Top Keltische symbolen en hun betekenis

Top Keltische symbolen en hun betekenis

Hoe creatieve uniciteit ook wordt bevestigd, de transformatie van onze realiteit is gebaseerd op het culturele erfgoed van onze voorouders, waardoor de herinnering aan verschillende volkeren wordt bestendigd. De moderne auteur is geneigd meer aandacht te besteden aan zijn visie op het oplossen van het probleem en de vorm ervan, zonder zich de betekenis te realiseren die inherent is aan zijn product, dat al duizend jaar geleden werd uitgezonden. Tegenwoordig is alles interessant dat een geheim en een gemakkelijk raadsel met zich meebrengt, esthetisch plezier geeft. Daarom wekt de onstuitbare nieuwsgierigheid van vertegenwoordigers van de beeldcultuur het tijdperk van de Kelten.

Wat zijn de beste Keltische symbolen en hun betekenis?

De belangrijkste Keltische symbolen zijn onder meer het Keltisch kruis (geeft de zon en de windstreken aan), de levensboom (verpersoonlijkt de onderwereld, het aardse leven en de hemel), Triskelion (toont cycliciteit), Keltische spiraal (geeft uitdrukking aan het menselijke principe, de verbinding van het lichaam, geest en bewustzijn), en ook Shamrock (een teken dat zogenaamd beschermt tegen negativiteit).

De mogelijke wortels van de naam van deze natie zijn gerelateerd aan het woord «kjel», wat «verbergen» betekent. En volgens moderne archeologen en etnografen hadden de Kelten iets te verbergen. Ze waren vechtend, vrijheidslievend, dapper en gedurfd. En dit in het karakter van de Kelten werd versterkt dankzij hun toewijding aan hun eigen mythologie en een onweerstaanbaar verlangen naar het transcendente. Simpel gezegd, vóór de periode waarin het christendom werd aangenomen, hadden ze een pantheon van goden — een heidens geloofssysteem met zijn attributen en culten. Dit wordt niet alleen bewezen door de artefacten van de Kelten die door wetenschappers zijn gevonden, maar ook door het opgetekende getuigenis van Hecateus van Miletus, Diodorus van Siculus. De schakels tussen de uiterlijke symbolen en de innerlijke wereld van de Kelten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het potentieel van hun geest was noodzakelijkerwijs demonstratief van aard: ornamenten en patronen waren heilige tekens die veranderingen tot leven brachten, geluk trokken, problemen van huis afwendden, natuurlijke talenten benadrukten of fysieke en spirituele kracht versterkten. Elk patroon had een mystieke kracht — destructief of constructief, afhankelijk van het gebruik van het ornament, de drager of het object waarop de afbeelding werd aangebracht. Het is onbetwistbaar en duidelijk: de tradities van de Keltische cultuur zijn verweven in de patronen van generaties en zijn een maatstaf geworden voor de gratie en veelzijdigheid van de beeldende kunst in onze tijd.

1. Keltisch Kruis

Celtic Cross symbol

Misschien wel de meest populaire onder fans van de Keltische cultuur is het Keltische kruis. Visueel zijn dit puntige en afgeronde patronen in de vorm van met elkaar verweven draden, met een riem of ingeschreven in een cirkel. Als we naar zo’n combinatie van vormen kijken, komen we meteen bij de gedachte aan harmonie, integriteit, cycliciteit. Inderdaad, dit ornament geeft de verbinding van de windstreken aan, terwijl van onderaf het beeld altijd de groeiende behoeften van een persoon aangeeft. Het beeld van de zon wordt ook geraden — zonnecentrisme was een onderscheidend kenmerk van het Keltische heidendom. Daarom is het niet verwonderlijk dat de dragers van dit patroon geloofden in bescherming tegen duistere krachten en het talent van een speciaal soort.

2. Tree of Life

Celtic Tree of Life symbol

Een ander veelgevraagd patroon is het beeld van de Tree of Life. Het is gemakkelijk om je dit ornament voor te stellen: handen reiken naar de hemel en hieronder zie je de omtrek van een boomwortel. Het symbool weerspiegelt drie concepten — de lagere, de onderwereld, het aardse leven en de hemel. De Keltische stammen hadden een speciale relatie met de natuur, in het bijzonder waardeerden ze bomen. Visuele afbeeldingen van hout doordrongen de Keltische huishoudelijke artikelen met een heilige betekenis, waardoor verleden, heden en toekomst visueel met elkaar werden verbonden.

3. Triskelion (Triskele)

Celtic Triskeles symbol

Een van de andere herkenbare afbeeldingen is het triskelion. De naam komt van de godheid van de lente of zomer Triskele. Zijn verschijning in het menselijk leven wordt bepaald door de cyclische aard van de seizoenen: elke keer doorloopt het de stadia van leven en dood, wedergeboorte en uitsterven. De afgebeelde levensdraad, die door aarde, water en vuur gaat, brengt genade, rijkdom en geluk voor een persoon. Omdat de Kelten geloofden dat de patronen door de goden aan mensen werden geschonken, mochten ze niet worden gewijzigd. Dit zal tenslotte leiden tot onomkeerbare gevolgen, het schenden van de voorbestemde goden en hun toorn opwekken, waardoor ze streng en doof worden voor de gebeden van de heidenen.

4. Keltische Spiraal

Celtic Spiral symbol

Niet minder interessant is het patroon van eeuwige oneindigheid, transcendentale en mystieke zoektocht, spirituele honger. Het is afgebeeld met spiraalvormige bloembladen en heeft verschillende aanpassingen, afhankelijk van de voorkeuren van de drager. Dit patroon verwijst naar de constantheid van harmonie, aanhoudende spirituele groei, de standvastigheid van de triade lichaam-geest-bewustzijn. Het centrale punt van de spiraal is iemands plaats in de ruimte, het universum, zijn bestaan ​​in de wereld. Zo wezen de Kelten naar het begin, de oorsprong van de mens en vertegenwoordigden ze hem in een enorme wereld, die op zichzelf staand en integraal is, en daarom zelfvoorzienend.

5. Klaver (klaver)

Celtic Shamrock symbol

Klaver is het meest onmiskenbare symbool van Ierland. Volgens de legende was het deze plant die de christelijke missionaris en catecheet St. Patrick hielp om de betekenis van de drie hypostasen van de Drie-eenheid uit te leggen. De Kelten waren ervan overtuigd dat de klaver zou beschermen tegen het mislukken van geplande gebeurtenissen, boze tongen, het boze oog, en zelfs de beginnende storm konden anticiperen door rechtop te gaan staan.

6. Wiel van Taranis

Celtic Wheel of Taranis symbol

Nadat we vertrouwd zijn geraakt met de verscheidenheid aan afbeeldingen van het heidense pantheon, wordt het duidelijk waarom Taranis, de god van de donder, de sleutelfiguur in het geloof in natuurlijke krachten is. Zijn mythologische «broer» is de Romeinse Jupiter. Daarom is het beeld van een bebaarde held, in wiens handen een bliksem en een wiel, herhaaldelijk door de archeologie gevonden in de gebieden van de voormalige Keltische beschaving. Taranis verenigde de lucht, de zon, de bliksem. Zijn macht vormde de basis voor de motieven van afbeeldingen voor het slaan van munten.

7. Aven

Celtic Awen symbol

Aven (drie lichtstralen) veroorzaakt verhitte discussies onder fans van neo-heidendom en experts in de praktijk van de druïden. Sommigen zeggen dat dit drie elementen zijn (water, aarde, lucht), iemand gelooft dat dit een generalisatie is van de fysieke, rationele en spirituele principes van een persoon, iemand beweert dat het een symbool is van de onafscheidelijkheid van liefde, geest en waarheid . Er is ook het idee om de waarheid wakker te maken; het verlangen om de waarheid te kennen, te beschermen en te belichamen in het leven wordt uitgespeeld.

8. Claddagh-ring

Celtic Claddagh Ring Symbol

Niets vertegenwoordigt duidelijker en visueel vriendelijkere, romantische en liefdesgevoelens zoals de Claddagh-ring. Dit patroon is transparant en eenduidig: het is gebaseerd op de handen die het hart vasthouden. Zo’n ornament wordt gebruikt als een teken van steun, vriendschap, liefde, goedkeuring. Handen — ondersteuning, betrouwbaarheid en kracht van gevoelens. Hart is liefde, vriendelijkheid, vriendschap en toewijding. Een gekroond hart betekent loyaliteit, goedkeuring, dat wil zeggen statusondersteuning voor iets of iemand.

9. Kruis van Sint Brigitte

Celtic Brigid’s Cross symbol

Brigitte wordt beschouwd als de patrones van Ierland en haar kruis is een onofficieel symbool. De heilige wordt vereerd in het katholicisme en de orthodoxie, hoewel er heel weinig informatie over haar leven is. Haar vrijgevigheid en wijsheid, weergegeven in wonderen, worden beschreven in legendes, en geprezen vriendelijkheid en barmhartigheid worden gecombineerd met een verrassend eenvoudig karakter en nederigheid. Dit is het bijbehorende beeld van het kruis — eenvoudig, pretentieloos, begrijpelijk. Volgens de legende weefde ze het kruis toen haar vader (een andere versie van de legende zegt — een rijke heiden) klaar was om naar een andere wereld te vertrekken. Hij realiseerde zich de betekenis van het «krans» -symbool en besloot zich voor zijn dood te laten dopen.

Meestal was dit kruis gemaakt van riet of stro, in het midden maakten ze een vierkant met weven. Als gevolg hiervan worden stralen verkregen en symboliseert de cirkel de zon. En nu zijn er overtuigingen dat zo’n kruiskrans het huis tegen schade zal beschermen, en sommige katholieken die in de dorpen wonen, gebruiken dit ornament nog steeds.

Het is heel goed mogelijk dat geometrisch tegengestelde vormen de eenheid aangeven van de fysieke (materiële) en spirituele (niet-materiële) aspecten van iemands leven. De ziel streeft naar redding; het blijkt dat haar visuele beeld de Almachtige Zon van de Waarheid omhult.

10. Triquetra

Celtic Triquetra symbol

Triquetra is een merkwaardig en dubbelzinnig patroon. De variaties verschillen, en de betekenis komt neer op de beschrijving van de drie rollen van een vrouwelijke godin (Maagd, Moeder, Slimme Vrouw). Sommige mediëvisten geloven dat dit ornament er aanvankelijk eenvoudiger uitzag en functioneel de rol speelde van een «patch», een grafisch element voor het vullen van complexe compositiepatronen.

Hoe het ook zij, zowel een cirkel als meerdere driehoeken zijn zichtbaar in het patroon, in feite is dit waar de naam vandaan komt. Vertaald uit het Latijn betekent «drie» en «hoeken hebben». Bij de bespreking van de betekenis van dit patroon worden ideeën toegevoegd dat het een symbool is van de beweging van de zon, de fasen van de maancyclus, de belichaming van hernieuwd leven.

11. Keltische Knoop

Celtic Knot symbol

De Keltische knoop is niets meer dan een draad die meerdere keren in een complex patroon is gedraaid. Over het algemeen kunnen we aannemen dat dit de Levenslijn is, iemands levenspad, dat lang en niet gemakkelijk is, altijd met onstuimige wendingen en onverwachte afdalingen en beklimmingen. Visueel ziet het er in ieder geval zo uit. Hoogstwaarschijnlijk gebruikten de Kelten dit patroon om het verlangen aan te duiden om de waarheid te kennen, de zin van hun leven, de manier om hun lot te accepteren zoals het zou moeten zijn. Ongetwijfeld spreekt dit ornament over de verstrikking van een persoon in de wereld, zijn wendingen en het zoeken naar een uitweg. Er zijn ook verklaringen van het patroon als liefdessymbool, eeuwigheid, de vereniging van verwante zielen.

Zeemansknoop

Celtic Sailor’s Knot symbol

De naam doet vermoeden dat dit ornament wordt geassocieerd met scheiding, afscheid en eindeloze liefde. Aangenomen mag worden dat dit ornament is ontstaan ​​door het praktisch maken van een knoop door de favoriet van de zeelieden, zodat ze herinnerd zouden worden tijdens een periode van lange en gedwongen scheiding.

Bowen Knoop

Celtic Bowen Knot Symbol

De heraldische knoop, zoals hij ook wel wordt genoemd, werd in de 17e eeuw uitgevonden door de Welshman James Bowen. Dit symbool kreeg gewoonlijk de bijnaam ‘de knoop van een echte minnaar’. Een eindeloos touwpatroon, waarin 4 lussen zichtbaar zijn, vormen een vierkant of vierpuntig kruis. Logischerwijs is dit niet eens een knoop, maar verwarde lussen die geen begin of einde hebben. In de Noorse heraldiek wordt deze knoop «valknute» genoemd. Er zijn verschillende wijzigingen van dit symbool, maar ze hebben het belangrijkste kenmerk gemeen: eindeloze lussen. Het gebruik van dit patroon betekende een uitdrukking van de toewijding en speciale gezindheid van een man voor een vrouw.

Salomo’s knoop

Celtic Solomon’s Knot Symbol

Dit type ornament wordt beschouwd als een symbool van mannelijkheid, wijsheid en karaktersterkte. Vernoemd naar koning Salomo, die zich onderscheidde door de uitzonderlijke eigenschappen van een wijs heerser en een invloedrijk persoon. Degene die zo’n ornament droeg, positioneerde zichzelf als een machtig en gezaghebbend persoon.

12. Dierlijke patronen

Vogels

Celtic Bird Symbol

Vogels hebben veel respect verdiend bij de Kelten. Ze verdienden respect voor hun verbinding met de hemel, vrijheid en onafhankelijkheid. Daarom kan men in de patronen van de Keltische cultuur ook vogelmotieven vinden, die het idee bevatten van het beschermheerschap van de lucht, de hulp van de goden aan mensen, de boodschap van hun wil door de vogels.

Haas

Celtic Hare Symbol

Het is niet verwonderlijk dat de haas ook onder de Kelten een gerespecteerd symbool is geworden, omdat zijn aard eigenschappen bevat als snelheid, gevoeligheid, fysiek uithoudingsvermogen en vruchtbaarheid. Daarom werd welzijn en welvaart aangetoond door middel van de hazenpatronen.

Slang

Celtic Snake Symbol

Het is logisch om aan te nemen dat de slang een symbool was van de diepte van kennis en hoge intelligentie onder de Kelten. Desalniettemin gaven de oude mensen er ook een andere betekenis aan — ze beschouwden slangen als uitstekende genezers. En dit betekende dat het betoverende effect de Kelten niet alleen het gebruik van hun traditionele methoden voor het behandelen van ziekten bracht, maar ook het dragen van attributen met slangenpatronen.

Hert

Celtic Deer Symbol

Het lijkt erop dat het hert zoveel aandacht van de Kelten verdiende, omdat het gewoon een groot en snel dier is. Maar Keltische overtuigingen zeggen dat het hert de verbinding met de kosmos, het universum, personifieert. Het symbool van de cyclische aard van het leven, wedergeboorte, een bron van energie was direct gerelateerd aan de levensboom vanwege zijn anatomische kenmerk — hoorns. Interessant is dat de Kelten dit met elkaar verbonden: elk jaar verandert het hertengewei, groeien er nieuwe en zien ze eruit als een boom in vorm, wat betekent dat er elk jaar vitale energie wordt toegevoegd, wat bijdraagt ​​aan spirituele groei.

Zwijnen

Celtic Boar Symbol

Weerstand tegen vijanden, moed en koppigheid — dit zijn de beloften die de drager van het zwijnpatroon gaf aan de mensen om hem heen. Aan de andere kant is het zachtheid en gemakkelijke communicatie, gastvrijheid. Dit symbool werd ook geassocieerd met Keltische huisvrouwen, die op hun beurt everzwijnenvlees als een delicatesse beschouwden.

Stier

Celtic Bull Symbol

Vruchtbaarheid en kracht, voorspoed en macht onderscheiden de Kelten met het stierenpatroon. Trouwens, hij werd ook zowel naar vrouwen als naar mannen verwezen, en hij werd ook gebruikt om de muren van huisvestingwerken te versieren.

13. Mythologische wezens

Omdat de Kelten een volk waren dat in het mystieke geloofde, probeerden ze ook dieren te transformeren in krachtige en mysterieuze wezens in ornamenten.

De Draak

Celtic Dragon Symbol

Een draak is bijvoorbeeld een onwankelbaar firmament, kracht en behendigheid, die angst en ontzag inboezemt, extern vertrouwen. Integriteit en isolement, zelfvoorziening en eeuwigheid, onoverwinnelijkheid en onsterfelijkheid werden voorgesteld als een draak met een speer aan zijn staart.

Griffioen

Celtic Griffin Symbol

Als een leeuw en een adelaar combineerde de griffioen adel, harmonie, loyaliteit en kracht. Extreem inspireerde de Kelten tot dappere wapenfeiten.

Sigil van de Druïde

Celtic Druid Sigil Symbol

De verticale lijnen die parallel lopen en de lijnen van de cirkel kruisen, zijn het rituele teken van de Druïden — tekens. Het is een magisch element, dus niet iedereen zou het kunnen dragen. Het betekende vruchtbaarheid, een rijke oogst, een verbinding met Moeder Aarde.

Gaelische Feestdagen

Celtic Gaelic Festivals Symbol

De Kelten hadden hun eigen kalender van festiviteiten en vertegenwoordigden elke feestdag met bepaalde symbolen.

Yule

Celtic Yule Symbol

De feestdag van de pracht van de Nieuwe Zon, de overwinning op de duisternis, en de betekenis lijkt op de Romeinse traditie van Saturnalia en christelijke Kerstmis.

Imbolc

Celtic Imbolc Symbol

St. Brigitte’s Day, het Imbolc-festival, betekende de terugkeer van het licht. In feite was dit het einde van de winter en werden de ceremonies uitgevoerd met als doel geluk en voorspoed aan te trekken.

Ooster

Celtic Eostre Symbol

Volgens de Keltische mythologie wekte de godin Eostre (Ostara) de natuur in de lente. Vreemd genoeg geeft de naam een ​​semantische basis voor Pasen.

Beltane

Celtic Beltane Symbol

Dit patroon was essentieel bij het vieren van het begin van de zomer. De naam zelf komt van de woorden «at-beil» — «het stralende vuur van Bela sterft» (godheid). Op deze dag geloofden ze dat de deuren openstonden voor de goden en dat ze om alles konden worden gevraagd, inclusief mooi weer voor de oogst.

Lammas

Celtic Lammas Symbol

Volgens Keltische tradities is Lammas een feestdag waarop Moeder Aarde en Vader Zon worden geprezen, die de mensen royaal de oogst schenken. De naam van het ornament herhaalt precies de feestdag, wat in vertaling «massa brood» betekent. Dit ornament drukte volwassenheid, dankbaarheid aan de goden, energie en de druïden uit, en de druïden geloofden dat dit een teken was van uitsterven en voorbereiding om de eeuwigheid in te gaan.

Lugnasad

Celtic Lughnasadh Symbol

De naam van de maand augustus in het Keltisch geeft ook de naam aan het patroon, en vertaalt zich letterlijk als «de bijeenkomst van de Luga» (de god die, na de dood van zijn adoptiemoeder, een feestmaal maakte).

Malbon

Celtic Malbon Symbol

Malbon is het patroon van het einde van de vruchtbare periode van de oogst. Dit is het moment om de goden te bedanken voor hun loyaliteit aan mensen, gulle giften en hulp. Met dit symbool uitten ze dankbaarheid aan het vruchtbare land en somden de resultaten in het najaar op met de laatste oogst.

Samhain

Celtic Samhain Symbol

Het voltooien van de lijst met beroemde Keltische symbolen is een van de favorieten — het Samhain-patroon. Hij was het die het laatste «lied» van de oogstperiode was, het zaaiseizoen sloot, fruit oogstte, vee weidde op rijke weiden. De vakantie zelf betekende volledigheid, de nadering van de dood, de eindigheid van al het leven op aarde.

Wat betekenen alle Keltische symbolen?

Bijna alle Keltische symbolen hebben een heilige betekenis. Ze zijn verenigd door de thema's religie, gemeenschap, kracht, loyaliteit, liefde, bescherming. Het is opmerkelijk dat veel patronen uit drie delen bestaan. De Kelten geloofden dat de drie een heilig getal is, wat betekent dat alles wat het belangrijkst is, drie hoofdelementen moet bevatten.

Wat is het Keltische symbool voor leven?

Het symbool van eeuwig spiritueel leven is Triquetra, een driebladig bloemenpatroon afgebeeld in één doorlopende lijn.

Wat is het symbool van de Kelten?

De Kelten hechtten bijzonder belang aan hun symbolen en gebruikten ze als talismannen. In ongebruikelijke heidense ornamenten worden de fundamenten gelegd van religieuze overtuigingen en ideeën over hoe de wereld werkt.

Wat is het Keltische symbool voor doorzettingsvermogen?

Doorzettingsvermogen, moed en kracht worden gesymboliseerd door Dara Knot. Het wordt geassocieerd met een eik, dus in dit geval worden de interne hulpbronnen van mensen vergeleken met een krachtig wortelstelsel dat ondergronds verborgen is.