Rolls-Royce Logo

Rolls-Royce LogoRolls-Royce is een internationaal bekend Brits merk dat van experimenteren houdt. In zijn geschiedenis waren er unieke auto’s met koelkasten, badkamers, piano’s, parasols, klaptafels en andere luxe attributen. Zelfs Henry Ford, oprichter van de Ford Motor Company, reed in een Rolls-Royce en sprak met bewondering over de ingenieur Henry Royce.

Betekenis en geschiedenis

Rolls-Royce Logo Geschiedenis

Wat is Rolls Royce?

Rolls-Royce is een merk van luxe cabrio’s, sedans, coupés en SUV’s die eigendom zijn van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf met dezelfde naam. Rolls-Royce Motor Cars Ltd. maakt deel uit van het Duitse concern BMW AG.

Rolls-Royce is vernoemd naar de makers: Charles Rolls en Henry Royce. Een van hen was een voertuigontwikkelaar en de ander was de eigenaar van een autodealer. Ze kwamen overeen om samen te werken en richtten in 1906 Rolls-Royce Limited op. Tijdens oorlogstijd concentreerde de productie zich op vliegtuigmotoren. De zaken gingen goed tot 1971, toen het bedrijf financiële problemen begon te krijgen: de vliegtuigmotoren RB211-22 brachten geen winst op, dus het geld raakte op.

Om uit de moeilijke situatie te komen, besloot de regering Rolls-Royce te privatiseren. Als gevolg hiervan werd de autodivisie onafhankelijk en in 1973 kwam deze op de markt onder de naam Rolls-Royce Motors. De rechten op het embleem bleven bij het bedrijf dat de vliegtuigmotoren vervaardigde. De autofabrikant kon de traditionele visuele identiteit alleen in overleg gebruiken. In 2003 werd Rolls-Royce Motor Cars zijn directe opvolger. Ze had in 1998 een licentie voor het Rolls-Royce-logo.

1906 — 1934

Rolls-Royce Motor Cars Logo 1906-1934

Een van de vroegste Rolls-Royce-symbolen zag eruit als een traditioneel vierdelig wapen. Linksboven stond een afbeelding van de Spirit of Ecstasy. De rechteronderkant had twee vleugels die verband hielden met Nike, de godin van de overwinning. De rest van de elementen behoorden tot traditionele heraldiek. Zo werden de leeuwen (een symbool van moed) en de rode roos van Lancaster (het insigne van het graafschap Lancashire) ontleend aan het wapen van Manchester. Zoals u weet, is dit de geboorteplaats van Rolls-Royce. En het zeepaardje, links hieronder afgebeeld, personifieerde betrouwbaarheid en kracht. Het centrale deel van het schild werd ingenomen door een rechthoek met een monogram van twee «R» en de inscriptie «ROLLS ROYCE».

1911 — 1934

Rolls-Royce Motor Cars Logo 1911-1934

In de loop van de tijd heeft het logo een nieuwe look gekregen. De rechthoek met de letters en de naam van het bedrijf begon als een schild te dienen. Het werd vastgehouden door twee heraldische leeuwen. Boven waren gestileerde vleugels, en onder — Red Rose of Lancaster en een lint met het motto «DE BESTE AUTO IN DE WERELD».

1911 — 1973

Rolls-Royce Motor Cars Logo 1911-1973

Samen met andere emblemen werd een symbool gebruikt met het monogram «RR» in een ovaal binnenin een figuurlijk wapen. Het ontwerp was eenvoudig en tweedimensionaal.

1911 — 2020

Rolls-Royce Motor Cars Logo 1911-2020

Het populairste Rolls-Royce-embleem heette de Spirit of Ecstasy en zag eruit als een vrouw die voorover leunde met haar armen achter haar rug gestrekt. De basis voor deze afbeelding was een beeldje gemaakt in 1909. In die tijd waren motorkapmascottes niet populair, maar de promotor van de automobielbeweging John Walter wilde zijn auto versieren met iets unieks. Hij wendde zich tot de beeldhouwer Charles Robinson Sykes en hij maakte een beeldje, genaamd The Whisper. En in 1910 bestelde het bedrijf Charles een bedrijfsmascotte voor alle Rolls-Royce-auto’s. De beeldhouwer ontwikkelde het voorgestelde idee niet met de godin Nike. In plaats daarvan paste hij The Whisper aan en veranderde het in wat nu bekend staat als Spirit of Ecstasy.

1973 — 1998

Rolls-Royce Motor Cars Logo 1973-1998

In 1973 werd de autodivisie opgericht onder de naam Rolls-Royce Motors. Het bleef het monogramlogo gebruiken, maar de ontwerpers maakten de letters driedimensionaal en plaatsten ze in een donkerblauwe rechthoek met afgeronde zijkanten.

1998 — 2020

Rolls-Royce Motor Cars Logo 1998-2020

In 1998 verwierf de BMW Group een dochteronderneming, Rolls-Royce Motor Cars Limited. Het maakt sinds 2003 auto’s en daarvoor was het een motorleverancier voor Rolls-Royce Motors. Op het logo van de organisatie stonden het traditionele monogram en de merknaam in een rechthoek met ronde hoeken. Het zilverachtige verloop gaf de afbeelding een 3D-effect. In 2018 voltooide de Pentagram-studio het ontwerp met behoud van de dubbele «R». Het nieuwe logo werd onthuld tijdens de Farnborough Airshow.

2020 — heden

Rolls-Royce Motor Cars Logo 2020-vandaag

In 2020 wendde Rolls-Royce zich opnieuw tot Pentagram om zijn identiteit opnieuw uit te vinden om een ​​jonger segment van consumenten aan te spreken. Marina Willer leidde de creatie van de nieuwe branding. De ontwerpers behielden het iconische monogram, maar verwijderden de vierhoekige achtergrond en belettering die het aanvulde. Momenteel wordt «RR» alleen gebruikt als metalen badge om auto’s te versieren. Spirit of Ecstasy blijft functioneren als een motorkapmascotte, maar nu is de afbeelding van deze figuur een volwaardig logo en gemaakt in een abstracte stijl.

Logo lettertype en kleuren

Rolls-Royce Motor Cars Logo

Het prototype voor Spirit of Ecstasy was een echte vrouw — Eleanor Velasco Thornton, de secretaris van John Walter. Aanvankelijk was het embleem gebaseerd op het werk van de beeldhouwer Charles Robinson Sykes, maar daarna veranderden de ontwerpers het ontwerp door het detail te verminderen en een basis onder de voeten toe te voegen. Ze draaiden de figuur ook naar rechts om de voorwaartse beweging te symboliseren.

Logo Rolls-Royce Motor Cars

Het monogram gebruikt serif-letters die er bijna hetzelfde uitzien als toen het merk werd gelanceerd. Eerder werd het aangevuld met de woorden «ROLLS» en «ROYCE», geschreven in het groteske Rolls-Royce Pioneer-lettertype van Colophon Foundry. Het standaard kleurenschema van het logo omvat zwart en wit.

Wat is de betekenis van het Rolls Royce-logo?

De onderling verbonden 'RR' is een monogram dat bestaat uit de eerste letters van de naam van de autofabrikant. Het staat voor Rolls Royce zelf.

Hoeveel is een Rolls Royce-logo waard?

Als we het hebben over het Spirit of Ecstasy-beeldje, kan de prijs ervan verschillen. De duurste diamantoptie wordt geschat op $ 200.000. De verchroomde versie begint bij $ 1.500.

Waarom is het Rolls Royce-symbool zo duur?

De prijs van een Rolls Royce-symbool is afhankelijk van het materiaal waarvan het is gemaakt. Als dit diamanten zijn, kunnen ze niet goedkoop zijn. Daarnaast heeft Spirit of Ecstasy een speciaal anti-diefstalsysteem, wat ook de kostprijs beïnvloedt.

Is Rolls Royce een bedrijf?

Rolls Royce is zowel een autobedrijf als een eigen merk.

Gaat Rolls-Royce kapot?

Rolls-Royce gaat kapot zoals elke andere auto. Er zijn veel gevallen bekend waarin ze faalden - zelfs de Amerikaanse actrice Kim Kardashian had dit.

Wat is de goedkoopste Rolls Royce?

De goedkoopste Rolls-Royce Phantom werd gekocht door Bob Moseley. De gebruikte auto kostte hem $ 65.000. Oudere Rolls-Royce-modellen (uit de vorige eeuw) kosten nog minder omdat ze verouderde technologie gebruiken.