Staropramen Logo

Staropramen Logo

Staropramen is een brouwerij uit Tsjechië en de naam van het bier dat het sinds 1869 produceert. Ondanks het feit dat dit bedrijf in de 19e eeuw verscheen, werd het handelsmerk veel later geregistreerd — in 1911. Nu is het de op één na grootste bierproducent op de binnenlandse markt en levert het alcoholische producten aan 37 landen van de wereld. Sinds 2012 is het merk eigendom van Molson Coors Corporation. Het assortiment omvat dranken met een sterkte van 4% tot 5,2%.

Betekenis en geschiedenis

Staropramen Logo Geschiedenis

Wat is Staropramen?

Staropramen is een Tsjechisch brouwerijbedrijf en haar vlaggenschipmerk. Het bestaat sinds 1869 en is gespecialiseerd in dranken met een sterkte van 4-5,2 procent. Het bedrijf behoort tot de top 3 van grootste brouwerijen in Tsjechië en levert producten aan 37 landen over de hele wereld. Sinds 2012 is het achtergesteld aan Molson Coors Corporation.

De oprichting van het bekende Tsjechische bedrijf was een onderneming genaamd Joint Stock Brewery in Smíchov. Het was in een van de Praagse wijken. Om de productie uit te breiden, begon de directie met een grootschalige bouw van een fabriek, die in 1871 nieuwe producten introduceerde. Later verschenen er nog twee brouwerijen, die onderdeel werden van Staropramen. Dit zijn de Ostravar-brouwerij (gelanceerd in 1898) en Braník (geopend in 1900). Door deze maatregel konden ze de concurrentie vermijden, aangezien Tsjechië lange tijd een van de meest brouwerijregio’s is geweest, waar veel gespecialiseerde bedrijven zijn.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog kwam het bedrijf in een fase van actieve groei, dus tegen het einde van 1930 werd het de grootste van het land. Toen de Tweede Wereldoorlog eindigde, werd de brouwerij genationaliseerd, maar na de val van het socialistische regime trad de fabriek samen met Braník en Měšťan toe tot de Pražské Pivovary-groep. Dit was in 1992.

Logo Staropramen

De brouwerij Staropramen ging lange tijd van de ene eigenaar naar de andere, totdat het eigendom werd van Molson Coors. Ze kocht het in het voorjaar van 2012. Al die tijd heeft het Tsjechische merk blijk gegeven van duurzame ontwikkeling met de uitbreiding van zijn productassortiment. Geleidelijk kreeg het merk een individueel logo, dat het eerste en enige in zijn geschiedenis werd. Het is getekend door graficus František Tichý.

Dankzij een succesvolle identiteit is Staropramen-bier goed herkenbaar in alle uithoeken van de wereld. Het logo op het label geeft de sterke gehechtheid van de fabrikant aan zijn historisch erfgoed weer. Het weerspiegelt de toewijding van het Tsjechische bedrijf aan het oude recept, dat, net als het embleem, niet van plan is te veranderen.

De basis van de visuele identiteit is de naam, gemaakt in een handgeschreven stijl, maar zonder cursief. De symbolen zijn strikt verticaal, hoewel het woord zelf onder een hoek is geplaatst. De onderste diagonaal gaat naar beneden en onderstreept de tekst: hij begint bij «n» en eindigt bij de eerste letter. Tegelijkertijd worden «S» en «t» verenigd door een gemeenschappelijke spoel en veranderen ze soepel in een dwarsbalk. Alle borden zijn geschilderd in smaragdgroen en aangevuld met een gouden schaduw die de merknaam in een driedimensionaal object verandert.

Hieronder staat de stad waar de brouwerij werd opgericht. Rechts en links is de rode inscriptie versierd met langwerpige ruiten. Bovenaan staat een geïmproviseerd wapenschild. Dit is een merksymbool, waarbij het centrale element een gekrulde «S» is in de oud-Engelse stijl — met puntige uitsteeksels en gevorkte uiteinden. Aan de zijkanten ervan zijn gersteoren en een krans van hop — de belangrijkste ingrediënten van Tsjechisch bier. Er zijn twee hoofdletters in de intra-alfabetische ruimte: «A» en «S». Op het rode lint hieronder is het jaar van de opening van het bedrijf aangegeven.

Lettertype en kleuren van embleem

Staropramen Logo

De inscriptie in het Staropramen-logo is niet gemaakt in een standaard lettertype, maar in een grafisch lettertype van een individueel ontwerp. Borden verbonden, handgeschreven, rond, grotesk, dicht bij het lettertype Streetwear. Het corporate palet omvat twee kleuren: smaragdgroen en goudkleurig, die doen denken aan de kleur van oren en bier.