TikTok Logo

TikTok Logo

TikTok is een webservice waarmee je korte video’s kunt maken en deze via een browser kunt bekijken. Het werd in 2016 gelanceerd door het internettechnologiebedrijf ByteDance Ltd. uit Beijing. Het is een van de meest gedownloade applicaties in China en andere landen.

Betekenis en geschiedenis

TikTok Logo Geschiedenis

Wat is TikTok?

TikTok is de internationale versie van het Chinese programma Douyin. Het is een sociaal netwerk waar gebruikers korte video’s van maximaal 3 minuten kunnen posten en bekijken. Het TikTok-platform debuteerde in 2016, maar ging pas twee jaar later naar de beurs, toen het de grootste videocommunity werd door een fusie met Musical.ly.

De achtste noot staat afgebeeld op het TikTok-logo. De keuze van het symbool is te danken aan het feit dat het mediaplatform vaak wordt gebruikt om kleine muziekvideo’s te maken. Het patroon ziet er ongebruikelijk uit door de combinatie van drie kleuren: zwart, paars en blauw. Volgens het idee van de ontwerpers lijkt zwart op een zaal tijdens een rockconcert, wanneer het donker is en het licht alleen op het podium valt.

In dit geval lijkt het embleem stereoscopisch. Veel mensen denken dat je haar in een 3D-bril moet bekijken. Maar dit is een onjuiste mening, aangezien de ontwikkelaars niet van plan waren een anaglyph te maken en geen horizontale verschuiving van het beeld deden. Ze probeerden het tremolo-effect weer te geven, wat een trillend geluid is wanneer een enkele noot wordt herhaald. De TikTok-applicatie in China staat immers bekend als Douyin, wat zich letterlijk vertaalt in het Engels als «Shaking Music». Hierdoor lijkt het logo vervormd door elektromagnetische golven.

2016 — heden

TikTok Logo 2016–....

Het symbool van de nieuwe applicatie heeft een notitie gekozen. Maar tegelijkertijd hebben de ontwerpers een effect toegevoegd dat lijkt op 3D-kleuren als je zonder bril naar de afbeelding kijkt.

2017 — 2018

TikTok Logo 2017–2018

De naam TikTok wordt toegevoegd aan het symbool voor meer naamsbekendheid over de hele wereld. Het logo van de notitie die aanwezig was in de applicatie of op andere reclameproducten, garandeerde niet altijd merkherkenning en memorability. Met de toevoeging van de naam «TikTok» aan het symbool, herinnerden gebruikers het merk zich beter.

2018 — heden

TikTok Logo 2018–....

In 2018 werd de populaire Chinese applicatie Musical.ly onderdeel van TikTok. Toen verscheen er een nieuw logo-ontwerp. Nu is het 3D-effect gegeven aan de letter «O». De rest van het logo is niet veranderd.

Logo lettertype en kleuren

TikTok Logo

Sinds 2017 wordt het grafische deel van het logo aangevuld met het opschrift «TikTok». Aanvankelijk werden ‘Tik’ en ‘Tok’ afzonderlijk geschreven, met brede inspringing, maar vervolgens gecombineerd tot één woord. Dit gebeurde in 2018. Toen verscheen de letter ‘o’ een paars-blauwe omtrek, als een briefje.

Bovendien hebben de ontwerpers de stijl van de personages enigszins aangepast: de vierkante stip boven de ‘i’ vervangen door een ronde en de streken van de ‘T’ en ‘k’ verkort. Maar de basistypografie is hetzelfde gebleven. De ontwikkelaars hebben vertrouwd op een goed gelezen schreefloos lettertype, omdat het naar hun mening ideaal is voor een merknaam.

Logo TikTok

De rangschikking van elementen is niet geregeld: de tekst kan zowel onder de notitie als rechts ervan worden geplaatst. Afhankelijk hiervan varieert de grootte enigszins. Wanneer beide delen van het logo zich in de buurt van het horizontale vlak bevinden, is het opschrift «TikTok» hetzelfde als het grafische symbool.

Om het muzikale effect van de tremolo over te brengen, combineerden de ontwerpers verschillende kleuren. De belangrijkste is zwart (# 010101). Hij beeldde een briefje af. Optioneel — paarse tint rood (# EE1D52) en turquoise Light Aqua (# 69C9D0). Ze zijn ongelijkmatig op elkaar gestapeld, waardoor de indruk ontstaat dat het patroon trilt onder invloed van een elektromagnetisch veld.

Waar is het TikTok-logo op gebaseerd?

Het TikTok-logo is gebaseerd op de letter d, gestileerd als een muzieknoot. Zoals je weet, begint de naam van het Chinese platform Douyin, de stamvader van TikTok, met d. Tegelijkertijd is het beeld gebaseerd op het tremolo-effect: de kunstenaars probeerden het trillen van het geluid over te brengen met een ongebruikelijke combinatie van kleuren. Het woord Douyin wordt immers vertaald als schudde muziek.

Hoe is het TikTok-logo gemaakt?

De persoon die het TikTok-logo heeft gemaakt, is geïnspireerd door rockconcerten. Het contrast tussen de donkere zaal en het verlichte podium vond hij zo mooi dat hij dat in het ontwerp weerspiegelde. Als gevolg hiervan wordt het zwarte midden van de muzieknoot aangevuld met heldere contouren in de vorm van neonreflecties. En de ontwikkelaar probeerde het woord Douyin (schudde muziek) te spelen met een visueel schudeffect.

Wie heeft het TikTok-logo ontworpen?

De naam van wie het TikTok-logo heeft ontworpen, wordt geheim gehouden. Volgens de legende is dit een jonge man die zogenaamd graag naar rockconcerten gaat. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, is niet bekend.