De 10 beste logo’s aller tijden

De 10 beste logo’s aller tijden

Logo’s creëren het hele verhaal van een merk. Het is niet verwonderlijk dat bedrijven enorme budgetten voor rebranding uitgeven, topontwerpers inhuren en naar klanten luisteren. Het hele succes van het bedrijf hangt af van het logo — hij is het die verantwoordelijk is voor de herkenning en de algehele merkidentiteit. Het embleem moet zo gedetailleerd zijn dat er op onbewust niveau associaties en warme gevoelens bij de cliënten ontstaan. Kleuren, symbolen, vorm, lijnen en lettertypen — alle details moeten de waarden van het bedrijf weerspiegelen. Interessant is dat sommige bekende logo’s tientallen jaren geleden zijn gemaakt en nog steeds hun relevantie niet hebben verloren.

Wat zijn de 10 beste logo’s aller tijden?

De top 10 bevat de logo’s van Rode Kruis, Apple, IBM, FedEx, I Love New York, Target, Shell, London Underground, Nike, Woolmark.

1. Rode kruis

Red Cross best logo

Het belangrijkste logo dat het leven van duizenden mensen heeft gered, is het Rode Kruis. Het laconieke en neutrale symbool werd in 1864 gecreëerd onder de Conventie van Genève. Het embleem lijkt op de vlag van Zwitserland, alleen met de tegenovergestelde kleuren: een rood kruis op een witte achtergrond. Het logo weerspiegelt de neutraliteit van medische professionals en respect voor slachtoffers van militaire conflicten.

Heldere, contrasterende kleuren zijn van grote afstand zichtbaar, dus het is onaanvaardbaar om op iemand te schieten die zo’n embleem draagt. Alle aspecten worden ondersteund door internationale wetten. In 1876 gebruikten de troepen van het Ottomaanse rijk de rode halve maan. De reden voor de wijziging van het logo is de connectie met de kruisvaarders, die als beledigend werd beschouwd voor moslims. Later, in 1929, erkende de Diplomatieke Conferentie het embleem en de meeste moslimlanden gebruiken het. Ook in 2007 werd een extra logo van kracht — het rode kristal, dat de twee vorige symbolen verenigt.

2. Appel

Apple best logo

Iedereen kent het Apple-logo. Een minimalistisch en op het eerste gezicht zo’n eenvoudig symbool wordt door consumenten geassocieerd met luxe en succesvolle technologische oplossingen. Het bekende logo is gemaakt door grafisch ontwerper Rob Janoff op verzoek van de oprichters van het bedrijf. Volgens de maker van het logo vroeg Steve Jobs om het niet schattig te maken. Zo verscheen de wereldberoemde gebeten appel.

Voor het eerste logo werd een breed kleurengamma gebruikt, sindsdien heeft Apple een personal computer met een kleurenmonitor uitgebracht. Tijdens het proces van wijzigingen kreeg het logo een witte, chromen kleur. Een interessant feit over de creatie van het logo — Rob Janoff creëerde slechts één «fallback» -optie, namelijk een hele appel, voor het geval «de oprichters van het bedrijf het eerste logo te schattig vinden». Sommige bronnen zeggen dat de hele vrucht op een tomaat leek, dus het moest worden «gebeten».

3. IBM

IBM best logo

Het logo dat het bedrijf vandaag de dag nog steeds gebruikt, is in 1972 gemaakt door Paul Rand. Het embleem is een vernieuwde versie van het logo uit 1956. Het bestaat uit de naam van het bedrijf in blauw. De letters hebben karakteristieke schreven en zijn geschreven met het lettertype City Medium. Ze worden ook gescheiden door horizontale lijnen (er zijn er in totaal 8), wat een verwijzing is naar monitoren met een kathodestraalbuis.

IBM is een bedrijf dat de beroemde bijnaam Big Blue heeft gekregen, dat wil zeggen de «blauwe reus». Volgens één versie was de reden voor deze naam het beroemde embleem met een felblauwe kleur. Het merklogo, volgens alle principes van de IT-sfeer, belichaamt dynamiek en snelheid. Trouwens, volgend jaar 2022 is het embleem 50 jaar oud.

4. FedEx

FedEx best logo

FedEx is een groot Amerikaans bedrijf dat zich niet alleen in het land, maar ook over de hele wereld bezighoudt met logistiek. Het bekende logo heeft talloze prijzen gewonnen voor zijn eenvoudige maar ongewone ontwerp. Dit is een perfect voorbeeld van naamsbekendheid via het logo. Het wordt geplaatst op alle voertuigen van het bedrijf, dat is ongeveer 31.000 eenheden, evenals op de pakketten zelf.

De logo-ontwerper, Lindon Leader, experimenteerde met lettertypen en kleuren om tot de perfecte match te komen. Het logo is samengesteld uit paars en oranje, wat staat voor snelle ontwikkeling, prestige en kwaliteit. In het embleem, tussen de letters E en X, zie je een pijl die is gemaakt door de lettertypen Universe 67 en Futura Bold te combineren. Ze geeft de richting van het bedrijf aan — bezorging van brieven en pakketten. Het embleem raakt constant de top van de beste logo’s ter wereld en neemt een leidende positie in.

5. Ik hou van New York

I Love New York best logo

Het symbool dat op souvenirs, kleding en andere dingen te zien is, werd in 1977 gemaakt. De maker, Milton Glaser, was zo verliefd op zijn stad dat hij tijdens een taxirit het embleem met rood krijt op papier tekende. Het logo is officieel geregistreerd en is een handelsmerk.

Het embleem bestaat uit de letter I, een rood hart, en de hoofdletters N en Y (afkorting van de naam van de stad), die eronder zijn geplaatst. Voor het maken van het logo gebruikte de ontwerper de lettertypeset Slab Serif. Opgemerkt moet worden dat de tekst zwart is en de letters aan de uiteinden afgerond zijn. Heel vaak wordt het idee van een logo op verschillende gebieden gebruikt, wanneer andere namen worden vervangen door N en Y, wat niet altijd wettelijk is overeengekomen.

6. Doel

Target best logo

Het Target-logo is een ander logo dat de naam van het bedrijf nauwkeurig weergeeft. Het gedurfde en creatieve logo hielp het merk in zijn tijd om zichzelf te verklaren en ongekende populariteit en erkenning in Amerika te bereiken. De belangrijkste waarde van het bedrijf: het bereiken van het doel en het bereiken van een perfecte klantenservice.

Het eerste logo is ontworpen door Stewart K Widdess. Volgens een van de verhalen bedachten hij en zijn team ongeveer 200 opties, waaronder zelfs de beroemde «appel». Het eerste logo leek op een dartbord in rode en witte kleuren. De naam van het merk werd in het midden van het embleem geschreven. In 1968 vond een rebranding plaats en werd het aantal ringen teruggebracht om het logo beknopter te maken. Sinds 2006 heeft het merk de bedrijfsnaam van het logo verwijderd omdat het symbool zonder dit symbool met succes bestond.

7. Schel

Shell best logo

Shell is een groot olie- en gasbedrijf, oorspronkelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het is onmogelijk om het heldere logo niet op te merken dat langs het tankstation loopt. U kunt er zeker van zijn dat het bedrijfslogo een van de meest succesvolle in de geschiedenis is, omdat het vaak zonder merknaam wordt gebruikt, terwijl het niet ophoudt herkenbaar te zijn. Het logo symboliseert de uitmuntendheid en uitmuntendheid van het bedrijf.

De Franse ontwerper Raymond Loewy is de grondlegger van het legendarische logo. Hij was het die de eerste schelp schilderde, die nog steeds het symbool van het bedrijf is. Het logo is vele malen veranderd en is nu een combinatie van rood en geel. Het felle kleurenschema moet de aandacht trekken van chauffeurs die met hoge snelheid over de sporen rijden. Ook in 2015 creëerde het bedrijf een geluidslogo, namelijk Sound of Shell.

8. Londense metro

London Underground best logo

Het is moeilijk om de hoofdstad van Groot-Brittannië voor te stellen zonder rode telefooncellen en alle bezienswaardigheden die we in schoolboeken zagen. Het is zelfs nog moeilijker om de Londense metro te verwarren met alle andere ter wereld. De eenvoudige vorm en het laconieke lettertype boeiden de inwoners zo dat het embleem decennialang nauwelijks is veranderd. Een rode cirkel, een witte inscriptie op een blauwe achtergrond — het lijkt erop dat het eenvoudiger kan, maar het logo is een stabiel merk geworden. David Lawrence stelt in zijn boek A Logo for London dat «het [het logo] veel dingen vertegenwoordigt voor veel mensen — stad, vervoer, cultuur, plaats, systeem, cool ontwerp.»

De maker van het embleem, Edward Johnston in 1919, tekende meer dan alleen een metro-embleem. Het wordt nu gebruikt om te verwijzen naar al het vervoer in Londen. Er is zelfs een speciale richtlijn, volgens welke alle verhoudingen moeten worden aangehouden, gebruik de juiste lettertypen en kleuren om het transportsysteem aan te geven.

9. Nike

Nike best logo

Kun je geloven dat het legendarische Nike-logo slechts $ 35 kostte? Zoveel ontving de studente Carolyn Davidson in 1971. De oprichters van het bedrijf waren onder de indruk van het Adidas-logo en moesten met hun eigen unieke symbool komen om de concurrentie bij te benen. Na het grote succes van het merk in 1983, overhandigde Phillip Knight de ontwerper 500 aandelen van het bedrijf en een gouden diamanten ring met het Nike-symbool.

Het beroemde embleem heeft een speciale naam — «svush». Het woord wordt geassocieerd met het geluid van de wind bij snel rennen of andere bewegingen. Het logo zelf werd zwart en wordt nog steeds door het bedrijf gebruikt. Het embleem betekent constante beweging met hoge snelheid. De belangrijkste inspiratiebron voor de creatie van het embleem was de Griekse godin van de overwinning Nike. Zijn vleugel werd weergegeven op het bedrijfslogo. Het embleem, de geschiedenis en de naam — alle details duiden op continue beweging.

10. Wolmerk

Woolmark best logo

Ben je klaar voor een kleine paradox? Een van de beste logo’s in de geschiedenis is geen eigendom van een commercieel bedrijf. Het logo wordt gebruikt door een Australische onderzoeks- en certificeringsorganisatie voor wol. Het bedrijf werkt met veel fabrikanten en geeft de hoge kwaliteit van het product aan.

Het hoofdlogo bestaat uit zes zwarte strepen die elkaar kriskras doorkruisen tot een bol wol. De maker van het embleem is de weinig bekende ontwerper Francesco Saroglia. Het logo zelf betekent dat het product 100% wol is. Als het product een lager percentage wol heeft, worden andere logo’s met twee of drie strepen gebruikt. Het symbool is zeer elegant, perfect op elkaar afgestemd om een ​​natuurlijke substantie aan te duiden. In de moderne wereld zijn de meeste fabrikanten al lang overgestapt op synthetische vezels. Het Woolmark-logo benadrukt de exclusiviteit en natuurlijkheid van het product.

Wat is het beste logo ter wereld?

Op basis van dit criterium is het moeilijk om een enkel logo te onderscheiden. Goede symbolen zijn eenvoudige maar pakkende symbolen die een diepe betekenis hebben en worden geassocieerd met een bepaald merk.

Wat is het bekendste logo?

De bekendheid van een logo wordt bepaald door de bekendheid van het bedrijf dat het vertegenwoordigt. Daarom is het niet verwonderlijk dat de eerste plaatsen in populariteit meestal worden ingenomen door de grafische tekens van Apple, Nike, Amazon, FedEx, McDonald's, Coca-Cola en andere bekende merken.

Wat zijn de beste logo's?

De beste logo's worden herkend, die eenvoud, creativiteit en uniek design combineren. Maar dit is een subjectieve beoordeling, want iedereen vindt iets van zichzelf goed.

Wat is het coolste logo ter wereld?

Een van de coolste in termen van esthetiek en populariteit is het Chupa Chups-logo. Het combineert op harmonieuze wijze felle kleuren en de ongewone vorm lijkt helemaal niet op een standaardcirkel. Bovendien is de typografie zo gekozen dat deze meteen de aandacht trekt. En het is niet verwonderlijk, want dit ontwerp is gemaakt door de vader van het impressionisme zelf - Salvador Dalí.