Honda Logo

Honda LogoDe oprichter van Honda stopte op 16-jarige leeftijd om assistent-automonteur te worden. Zonder speciale opleiding begon hij onderdelen voor Toyota te maken. In 1944 en 1945 werden twee Soichiro Honda-fabrieken verwoest: de ene werd gebombardeerd en de andere stortte in bij een aardbeving. Dit dwong hem de rest van het Toyota-bedrijf te verkopen en met de opbrengst een nieuw bedrijf te starten. Meerdere mensen in een kleine hut waren met de hand aan het monteren van gemotoriseerde fietsen. Toen richtte de aspirant-ondernemer Honda Motor Co., Ltd. op, dat uiteindelijk de grootste motorfietsfabrikant werd. De eerste Honda-auto verscheen in 1963.

Betekenis en geschiedenis

Honda Logo Geschiedenis

Wat is Honda?

Honda Motor Company Ltd. is niet zomaar een autofabrikant. Haar divisies houden zich bezig met de productie van mountainbikes, motorfietsen, vliegtuigen, robots, verbrandingsmotoren, tuinuitrusting, pompen, opblaasbare boten, ATV’s en andere soorten producten. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Japanse stad Tokio.

Het Japanse bedrijf houdt zich bezig met de fabricage van motorfietsen en auto’s, en deze gebieden hebben verschillende logo’s. Het motormerk is te herkennen aan de vleugels van Nike, de godin van de overwinning, en het automerk aan de gestileerde letter «H». Hun symboliek is anders omdat het twee verschillende dochterondernemingen zijn. En de multinational die ze bezit, gebruikt voornamelijk het woordmerk met de inscriptie «HONDA».

1961 — 1969

Honda Logo 1961-1969

De «H» -badge werd voor het eerst gebruikt om de motorkap van de T360 mini-pick-up te versieren. Het kwam in 1963 in de verkoop.

1969 — 1981

Honda Logo 1969-1981

Twee jaar na het debuut van de stadsauto N360 heeft het bedrijf het logo bijgewerkt. Als gevolg hiervan werd de letter wit en smal. En ze had ook een fundament: een donkere gelijkbenige trapezium.

1981 — 2000

Honda Logo 1981-2000

In 1981 vond Honda ‘s werelds eerste GPS-achtige navigatiesysteem uit. Het kwam rond dezelfde tijd op de Amerikaanse markt. Deze evenementen vielen samen met de modernisering van het logo. De «H» is nu dun en zwart. De ontwikkelaars hebben het in een witte trapeziumvorm met afgeronde hoeken geplaatst. De naam van het merk verscheen onderaan, geschreven in vetgedrukte letters met grote rechthoekige schreven.

2000 — heden

Honda Logo 2000-vandaag

Het nieuwe logo verschilt alleen van het oude door de vergrote letter «H» in het trapeziumvormige frame. Autoliefhebbers zagen deze versie voor het eerst bij de presentatie van de Honda Civic in 2000.

De merknaam Honda heeft er altijd uitgezien als een hoofdletter «H», geschilderd in een herkenbare en unieke stijl. Dit is de eerste letter van de naam van het bedrijf en van de achternaam van de oprichter. In het embleem is de bovenkant van de «H» verbreed en loopt de onderkant taps toe, zodat het lijkt op een auto-onderdeel. Voor velen wordt zo’n symbool geassocieerd met een mensachtige figuur die zijn armen naar de hemel uitstrekt. Dankzij zijn eenvoudige vorm wordt de iconische badge niet alleen op de motorkap gebruikt, maar ook op het stuur of op kleine elementen (zoals knoppen).

Ondanks zijn populariteit siert de gestileerde «H» niet alle Honda-auto’s. Met name de luxe sportwagens, sedans en cross-overs van Acura hebben de letter «A» in hun logo, dat lijkt op een remklauw zoals bedacht door de ontwikkelaars. Niettemin wordt het embleem met «H» beschouwd als de meest succesvolle ontwerpoplossing.

Logo lettertype en kleuren

Honda Logo

In de volledige versie wordt het beroemde grafische bord aangevuld met het woord «HONDA». De tekst gebruikt een eenvoudig lettertype dat eigendom is van het autobedrijf. Hoofdletters, vetgedrukt, bovenaan afgeplat, met grote rechthoekige schreven. Als je goed kijkt, kun je zien dat het lettertype in 2000 iets is veranderd. De typografen rondden alle hoeken af, waardoor de karakters gestroomlijnd werden. Dit herontwerp had weinig of geen effect op de beleving van de belettering, maar de leidinggevenden van het bedrijf vonden het zeer noodzakelijk.

Logo Honda

Advertentiemateriaal is vaak voorzien van een zwart-wit logo. Het heeft andere kleurversies die Honda-voertuigen sieren. De reguliere Civic-serie heeft bijvoorbeeld alle emblemen in zwart of zilver. Op de Civic Type R zijn ze meestal rood. Misschien komt dit doordat Soichiro Honda dol was op rode kleding en zelfs rode zakelijke overhemden en stropdassen droeg. Het herinnert ook aan de tijd dat de sportwagens van het bedrijf voor het eerst deelnamen aan de Formule 1-competitie.

Wat betekent het Honda-logo?

De grote H in de doos staat voor de naam Honda. Tegelijkertijd symboliseert de afwezigheid van hoeken in het binnenste deel van de brief vrede, veiligheid en vertrouwen.

Is het Honda-logo een goede auto?

De personenauto met het Honda Logo is behoorlijk goed, zoals blijkt uit de resultaten van een onderzoek uit 2001. Consumenten vonden dat hij verdiende om de eerste plaats in de ranglijst te behalen. Desondanks was de verkoop niet erg actief.

Wat was het eerste Honda-logo?

Het eerste Honda-logo had de vorm van een omgekeerd trapezium met afgeronde hoeken. Binnen het frame was een horizontaal langwerpige H die lijkt op de voorkant van een stoel zonder rugleuning.