Mercedes Benz Logo

Mercedes-Benz Logo

Mercedes Benz is een wereldberoemd merk en fabrikant van premium personenauto’s, evenals bussen, vrachtwagens en andere voertuigen. Gelegen in de stad Stuttgart (Duitsland). Verscheen in het 1926e jaar. Opgericht door Karl Benz, Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach. Het maakt deel uit van het Daimler AG-concern.

Betekenis en geschiedenis

Mercedes Benz Logo Geschiedenis

Wat is Mercedes-Benz?

Mercedes-Benz AG is een autobedrijf gevestigd in de Duitse stad Stuttgart. Ze had meerdere voorgangers, die haar in 1926 een start gaven, verenigd onder een gemeenschappelijke naam. Het woord «Benz» is een eerbetoon aan de uitvinder van de eerste verbrandingsmotor, Carl Friedrich Benz. Mercedes-auto’s worden niet alleen in Duitsland geproduceerd, maar ook in andere landen op vijf continenten.

De driepuntige ster, het huidige logo van het merk, is al meer dan een eeuw bekend. Het werd voor het eerst gebruikt door Gottlieb Daimler en werd in 1901 gepatenteerd. Feit is dat de toekomstige autogigant is ontstaan ​​dankzij de fusie van twee grote concurrerende bedrijven — Benz & Cie (geleid door Karl Benz) en Daimler-Motoren-Gesellschaft (geleid door Gottlieb Daimler). En de merknaam wordt gevormd door de toonaangevende auto’s van deze bedrijven — Benz Patent-Motorwagen (1886 van het bouwjaar) en Mercedes (1900 van het bouwjaar).

Aanvankelijk werd de merknaam door Daimler gebruikt als persoonlijk label: het gaf de locatie van zijn huis aan. Dat wil zeggen, het was een markeringssymbool, niet geassocieerd met een bepaald voertuig of zelfs met een automerk.

Voorafgaand aan de fusie van de twee bedrijven tot één concern, stond het logo van Daimler-Motoren-Gesellschaft in een horizontaal langwerpig ovaal met het woord «Mercedes». En in 1909 hadden concurrenten een ster als centraal element. In 1916 werd ze in een dubbele cirkel geplaatst — rode binnenkant en donkergrijze buitenkant. De taak van de achtergronden was om het logo te koppelen aan het werkterrein van de transportfabrikant. In de loop van de tijd zijn ze echter verdwenen, omdat het werkgebied van het bedrijf al bij iedereen bekend is.

Het logo evolueerde geleidelijk van een complexe vorm naar een eenvoudige vorm, totdat het volledig werd geminimaliseerd en in een cirkel veranderde in een driepuntige zilveren ster. Tegen de tijd van de eenwording van autobedrijven had het al een echt uiterlijk en is het daarom een ​​onderscheidend symbool van de nieuwe structuur geworden.

1902 — 1909

Mercedes Logo 1902-1909

Aanvankelijk was het logo van de autogigant uiterst eenvoudig. Het werd alleen bezocht door het woord «Mercedes», geplaatst in een horizontaal ovaal met een dubbele rand. De letters waren ongelijk in hoogte: aan de randen waren ze klein en in het midden groot. De achtergrond was zwart, het lettertype grijs.

1909 — 1916

Benz Logo 1909-1916

Bij de oprichting koos de toekomstige onderneming voor een rond embleem, met in het midden een langwerpig opschrift «Benz» op het witte substraat. Ze was omgeven door een lichte lauwerkrans op een donkere achtergrond.

1916 — 1926

Mercedes Logo 1916-1926

Na de fusie van de twee oprichtende bedrijven heeft het management de logo’s gecombineerd. Op de bijgewerkte versie staat een klassieke rondel en het woord «Mercedes». De naam staat onderaan de dubbele cirkel. In het midden staat een driepuntige ster, gescheiden door lange dunne lijnen van dezelfde kleur als de inscriptie hieronder. De kleinere exemplaren worden rechts en links van de centrale balk gespiegeld.

1926 — 1933

Mercedes Benz Logo 1926-1933

In deze versie besloot het bedrijfsmanagement om het gezamenlijke verleden van een bekende autofabrikant te presenteren. Daarom bevat het embleem de namen van beide bedrijven — «Mercedes» (hierboven) en «Benz» (hieronder). De rest van de ruimte op een brede randstrook wordt ingenomen door een krans van lauriertakken — een teken van leiderschap en grote eer. Een centrale plaats wordt gegeven aan een cirkel met een kleinere diameter met een driepuntige ster, waarvan elke straal aan de ene kant wit is en aan de andere grijs, wat een driedimensionaal effect vormt.

1933 — 1989

Mercedes Benz Logo 1933-1989

De volgende periode werd erkend als de meest minimale in de geschiedenis van het logo van het Duitse concern. Het bestaat alleen uit een witte cirkel en een zwarte ster.

1989 — 2009

Mercedes Benz Logo 1989-2009

In 1989 verscheen een embleem met het bekende ontwerp dat momenteel in gebruik is. Dit is een «gemetalliseerde» ster met drie stralen, genomen in een cirkel. Daaronder staat een gecombineerde inscriptie van de oprichtende bedrijven: «Mercedes-Benz».

2009 — heden

Mercedes Benz Logo 2009-vandaag

Bij deze optie hebben ontwerpers de schaalverhouding van de hoofdelementen gewijzigd. Ze verhoogden de proporties van de naam van het bedrijf en verminderden het grafische pictogram, waardoor het effect van stalen glans werd versterkt.

Logo lettertype en kleuren

Mercedes Benz Logo

De afbeelding die het huis van Gottlieb Daimler markeert, heeft een andere betekenis. Als het eerst een beschermend teken was, kreeg het later een uitgebreide interpretatie. De triple (het aantal stralen geeft het aan) werd altijd als heilig beschouwd — het aantal perfectie.

Hiermee benadrukte Daimler dat de producten van zijn bedrijf onmiddellijk ondergeschikt zijn aan drie elementen: water, lucht en aarde. Het concern produceerde immers motoren voor het zee- en riviertransport, motoren voor de luchtvaartindustrie en motoren voor grondvoertuigen. Hij heeft ze gemaakt, uitgewerkt, verbeterd en getest, en aangepast aan de eisen van die tijd. Geen wonder dat een van de eerste modellen een racewagen was, waarop motoren meestal worden getest.

Na het verbinden van de industriële sites werd het merk Mercedes om een ​​goede reden niet goedgekeurd: ongeveer dezelfde symboliek (naam in een langwerpige ellips) werd al toegekend aan de Italiaanse autogigant Maserati. En hij is zijn grootste concurrent op de wereldmarkt, dus de oprichters gebruikten een ster met drie stralen.

Logo Mercedes Benz

Eerst probeerden ze het uit te leggen als stuur, later (na de oorlog) — als reddingsboei. Dergelijke interpretaties hebben echter geen wortel geschoten, omdat Daimler er een heel andere betekenis in ademde. Dat is wat er overblijft. En de naam Mercedes werd gekozen met de lichte hand van Emil Jellinek, de Franse consul en distributeur van Gottlieb. Hij overtuigde de werkgever ervan dat de naam cool klinkt en al bekend is in racekringen.

Voordat ze het driepuntige bord goedkeurden, experimenteerden ze veel met hen: de ontwerpers probeerden de cirkel te verwijderen, het bord vierpuntig te maken, de kleur te veranderen. Maar na verschillende pogingen besloten ze alles te laten zoals het was. Er waren verschillende redenen: een driestraalster is uniek en herkenbaar en zonder cirkel wordt hij als niet-representatief beschouwd. De vierpuntige optie heeft geen praktische toepassing gevonden.

Het lettertype heeft nooit een dominante rol gespeeld in het logo, daarom is de merknaam in een klassiek lettertype geschreven. Alle letters zijn even dik en gemakkelijk te lezen. Maar kleur kreeg veel aandacht. In de beginjaren was het embleem goud, wit, rood, blauw en zelfs bekroond met een gele lauwerkrans. In 1916, toen de ster het centrale element werd, werd hij zilver geverfd.

Waar staat het Mercedes-Benz-logo voor?

De zilveren driepuntige ster, geplaatst in een ring van dezelfde kleur, staat voor de ongelooflijke kracht en betrouwbaarheid van Daimler-motoren.

Waarom koos Mercedes voor hun logo?

De driepuntige ster maakt sinds 1916 deel uit van het Mercedes-logo. Dit ontwerp is gemaakt door Adolf en Paul Daimler. Ze lieten zich inspireren door een ansichtkaart van hun vader, Gottlieb Daimler, die hij in 1872 stuurde. De man markeerde hun huis met een ster en wenste dat deze over de bloeiende fabriek zou schitteren.

Waar staat het embleem van Mercedes-Benz voor?

Het embleem van Mercedes-Benz weerspiegelt de ambities van dit bedrijf. De stralen van de driepuntige ster symboliseren de dominantie van deze automaker in de lucht, op het land en in het water. Het is ook een eerbetoon aan historische tradities, want dit element van het logo wordt al sinds 1916 gebruikt.

Welke Mercedes heeft het gloeiende embleem?

Het met leds verlichte embleem kan worden gemonteerd op voertuigen van de CLS-Klasse van 2006+, de M-Klasse van 2012+, de GL-Klasse van 2013+ en de E-Klasse van 2014. Dit is een grote ster in een ring op de grille.