want daarvoor gebruikte NASA Russische systemen. In dit geval zijn inwoners van de VS trots op hun land, een toename van het wereldwijde prestige, wat duidelijk tot uiting komt in het laatste embleem.

De draak symboliseert kwaliteiten als onafhankelijkheid, innovatieve geest, vrijheid, doorzettingsvermogen en doorzettingsvermogen bij het bereiken van ambitieuze doelen. In feite is het nieuwe logo de belichaming van de Amerikaanse droom. Dankzij hem voelt elke Amerikaan zich als een andere «drakenkop», waarvan hij er volgens de legende misschien veel heeft. Het handelsmerk van Crew Dragon is dan ook de verwezenlijking van het hoofdidee van de mensen «Samen bereiken we alle hoogten!»

Logo lettertype en kleuren

Logo Crew Dragon

Beide versies van het logo gebruiken een soortgelijk lettertype omdat ze niet zijn gewijzigd. De inscriptie is gemaakt in hoofdletters in een individueel lettertype. De symbolen hebben een brede tussenletterruimte en een origineel ontwerp. Verbindingslijn «R», horizontale slag «A» en naar binnen gebogen been «G» zijn verenigd: ze hebben een identiek ontwerp. Het enige verschil is dat de balk «A» naar rechts wordt gedraaid, terwijl de andere twee letters naar links worden gedraaid.

Een ander individueel verschil van de inscriptie is de grafische parallel tussen sommige tekens. Dus «A» ziet eruit als de bovenkant van «N», «D» ziet eruit als een afgesneden helft van «O» en «R» ziet eruit als een omgekeerde «G». Ook het palet van het embleem veranderde niet: het bestond altijd uit donkerblauw en wit.