Snapchat Logo

Snapchat Logo

Snapchat is een mobiele applicatie die in juli 2011 is gemaakt op basis van het Picaboo-project. De ontwikkelaars, Bobby Murphy en Evan Spiegel, hebben zich gericht op het gemakkelijker maken van het delen van foto’s en video’s. Hierdoor kunnen gebruikers de tijd voor het bekijken van media-inhoud instellen van 1 tot 10 seconden. Daarna verdwijnen de foto’s en video’s voor altijd van de telefoon van de ontvanger.

Betekenis en geschiedenis

Snapchat Logo Geschiedenis

Wat is Snapchat?

Het is een applicatie en instant messaging-systeem dat praktisch een sociaal netwerk is geworden. Snapchat verscheen in 2011 en ging eerst uit van het uitwisselen van foto’s, maar toen verscheen de functie van het versturen van posts, de zogenaamde stories erin. Het programma is ontworpen voor mobiele iOS- en Android-platforms.

Het logo, bekend als Ghostface Chilian, verscheen in een tijd dat de applicatie Picaboo heette. Het is uitgevonden door Evan Spiegel. Tijdens het Cannes Lions International Festival of Creativity gaf de 25-jarige miljardair toe dat hij slechts één avond de tijd had genomen om het icoon te ontwikkelen. En hij schilderde het op een computer in zijn eigen slaapkamer.

De mede-oprichter en CEO van het bedrijf gaf zijn personage de naam Ghostface Chilian ter ere van de Amerikaanse rapper Ghostface Killah van de gangster-muziekgroep Wu-Tang Clan. Dit is niet verrassend, want Spiegel was zelf een toegewijde fan en rapper.

2011 — 2013

Snapchat Logo 2011-2013

Het eerste Snapchat-logo komt overeen met het Picaboo-pictogram. Het stelt een lachende geest voor met een vooruitstekende tong, een ronde kop, twee korte armen en een ongelijke basis. Het ziet eruit als een klassiek Halloween-lakenkostuum.

2013 — 2019

Snapchat Logo 2013-2019

Op het nieuwe logo is de geest gezichtsloos geworden. Als je de eigenaren van de applicatie gelooft, suggereert dit dat elke gebruiker het gezicht van Snapchat is. Maar sceptici vermoedden totaal verschillende redenen voor het herontwerp. Naar hun mening houden de veranderingen in het grafische teken verband met de rechtszaak die een van de makers van Picaboo heeft aangespannen vanwege een schending van zijn auteursrecht.

2019 — heden

Snapchat Logo 2019-vandaag

2019 werd herinnerd voor de meest schandalige update van het Snapchat-logo. De ontwikkelaars maakten de omtrek van de geest dikker en donkerder dan een golf van kritiek veroorzaakte. De wijzigingen werden niet aangekondigd: in de iOS-winkel verscheen onverwacht voor iedereen een verbeterde versie van de applicatie met bugfixes en een ongebruikelijk pictogram.

Dit zou onopgemerkt blijven, maar gebruikers merkten de foto meteen op. Ze begonnen klachten in te dienen, verzoekschriften in te dienen en negatieve recensies te schrijven in de App Store. Velen verwijderden Snapchat van de telefoon vanwege de lelijke, naar hun mening, badge. Directeuren van Snap Inc. zeiden op hun beurt dat de dikke omtrek het logo zichtbaarder en aantrekkelijker maakt.

Logo lettertype en kleuren

Snapchat Logo

Het uiterlijk van de Ghostface Chilian-mascotte wordt geassocieerd met Picaboo. Als je dit woord in logische delen verdeelt, krijg je «Pic a Boo», dat wil zeggen «een foto van een geest». Met behulp van een cartoonachtige afbeelding sloegen de makers van Snapchat oorspronkelijk het concept van vervagende foto’s. Het is ook opmerkelijk dat de inhoud niet volledig uit de applicatie wordt verwijderd: deze wordt in het geheugen opgeslagen, maar gebruikers verliezen de toegang ertoe. Het spooklogo zegt letterlijk: als je iets niet ziet, betekent dit niet dat het niet bestaat.

Logo Snapchat

Een witte geest, omgeven door een zwarte omtrek, bevindt zich in een geel vierkant met afgeronde hoeken. In eerste instantie was de achtergrond gradiënt, met driedimensionale schaduw en achtergrondverlichting. Daarna werd het helder en uniform. Volgens Snap Inc. is de gebruikte tint Pantone Yellow U of Hex 0xFFFC00. De ontwikkelaars zijn al lang op zoek naar een geschikte kleur, kijkend naar de logo’s van concurrenten. Daarom kozen ze voor geel, omdat niemand anders het had.

Wat moet het Snapchat-logo zijn?

Het Snapchat-logo benadrukt de ontoegankelijkheid, geheimhouding en vermomming van berichten en gebruikt daarom het beeld van een geest. In het begin was hij goedaardig en had hij een gezicht. In 2013 verwijderden ontwerpers de ogen, mond en uitstekende rode tong, waardoor er witte ruimte overbleef. Het moderne embleem is ook onpersoonlijk, maar met een verdikte omtrek. Het is in 2019 aangenomen.

Waarom heeft Snapchat hun logo veranderd?

Snapchat heeft zijn logo gewijzigd om het duidelijker te laten onderscheiden van andere vergelijkbare diensten. Want tegen die tijd was de instant messaging-dienst uitgegroeid tot een mobiel sociaal netwerk en had het een herkenbaarder logo nodig. De nieuwe versie is in 2019 aangenomen.