Automerk met een B

Automerk met een B

Automerk met een B

De geschiedenis van de auto-industrie gaat bijna anderhalve eeuw terug. Volgens officiële gegevens wordt het beschouwd als ‘s werelds eerste geregistreerde Benz Patent-Motorwagen uitgerust met een verbrandingsmotor. Het werd opgericht in het begin van 1885. Een jaar later kreeg de uitvinder er een patent op, dat voor het eerst op een dergelijke techniek werd verleend. Het prototype van dit type transport werd echter lang vóór het officiële uitgevonden en geassembleerd. Weinig mensen kennen bijvoorbeeld zo’n voorouder van de auto als Cunyo’s kleine kar op een stoommachine, gemaakt door Nicolas-Joseph Cugnot in 1769. En dat allemaal omdat de geschiedenis wordt gekenmerkt door het verlies van informatie die niet is doorgegeven volgens officiële documenten. Maar wat kan ik zeggen als in zijn wildernis soms ook belangrijke informatie, niet ver van het heden, verloren gaat.

Welke automerken beginnen met een B?

Op basis van de verzamelde informatie over bestaande en reeds gesloten automerken wordt de letter «B» meerdere malen meer automerken en bedrijven getypt dan de letter «A». De bekendste daarvan, die zelfs niet-professionals kennen, zijn BMW en Bugatti, Bauer en Bentley, Benz en Beuk en vele anderen. U kunt kennis maken met een meer complete lijst door naar de pagina van onze website bij «B» te gaan.

Vandaag de dag is het de taak om zo volledig en nauwkeurig mogelijk de geschiedenis te bewaren van hoe de mensheid de auto heeft uitgevonden en ontwikkeld, welke moeilijkheden onderweg zijn tegengekomen, wie heeft bijgedragen aan deze richting en welke toekomst de auto-industrie kan verwachten. Hiervoor is het vooral belangrijk om alle beschikbare informatie te verzamelen en te groeperen in documenten, foto’s, memoires, op internet. Deze informatie is niet alleen belangrijk en nuttig als bewijs van de menselijke geschiedenis, voor wetenschappelijke werken, onderzoek, professionals, maar ook voor verzamelaars, automobilisten, gewoon nieuwsgierig.

1. B Engineering

B Engineering Logo

Onder de moderne Italiaanse autofabrikanten onderscheidt het kleine bedrijf B Engineering zich door zijn focus op de ontwikkeling en productie van exclusieve supercars. Vandaag heeft ze het originele ontwerp Edonis uitgebracht. Voor de uitvoering zijn basisgegevens van de Bugatti EB110 gebruikt. Tegelijkertijd maakt het bedrijf reserveonderdelen voor Bugatti. Na onlangs de capaciteiten en technologieën van de busfabrikant te hebben verworven, heeft Padane zijn productie uitgebreid naar componenten voor deze techniek.

2. Babcock

Babcock Logo

Het Amerikaanse merk Babcock, opgericht in 1905, heeft als wagenfabrikant gelijktijdig carrosserieën gemaakt voor auto’s van Dodge, Ford, Lincoln en Wills-Sainte Claire. Een van zijn eerste auto’s was de Babcock met dezelfde naam, die werd geproduceerd van 1909 tot 1913. Tijdens de Eerste Wereldoorlog produceerde het bedrijf carrosserieën voor militaire ambulances. In 1920 en 1921 verminderden verwoestende branden in de fabriek van het merk de mogelijkheden. In 1926 vroeg het bedrijf faillissement aan en werd het verkocht aan C. Wesley Gamble.

3. Briggs Automotive Company (BAC)

Briggs Automotive Company (BAC) Logo

2009 markeerde de oprichting van het Britse supercarmerk Briggs Automotive Company (BAC). Het bedrijf is opgericht door de broers Neill (Directeur Productontwikkeling) en Ian Briggs (Design Director). De belangrijkste focus van het merk was ontwerp- en engineeringadvies, lichttechnologieën. De broers realiseerden ook hun droom van een eigen auto in de vorm van een lichtgewicht eenzits sportwagen met een open dak die op gewone wegen kon worden gebruikt — de BAC Mono uit 2011. In 2019 werd de BAC Mono R mini-serie gelanceerd.

4. British American Daytonas (BAD)

British American Daytonas (BAD) Logo

British American Daytonas (BAD) werd in 2004 opgericht door Ian Briggs — eigenaar van British American Engines en Ross Hallifax — coureur. Het kantoor van het bedrijf was gevestigd in Sutton, Surrey, Verenigd Koninkrijk. Het merk heeft slechts 4 jaar stand gehouden. Was gericht op de productie van componenten en replica’s. Bekend om haar eigen Daytona Coupe-kitcar, een replica van de uitstekende Shelby Daytona Coupe uit 1965, winnaar van de door Europa gedomineerde Ferrari-modellen.

5. BAIC Group

BAIC Group Logo

Een van de toonaangevende Chinese automerken is BAIC Group, met dochterondernemingen BAIC Motor Co., Ltd, opgericht in 2010 en Beijing Hyundai, opgericht in 1958. Het merk is een staatsbedrijf. De hoofdactiviteit is de productie van commerciële en personenauto’s (Beijing Motor), evenals militaire auto’s en lichte BAW-vrachtwagens, bussen en landbouwmachines van Foton Motor. Onder zijn producten bevinden zich Hyundai- en Mercedes-modellen, die uitsluitend voor de binnenlandse markt zijn geassembleerd.

6. SR Bailey & Company

SR Bailey & Company Logo

Het Amerikaanse merk is SR Bailey & Company uit Boston, MA, USA, dat actief was van 1907 tot 1916. Het bedrijf, een van de grootste autocarrosseriebouwers sinds 1907, is begonnen met de productie van complete voertuigen. Het staat bekend als een van de eerste bedrijven in de geschiedenis van Amerika die de productie van elektrische voertuigen startte — Bailey Electric met behulp van Edison Storage Battery. De auto’s werden geassembleerd in Amesbury, MA. Na failliet te zijn gegaan in 1916, werd Biddle and Smart verkocht.

7. Bajaj Auto Limited

Bajaj Auto Limited Logo

De oudste Indiase autofabrikant sinds 1945, Bajaj Auto, een fabrikant van driewielige voertuigen, werd opgericht door Jamnalal Bajaj. Gevestigd in Pune, Maharashtra en heeft fabrieken in Chakan (Pune), Waluj (nabij Aurangabad) en Pantnagar in Uttarakhand. Oorspronkelijk geïmporteerde driewielige voertuigen. Met een primaire focus op de productie van driewielers en driewielers, is Bajaj Auto de op twee na grootste van India. Nadat Firodia begin jaren 2000 Tempo-aandelen had gekocht, doopte Firodia het om tot Bajaj Tempo, maar in 2005 werd de naam op verzoek van Mercedes-Benz veranderd in Force Motors.

8. Baker Electrics

Baker Electrics Logo

Een Amerikaans merk uit Cleveland, Ohio, VS — Baker Motor Vehicle Company Cleveland, Ohio, VS met een kantoor aan Euclid Avenue produceerde elektrische voertuigen uit de Brass Era van 1899 tot 1914. De eerste auto was de eerste persoonlijke auto van Thomas Edison. In 1904 produceerde het merk al 2 tweezittermodellen — Runabout en Stanhope. In 1906 produceerde het bedrijf 800 stuks voertuigen. In 1907 telde het merk 17 modellen. In 1914 vond een fusie plaats met een andere fabrikant en werd het bedrijf omgedoopt tot Baker, Rauch & Lang. De activiteit stopte in 1916.

9. Ballot

Ballot Logo

Opgericht door de Franse broers Ballot Edouard, voortstuwingsingenieur, voormalig marineofficier en Maurice in 1905, hield het automerk Ballot stand tot 1932. Tot 1918 produceerde hij motoren voor schepen en industrie. Sinds 1910 zijn er auto’s bijgekomen. Het bedrijf werd omgedoopt tot Etablissements Ballot SA. Dit jaar werden er 4 4,8-liter Ballots tegelijk geproduceerd, op verzoek van de vermaarde coureur René Thomas. Tot de opmerkelijke auto’s van het merk behoorden de Ballot 2LTS Cabriolet uit 1925 en de Ballot RH3 Berline uit 1930.

10. Bandini

Bandini Logo

Het Italiaanse automerk Bandini werd in 1947 opgericht door Ilario Bandini, een boer uit Forli in Italië. Na zijn afstuderen als monteur begon Ilario Bandini met het vervaardigen van auto’s. Sinds 1947 heeft zijn bedrijf 75 auto’s geproduceerd. De meeste zijn kleine raceauto’s, die direct in de naoorlogse periode zijn uitgebracht. Daarna volgden luxe sportcoupés en toerwagens. In de jaren 60 bracht het merk ook eigen motoren uit van verschillende groottes. Het overlijden van de oprichter in 1992 leidde tot de sluiting van het merk.

11. Baojun

Baojun Logo

Het Chinese budgetautomerk Baojun, opgericht in 2010 door SAIC-GM-Wuling Automobile (General Motors, SAIC Motor en Wuling Automobile Company Limited). De eerste die de aandelen in Luzhou verliet in 210 was de Baojun 630 sedan. Er werden 6 modellen van deze lijn uitgebracht — 310, 330, 560, 610, 630, 730 en Baojun Le Chi. Een van de laatste is de Baojun E100 elektrische tweezitter. Het is de bedoeling om een ​​fabriek te lanceren voor de productie van «paarden» Baojun in de regio Tsjeljabinsk. Het merk blijft zich ontwikkelen.

12. Guangzhou Baolong Motors Co. Ltd

Guangzhou Baolong Motors Co. Ltd Logo

Chinese autofabrikant — Guangzhou Baolong Motors Co. Ltd, werd in 1998 opgericht als Yang Longjiang Private Enterprise. Het hoofdkantoor was gevestigd in Guangzhou, de Volksrepubliek China. Het bedrijf produceerde auto’s met het Baolong-merk in 3 fabrieken in Guangzhou en één in Zhanjiang. De eerste machines waren ontworpen om persoonlijke bescherming te bieden — kogelvrij. Voorafgaand aan de sluiting produceerde het merk slechts één conventionele personenauto, de Baolong Pegasus MPV. Het merk werd stopgezet in 2005.

13. Barkas (VEB Barkas-Werke)

Barkas (VEB Barkas Werke) Logo

Barkas (VEB Barkas-Werke) is een Duitse merkfabrikant van voertuigen uit de DDR, die sinds 1961 al 30 jaar minibussen en bestelwagens B1000, lichte vrachtwagens en speciale voertuigen produceert. De genationaliseerde onderneming was gevestigd in Karl-Marx-Stadte (nu Chemnitz). De meest bekende en populaire was haar product Barkas B1000 — een minibus die werd geproduceerd tot de sluiting na de eenwording van Duitsland in 1991 vanwege niet-concurrentievermogen. Alle capaciteiten werden gesloopt.

14. Barley Motor Car Co.

Barley Motor Car Logo

American Barley Motor Car Co. Is een autofabrikant uit Kalamazoo, Michigan, VS, opgericht door Albert C. Barley, samen met Cloyd Y. Kenworthy en Karl H. Martin in 1916. Zijn beroemde automodellen waren de Roamer vóór 1929, de Barley Model 6-50 van 1922 tot 1924 en de Pennant. In 1923 werden sport- en touringcars geproduceerd. Ontwikkeling, na het hernoemen van het merk Barley in Pennant in 1924, ging onder de nieuwe merknaam. Maar tegen 1925 werden alle modellen onder deze merken stopgezet. Het bedrijf hield op te bestaan.

15. Bauer Taxicab Manufacturing Company

Bauer Taxicab Manufacturing Company Logo

De Bauer Taxicab Manufacturing Company uit Chicago, Illinois heeft bijgedragen aan de geschiedenis van de auto-industrie. De oprichters Perry Bauer, Price E. Hertz en AL Belle Isle waren taxiarbeiders. Ze richtten hun bedrijf op in 1925 en wilden hun ideeën implementeren om auto’s te verbeteren om zo’n service te bieden. Het ontwerp voorzag in een ongebruikelijke opstelling van deuren waardoor passagiers konden in- en uitstappen zonder de zittenden te hinderen. Alle modellen vielen onder het merk Bauer. Maar in 1927 ging het merk failliet.

16. Bay State Auto

Bay State Auto Logo

Bay State Auto werd in 1906 opgericht in Boston, MA, VS. Verwijst naar de Brass Era — een tijdperk waarin experimentele ontwerpen en alternatieve energiesystemen zullen worden verdrongen. Het werd opgericht door Rossell Drisko en Frederick E. Randall, waardoor een staatsbedrijf ontstond. Het merk ging 2 jaar mee en staat bekend om de release van de Bay State Forty Touring car, voorzien van een viercilinder 40 pk motor.

17. Bayliss-Thomas

Bayliss-Thomas Logo

De oorspronkelijke naam van het bedrijf uit Coventry, Coventry, gegeven bij de oprichting in 1896, was Excelsior. Ze maakte fietsen en motorfietsen. Het was eigendom van Bayliss en Thomas. In 1919 begon het bedrijf met de productie van auto’s en creëerde een experimenteel driewielig model. Een jaar later werd besloten om over te stappen op vierwielige modellen, met het merk Bayliss-Thomas, aangezien er in België al een model verscheen onder de naam Excelsior. Vooral het model uit 1923 is beroemd. In totaal zijn er 1000 auto’s van dit merk geproduceerd. De productie werd stopgezet in 1929.

18. BCK Motor Car

BCK Motor Car Logo

Het Amerikaanse bedrijf BCK Motor Car, opgericht door James Kline als de Kline Kar Motor Corporation in 1919 in York, Pennsylvania, VS, is niet erg bekend in de autowereld. Haar product, de KlineKar 6-40, uitgebracht in 1910, werd gepresenteerd in verschillende versies — met boven- en voorglas, die extra konden worden besteld. Geïnteresseerden kunnen een deurloos model kopen. In 1912 veranderde het zijn naam in BCK Motor Car en verhuisde het naar Richmond (Virginia), waar het in 1924 werd stopgezet.

19. Bean Cars

Bean Cars Logo

Automerk — Bean Cars werd in Engeland opgericht door A Harper Sons & Bean, Ltd, dat in 1919 begon te werken in de fabrieken van Dudley, Worcestershire en Coseley, Staffordshire. In 1924 begon de commerciële autoproductie, die meer verkocht dan Austin en Morris. Financiële moeilijkheden in 1926 leidden tot de overname van het merk door het staalbedrijf Hadfields Limited, dat de productie in 1929 stopte. Het werd vernieuwd onder de merknaam Bean New Era. Maar in 1933 werd onder de naam Beans Industries de productie van componenten voortgezet.

20. Beardsley Electric Company

Beardsley Electric Company Logo

In 1913 richtte Volney S. Beardsley in Los Angeles, Californië zijn eigen autobedrijf op. Sinds 1914 begon de productie van Beardsley-auto’s. Het succes vereiste een verandering in vloeroppervlak en het merk verhuisde naar Culver City. De Eerste Wereldoorlog leidde tot een gebrek aan onderdelen en een productiestop. Het merk werd in 1917 gesloten. Gedurende deze periode werden 7 modellen uitgebracht in een hoeveelheid van 661 stuks. De ontwerpen waren 2, 3, 4 en 5-zits. Onder hen is de 4-zits Light Runabout.

21. Bedelia

Bedelia Logo

Bedelia is een Frans automerk opgericht in 1910 door kolenhandelaren Henri Deveaux en Robert Bourbeau. Volgens de legende was de reden voor deze beslissing een motorongeluk. Er werd besloten om een ​​veilige manier van reizen te creëren. Het ontwerp van de auto van het merk was eenvoudig en ongebruikelijk. Het leek eerder op een licht bediende kar. Het waren cyclocars. Gebruiksgemak trok vooral de koper aan. Tijdens zijn bestaan ​​- tot 1925 werden 2000 exemplaren geproduceerd. Vandaag zijn er nog maar 6 werkende Bedelia-auto’s in de wereld.

22. Bedford Vehicles

Bedford Vehicles Logo

Bedford Vehicles was van 1932 tot 1986 het toonaangevende merk voor vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen in het Verenigd Koninkrijk. Opgericht door General Motors-dochter Vauxhall Motors. Gevestigd in Luton, Bedfordshire, Engeland. De eerste vrachtwagens gingen onder het merk Bedford Chevrolet, maar na een tijdje werd Chevrolet van de naam gehaald. In de naoorlogse periode was de vraag naar de producten van het merk erg groot. Tegen het einde van de jaren 70 begon de belangstelling voor haar af te nemen. De reorganisatie leidde tot de afschaffing. De lichte bestelwagens werden overgenomen door IBC Vehicles en de vrachtwagens werden gekocht door David Brown, waardoor AWD Trucks ontstond.

23. BeiBen Truck

BeiBen Truck Logo

Het Mongools-Chinese zware vrachtwagenbedrijf BeiBen Truck (Baotou BeiBen Heavy-Duty Truck Co) werd opgericht in 1988. Het hoofdkantoor is gevestigd in Baotou, Binnen-Mongolië, China. Het merk maakt deel uit van de North Industries Group Corporation (NORINCO). In 1988 tekende BeiBen Truck een contract met Daimler-Benz voor de productie van Mercedes-Benz trucks op basis van componenten van het merk zelf. In 2012 startte het bedrijf met de productie in Zuid-Afrika en Ethiopië. In 2018 voldeden BeiBen-producten aan de Euro-VI-norm.

24. Beijing Automobile Works

Beijing Automobile Works Logo

De Chinese autofabrikant Beijing Automobile Works werd in 1958 opgericht in Peking. Het belangrijkste product was de productie van militaire terreinwagens. Naarmate het bedrijf zich ontwikkelt, heeft het zijn assortiment uitgebreid met civiele terreinwagens, lichte bussen en vrachtwagens en lichte voertuigen. Tegenwoordig is het merk het op één na grootste en het grootste in China. De productie van bussen begon in 2001 na een fusie met de assemblagewerkplaats in Beijing, wat resulteerde in de vorming van Beijing Automobile Works Co., Ltd (BAW).

25. Beiqi Foton

Beiqi Foton Logo

Een andere Chinese autofabrikant, Beiqi Foton Motor Co., Ltd, is een staatsbedrijf opgericht in 1996 met het hoofdkantoor in Peking. Het merk werd opgericht na de fusie van 100 ondernemingen in 13 regio’s van het land, als een dochteronderneming van de BAIC Group. Tegenwoordig zijn de producten van het merk zeer uitgebreid: lichte voertuigen en SUV’s, minibussen en stadsbussen, vrachtwagens en tractoren, landbouwmachines en motoren.

26. Bell Aurens

Bell Aurens Logo

Bell Aurens is een kleine Duitse autofabrikant die eigendom is van Thomas en Holger Kalvelage. Hij verwierf bekendheid met de exclusieve herwerking van de Land Rover Defender 109 Station Wagon, genaamd Bell Aurens Longnose. In tegenstelling tot het prototype werd het een tweedeurs, «verloor» het dak, maar kreeg een lange voorkant, waardoor het een toevoeging aan de naam kreeg. De unieke auto werd de enige vertegenwoordiger van dit merk vanwege de hoge kosten en de algemene achteruitgang van de wereldeconomie.

27. Bellenger

Bellanger Logo

De vroeg 20e-eeuwse Franse autofabrikant Bellanger uit Neuilly-sur-Seine werd opgericht in 1912. De oprichters van het bedrijf waren de gebroeders Bellange. Ze kozen Haar motorkap is in zilver, haar stilte is goud als hun motto, en dat is waar de producten van het merk mee overeenkwamen, met de stilste motor. De auto’s waren luxe klasse. Het ontwerp was stijlvol, met een vleugje chic, geholpen door een zelfontwikkelde halfronde radiator van Robert Bellange. De eerste modellen gingen in 1913 in productie. In 1925 wordt het bedrijf overgenomen door Peugeot.

28. Bellier

Bellier Logo

Bellier is een Franse autofabrikant die in 1968 begon. De oprichter van het merk — Jean Belier was een specialist op het gebied van elektrische opslagsystemen en is een innovator in de ontwikkeling van batterijen. De productie is gericht op mini-auto’s waarvoor geen vergunning nodig is. De vraag ernaar is vandaag de dag nog steeds groot. Het eerste model van 40 kg werd gemaakt voor algemeen weggebruik voor alle leeftijden. Sinds 2010 besteedt de ontwikkelaar aandacht aan betrouwbaarheid, veiligheid en comfort.

29. Bentall EH Bentall Ltd

Bentall EH Bentall Ltd Logo

Een van de oudste industriële ondernemingen, opgericht in 1790 voor de productie van landbouw- en industriële apparatuur, in 1790 door William Bentall. In 1839 kreeg het merk de naam EH Bentall and Co. Maar al aan het begin van de 20e eeuw breidde het bedrijf de productie uit naar auto’s. In 1904 worden twee Q4-prototypes geproduceerd. En in 1908 begon de productie van krachtigere motoren van 2,5 en 7 pk, die op Bentall-auto’s werden geïnstalleerd. In 1911 werden 16-20 pk motoren gebruikt. In totaal werden er ongeveer 100 voertuigen gebouwd voordat ze in 1912 werden gesloten.

30. Bentley

Bentley Logo

De beroemdste autofabrikant uit het Verenigd Koninkrijk — Bentley Motors Limited begon zijn werkzaamheden begin 1919. Opgericht door Walter Owen Bentley en Frank Burgess en Harry Varley, bracht het eerste model in juli 1919 uit. Het bedrijf is gericht op de categorie luxe auto’s. Het meest prestigieuze model, de 8L, kwam uit in 1930. Het was de laatste auto van een zelfstandig bedrijf. Het werd toen een divisie van de Volkswagen Group Audi AG. In 2020 werd de Mulliner Bacalar sportwagen aangekondigd. 2021 — Bentley Flying Spur, Bentley Continental GT, Bentley Bentayga. Op het plan — elektrische voertuigen.

31. Benz

Benz Logo

Benz & Cie is een autobedrijf van Carl Benz, opgericht in 1883 met Max Kaspar Rose en Friedrich Wilhelm Esslinger. Al in 1886 werd een driewielig zelfrijdend voertuig geproduceerd. In 1893 gingen de vierwielige Victoria-modellen in productie. Een jaar later werd de Velo gemaakt voor de races van Parijs-Rouen. In 1895 zagen de eerste vrachtwagen van het merk en de eerste bussen ter wereld het levenslicht. 1909 Blitzen Benz gelanceerd. In 1926 fuseerde het merk met Daimler-Motoren-Gesellschaft. Tijdens haar zelfstandige bestaan ​​produceerde het 47 555 apparaten.

32. Berg

Berg Logo

Hart O. Berg begon in Cleveland, Ohio, VS, en richtte in 1902 een autobedrijf op onder zijn eigen naam. In 1904 creëerde ze BERG CARS met een 24 pk motor. Het had een afneembaar dak dat als koffer werd gebruikt. Gedistribueerd in verschillende steden — New York, Chicago, Detroit en Philadelphia. In 1905 verwierf de in New York gevestigde Worthington Automobile Company het merk, maar sloot het een jaar later.

33. Berkeley Cars Ltd

Berkeley Cars Ltd Logo

Van de twee Britse autofabrikanten met dezelfde naam is Berkeley vooral bekend van merkinformatie, Berkeley Cars Ltd. Het bedrijf uit Biggleswade, Bedfordshire, was 4 jaar actief — van 1956 tot 1960 en hield zich bezig met de productie van kleine auto’s — een zuinige sportwagen met motorkrachtcentrales en voorwielaandrijving. Dit waren de modellen van de ontwerper Laurie Bond. De fusie met Bond Cars, waarover voor de sluiting van het merk werd gesproken, kwam niet tot stand. Het bedrijf werd in 1960 gesloten.

34. Berliet

Berliet Logo

Franse autofabrikant Berliet, opgericht in 1899 door Marius Berliet in Vénissieux, Frankrijk. Het stond bekend als fabrikant van bussen, auto’s en vrachtwagens, militair materieel, enz. Van 1944 tot 49 bevond het bedrijf zich in administratief beslag. Het merk zelf bestond tot 1967, toen het Citroën binnenkwam, en in 1974 werd het verkocht aan Renault, dat in 1978 een nieuw bedrijf oprichtte — Renault Trucks. Tegen het einde van 1980 werd de productie van Berliet-apparatuur stopgezet.

35. Berrien Buggy Inc.

Berrien Buggy Inc Logo

Het merk voor chassis en voertuigen voor recreatief en off-road rijden — Berrien Buggy Inc. uit Berrien Springs in Michigan begon de productie in 1968. De buggy van het merk had een krachtig chassis en carrosserieën van glasvezel. Grondstoffen en materialen worden alleen van hoge kwaliteit gebruikt. In de loop der jaren van zijn bestaan ​​heeft het merk uitrustingen in verschillende stijlen en soorten gecreëerd — voor duinen en landwegen, bossen en straten, platgetreden paden en moerassige gebieden. In 2012 fuseerde Berrien Buggy met de Acme Car Company uit New Cumberland in Pennsylvania.

36. Bertone

Bertone Logo

In 1912 richtte de Italiaan Giovanni Bertone een bedrijf op in Turijn, Italië, dat later een gerenommeerde carrosseriebouwer, ontwerper en automonteur werd. De stijl die kenmerkend is voor de ontwerpers van het bedrijf bleek in de loop van zijn bestaan ​​behoorlijk onderscheidend en vooral aantrekkelijk te zijn Bertone heeft ontwerpen gemaakt voor een groot aantal merken — Abarth, Alfa Romeo, Aston Martin, Citroën, Ferrari, Fiat, Iso , Lancia, Lamborghini, Mercedes-Benz, Opel en Volvo. «Familiegelijkenis» is heel gemakkelijk te zien in verschillende merken van verschillende modellen.

37. Bestune

Bestune Logo

Bestune is een Chinees autobedrijf, onderdeel van de FAW Group, opgericht in 2006 en gevestigd in Changchun, China. De belangrijkste producten zijn personenauto’s op basis van de vroege modellen van Mazda sedans, die zijn gericht op de hogere middenklasse van de Chinese bevolking. De productie is ontworpen voor wereldwijde verkoop, maar er zijn ook versies voor de binnenlandse markt op basis van de Mazda 6, die in verschillende variaties worden gepresenteerd. In 2012 betrad het merk de Russische markt en presenteerde het B50-model.

38. Buick

Buick Logo

Buick is een Amerikaans automerk met een rijke historie. Opgericht in 1899 door David Dunbar Buick als Buick Auto-Vim and Power Company, werd het in 1903 omgedoopt tot Buick Motor Company en later tot Buick Motor Division. Sinds 1908 is het merk gekocht door General Motors en is het tot op de dag van vandaag de eigenaar. In de begindagen van zijn bestaan ​​richtte het merk zich op het creëren van premium voertuigen, het creëren van luxe auto’s in het prijssegment tussen Cadillac en Chevrolet in deze categorie.

39. BFA (Bolle & Fiedler)

BFA (Bolle & Fiedler) Logo

De Duitse autofabrikant BFA, later bekend als Bolle & Fiedler, begon van 1923 tot 1926 met de productie van auto’s. Het bedrijf was gevestigd in Berlijn-Charlottenburg. Het staat bekend om de productie van sportwagens met driecilindermotoren onder het merk BFA en verschillende racewagens met zescilinder-tweetaktmotoren. Bewaarde informatie over de deelname van een van hen aan de Berlijnse AVUS in 1923 met foto’s. Vervolgens werd het merk omgedoopt tot Bolle & Fiedler en werd het een motorenfabriek.

40. BharatBenz

BharatBenz Logo

BharatBenz — Dit merk wordt gebruikt door Daimler India Commercial Vehicles (DICV) uit Oragadam, Chennai, India, opgericht in 2011. Daimler India Commercial Vehicles is een dochteronderneming van het Duitse merk Daimler AG. De Indiase divisie werd opgericht om vrachtwagens en bussen te produceren, voornamelijk voor de massaproductie van Aziatische regio’s, en om modellen te assembleren voor Europese doeleinden. BharatBenz werd voor het eerst geïntroduceerd op Delhi Auto Expo 2012.

41. Bianchi

Bianchi Logo

Bianchi is een Italiaans autobedrijf Edoardo Bianchi dat in 1885 begon als fietsfabrikant in Milaan. Het eerste voertuig van het merk was een gemotoriseerde eencilinderwagen, ontwikkeld in 1888 en 1889, die in productie ging. In 1915 kwam de S1 uit — een tweezitter met een cilinderinhoud van 1244 cm3. Van 1924 tot 1929 bouwde het merk 900 auto’s. Het laatste model was de S9. Na de tragische dood van Edoardo Bianchi in 1946 raakte het bedrijf in verval. In 1955, na de verkoop van alle Fiat-capaciteit, werd Autobianchi opgericht.

42. Bi-Autogo

Bi-Autogo is een experimenteel automerk ontworpen en gebouwd door de Detroitse kunstenaar en ingenieur James Scripps Booth. De Amerikaanse cyclocar is gemaakt voor 4 jaar — tot 1912. Het had een driezits carrosserie, een bestuurbaar voorwiel, twee conventionele en twee kleine intrekbare wielen die zich iets achter de passagierslandingsplaats bevonden. Het is gemaakt in een enkele kopie. Herbouwd in 2017 door het in Detroit gevestigde Mobsteel. Interessant vanuit het oogpunt van de originaliteit van het ontwerp en de prestaties van het apparaat.

43. Biddle

Biddle Logo

Biddle Motor Car Company uit Philadelphia, Pennsylvania, VS is een automerk opgericht in 1916. De oprichters waren McMaris en Charles Fry. De naam werd gegeven ter ere van een van de steden in de staat. Het was de bedoeling om premium auto’s te maken. In de loop van zijn bestaan ​​heeft het 6 automodellen geproduceerd, waarvan er honderden zijn verkocht. Het ontwerp lag dicht bij de populaire Europese Mercedes- en Austro-Daimler-modellen. In 1921 werd het merk verkocht en omgedoopt tot Biddle-Crane Motor Car Company, maar sloot het in 1922.

44. Bignan

Bignan Logo

De Fransman Jacques Binyan, een ondernemer die sinds 1918 eigenaar is van het merk Bignan, dat voor de Eerste Wereldoorlog motoren produceerde in Courbevoie, besluit de autoproductie op te starten. Na de oorlog creëerde Jacques Binyan de eerste auto’s met zijn eigen motor, die in Gregoire worden geassembleerd. In 1920 verscheen het eerste Bignan Sport-model, dat in 1921 werd aangepast — er waren remmen op de wielen, het chassis kreeg een betere stabiliteit. In 1926 vroeg het bedrijf faillissement aan en werd het eigendom van Société La Cigogne.

45. Birkin

Birkin Logo

Birkin Cars is een Zuid-Afrikaanse sportwagenfabrikant opgericht door John Watson in 1982. Momenteel produceert het merk de enige auto waarin het zich aanvankelijk specialiseerde: de S3 Roadster, een kopie van de Lotus Super 7 uit 1968. De oprichter van het merk is een directe afstammeling van ‘s werelds beroemdste autocoureur — Tim Birkin, wiens naam aan het bedrijf werd gegeven. Birkin-voertuigen worden momenteel verkocht in de Verenigde Staten, Japan en in heel Europa.

46. ​​​​Bitter

Bitter Logo

Het Duitse merk Bitter werd opgericht door coureurs Peter Monteverdi en Erich Bitter nadat ze de import van auto’s uit Italië hadden stopgezet, voordat ze in 1969 met hun eigen productie begonnen. De productie van sportwagens was gebaseerd op het Opel-chassis. De beroemde ontwikkeling was de «luxe» droomauto van de oprichter, Astra genaamd, die in samenwerking met carrosseriebedrijf Frua tot stand kwam. In Duitsland is het niet ingevoerd. In 1972 werd de Bitter Diplomat-cd uitgebracht. Het volgende model was op een Senator-chassis. De nieuwe auto kreeg de naam Bitter SC. Het merk ging in 1986 failliet.

47. Bizzarrini

Bizzarrini Logo

Giotto Bizzarrini, een voormalig ingenieur van de beroemde Italiaanse automerken Alfa Romeo, Ferrari en ISO, richtte in 1962 zijn eigen bedrijf Prototipi Bizzarrini srl op voor de productie van auto’s. Ze liet zich leiden door sport- en racemodellen, waarvan er in de 7 jaar van haar bestaan ​​niet heel veel zijn gebouwd. Ze waren modern en hightech, met competitieve kenmerken. In 1966 werd het merk omgedoopt tot Bizzarrini SpA. In 1969 ging het bedrijf failliet. Maar in de jaren 2000 werd hij gerestaureerd, vanwege de opkomst van de vraag naar conceptauto’s.

48. Black Manufacturing Company

The Black Manufacturing Company werd opgericht in 1896 in Indianapolis, Indiana. De productie ervan hield zich bezig met de ontwikkeling en assemblage van phaetons, dos-à-dos en zakenwagens met een motorvermogen van 2,5 tot 8 pk. Het merk gebruikte een handgeschakelde versnellingsbak met 2 versnellingen in zijn auto’s. Er zijn aanwijzingen dat het bedrijf de eerste auto in 1891 bouwde, zelfs vóór de officiële registratie. Maar al in 1900 kwamen de eigenaren overeen om het te verkopen voor $ 20.000, wat leidde tot de volledige sluiting van het merk.

49. Blackjack Cars

Blackjack Cars Logo

In 1995 richtte Richard Oakes het driewielerbedrijf Blackjack Cars op in Helston, Cornwall, Engeland. De eerste auto van het merk Blackjack Avion verscheen in 1996 en werd geproduceerd tot 2004. Dit model werd vervangen door de Blackjack Zero met een luchtgekoeld voortstuwingssysteem van de VW Kever en werd in 2008 uitgebracht in een aangepaste lichtgewicht versie — Blackjack Guzzi, genoemd naar de Moto Guzzi-motor die in de auto was geïnstalleerd. De release werd stopgezet in 2013.

50. Blitzworld Buggy’s Ltd

Blitzworld Buggies Ltd Logo

De grootste Britse fabrikant van buggy’s — Blitzworld Buggies Ltd werd opgericht in 1996, gevestigd in het Stoke-on-Trent Railroad Centre. De activiteit is gericht op de ontwikkeling en productie van vierwielaangedreven off-road voertuigen, buggy’s, evenals karting Blitzworld Honda Go-Karts. Het bedrijf modificeert en herbouwt producten van andere fabrikanten. Er zijn ook kinderopties in het assortiment. Opmerkelijke zijn onder meer de Murray Kart, vervangen door de Blitz Kart (Honda Engine). Tegenwoordig is vooral de Quadzilla 150cc Midi RV met elektrische start populair.

51. Breese (BLM)

Breese (BLM) Logo

Amerikaanse autofabrikant BLM, opgericht in 1906 in Brooklyn, New York City door drie gepassioneerde mensen — Sidney S. Breese, Charles I. Lawrence en Andrew Moulton. Het waren de eerste drie letters van de achternaam van elke oprichter die de afkorting van de merknaam vormden. In hetzelfde jaar kondigde het bedrijf zijn eerste BLM-racewagen aan, waarmee een serie van 250 eenheden werd gestart, waarvan de productie vanaf 1908 zou beginnen. Maar eind 1907 volgde een faillissement. Lawrence en Moulton probeerden terug te keren naar hun idee, maar al in 1913 in Parijs, creëerden ze een nieuw bedrijf LM.

52. BMC

BMC Logo

Een van de grootste Britse autofabrikanten was de houdstermaatschappij British Motor Corporation (BMC) in Longbridge, Birmingham. Opgericht in 1952 op basis van twee bedrijven — Austin Motor Company en Morris Motors, produceert het auto’s van vele merken — Austin, Morris, MG, Austin-Healey, Wolseley, Riley. Het meest populaire model was de Austin Mini Super-Deluxe uit 1963. In 1966 wordt het bedrijf omgevormd tot British Motor Holdings Limited (BMH), en in 1968 wordt het bij de fusie met Leyland de British Leyland Motor Corporation.

53. BMC Sanayi en Ticaret A.Ş.

BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş. Logo

Het Turkse autobedrijf BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş., opgericht in 1964, is algemeen bekend in Azië. Het is gevestigd in Izmir en richt zich op de productie van vrachtwagens van verschillende klassen en bussen. Deze laatste worden gepresenteerd in verschillende categorieën — stedelijk en intercity, groot, middelgroot en klein. Onder hen zijn de meest populaire de Falcon 1100 met 40 zitplaatsen op 11 meter hoogte; 220 SLF in 12 meter voor 46 zitplaatsen intercity middenklasse Probus 850. In 2019 introduceerde het merk een nieuwe Tulga pick-up truck. Daarnaast voert het merk ook verdedigingsmissies uit.

54. BMW

BMW Logo

BMW AG — Bayerische Motoren Werke AG is een toonaangevende Duitse autofabrikant. Het assortiment omvat auto’s en motorfietsen, motoren en fietsen. Opgericht door Karl Rapp in de herfst van 1916, hield het zich bezig met de productie van vliegtuigmotoren onder de naam Bayerische Flugzeug-Werke. In hetzelfde jaar wordt het bedrijf overgedragen aan de Oostenrijkse industrieel Franc Jozef Popp, die het in 1918 BMW AG noemt. Na de oorlog werden er alleen nog landbouwmachines en autoremmen geproduceerd. Sinds 1928 begint de autogeschiedenis van het merk met de overname van een autofabriek in Eisenach.

55. BMW M

BMW M Logo

In 1972 werd het Duitse bedrijf BMW M GmbH (BMW Motorsport GmbH), een dochteronderneming van Bayerische Motoren Werke AG (BMW), gevestigd in München, Duitsland, opgericht. De hoofdtaak van de divisie was om het succesvolle raceprogramma van het merk in de jaren ’60 en ’70 te helpen implementeren, vanwege het vertrek van het fabrieksteam uit verschillende series en het overwicht van speciaal ontworpen Ford Capri RS’s. Het eerste project — BMW 3.0 CSL — werd gerealiseerd in een oplage van 1.100 exemplaren aan particulieren. Het bedrijf is ook bekend als M-Technik of M.

56. BNC

BNC Logo

In Levallois-Perret, Frankrijk, werd in 1923 een klein autobedrijf, Bollack Netter et compagnie, bekend als BNC, opgericht door ingenieur Lucien Bollack en financier Rene Netter. De eerste DZ werd gebouwd op basis van de Fietsauto Müller ¬– JMK. De overgang eind jaren twintig naar grote personenauto’s en ultralichte raceauto’s was geen succes. Het bedrijf werd in 1928 verkocht aan Charles de Rico. Hij liet Aigle in 1929 vrij. In 1931, na verschillende niet-gerealiseerde projecten te hebben gepresenteerd, werd het merk gesloten.

57. Bob

Bob Logo

Het Duitse autobedrijf Bob Automobil-Gesellschaft Carpzow & Wachsmann OHG werd opgericht in 1919 Berlin-Charlottenburg in Berlijn. Aandeelhouders waren onder meer Karl Carpzow, Fritz Polensky en Egon E. Wachsmann. In 1920 werd de nieuwe naam van het bedrijf gegeven — Bob Automobil-GmbH in verband met het vertrek van Karl Carpzow en Egon E. Wachsmann. Het merk kreeg in 1922 een nieuwe naam en werd Bob Automobil AG. Het belangrijkste productietype van het bedrijf was een kleine auto met twee zitplaatsen. Een van hen nam in 1923 deel aan de Berliner AVUS. Het merk werd stopgezet in 1925.

58. Bohse

Bohse Logo

Bohs is een Duits merk opgericht door Johann Bohse, een smid die eigenaar was van een landbouwmachinebedrijf. In 1987 opende hij zijn project Bohse Automobilbau GmbH in de gemeente Dorpen (Nedersaksen). Het merk creëerde open fancars door andere merken te herwerken. De eerste was Sprinter. Maar de verfijning van de niet erg duurzame VW Golf MKI genaamd Ems Blitz leidde tot de noodzaak om hem te vervangen. Het was de Sovjet Lada 051, goedkoop en met een stevige carrosserie. Dit is Bohs’ 6e model genaamd Euro-Star met glasvezelafwerking. Landau Safari werd ook uitgebracht op basis van de G8. De productie wordt stopgezet.

59. Bollinger Motors

Bollinger Motors Logo

Een Amerikaanse onderneming, gevestigd in Hobart, NY — Bollinger Motors, opgericht door Robert Bollinger in 2014, richtte zich op de productie van een full-size, elektrisch aangedreven SUV. In 2017 werd een prototype van een driedeursmodel, de Bollinger B1, gepresenteerd, inclusief de mogelijkheid om het achterste dakgedeelte eenvoudig te demonteren. In 2018 verhuisde het hoofdkantoor van het bedrijf naar Ferndale, Michigan. In 2019 introduceerde het bedrijf 2 modellen die klaar waren voor serieproductie — de bijgewerkte B1 en de 4-deurs B2 pick-up. In 2020 is het hoofdkantoor gevestigd in Oak Park, Michigan.

60. Bolwell

Bolwell Logo

Het Australische merk Bolwell, opgericht in 1962, ontwerpt en produceert sportwagens met unieke designs. Haar modellen — Mk, werden in verschillende uitvoeringen geproduceerd. Dit waren zowel complete varianten als coupés met een middenmotoropstelling (de enige variant ter wereld — de Mk VI of SR6 van 1968), het Mk VIII Nagari-model met een V8-motor als coupé en cabriolet, Mk IX Ikara 1979, Mk X Nagari 2009. Het bedrijf stopte met de productie in 1979 en bleef alleen concept- en demonstratiemodellen maken. Maar in 2009 werd de productie van nieuwe auto’s onder dit merk hervat.

61. Bond Cars Ltd

Bond Cars Ltd Logo

Bond Cars Ltd is een Brits autobedrijf opgericht door Paul Sharp in 1922 als Sharps Commercials Ltd, met het hoofdkantoor in Preston, Lancashire. In 1963 werd het omgedoopt tot Bond Cars Ltd. 1969 — Reliant Motor Co Ltd. wordt overgenomen. Het merk Bond werd tot 1974 door Reliant gebruikt en bracht de Bond Bug uit. Als Sharp’s Commercials begon het in 1949 met de productie van de zuinige driewielige sedan Bond Minicar, die het merk later een nieuwe naam zal geven. De auto ondergaat verschillende modificaties, die in 1961 in de Mark G zullen worden voltooid. Van 1963 tot 1970 werd de Equipe GT met vier wielen, ook wel Bond 875, geproduceerd.

62. Borgward

Borgward Logo

Het merk Borgward werd opgericht door Carl F.W. Borgward en bestond van 1929 tot 1961 in Pregnant, West-Duitsland. Het bedrijf produceerde verschillende automerken — Borgward, Hansa, Goliath en Lloyd. Blitzkarren — een bestelwagen met drie wielen was het eerste voertuig dat de fabriekspoorten verliet. Gebruikt als compacte vrachtwagen, ook door de postdienst. In 1937 werd Hansa Borgward 2000 uitgebracht, waarvan het eerste woord van de naam na 2 jaar werd verwijderd. In de naoorlogse periode produceert het merk 4-wiel Borgward Isabella 1954, sportief. Maar in 1961 vraagt ​​het bedrijf faillissement aan.

63. Bosmal

Bosmal Logo

Pools, voorheen bekend als Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Samochod Małolitraowych «Bosmal», nu omgedoopt tot Automotive Research and Development Institute ‘Bosmal’ Sp. Zo. O. Ontwikkelt nieuwe voertuigen voor FSM (Fiat Auto Poland). Het Instituut werd opgericht in 1972. In 2010 werd het ondergeschikt aan de commerciële onderneming Instytut Badań i Rozwoju Motoryzacji Bosmal Sp. zo. De richting is de ontwikkeling en productie van personen- en goederenvervoer. De stadsauto Beskid uit 1983, de kleine snelle leveringsauto Cinquecento Bombix en de babycabriolet uit 1991 zijn de belangrijkste producten van het instituut.

64. Bowler Manufacturing Ltd

Bowler Manufacturing Ltd Logo

Bowler Manufacturing Ltd werd in 1985 opgericht door coureur Andrew Bowler in Belper, Derbyshire, Groot-Brittannië. De belangrijkste focus lag op de productie van SUV’s op Land Rover Defender- en Range Rover-chassis. In 2019 trad Bowler toe tot SVO, een divisie van Jaguar Land Rover. De eerste auto was een Land Rover uit de derde serie die in 1984 persoonlijk door Andrew Bowler werd herontworpen. Dit leidde tot de oprichting van een herbewerkings- en productiebedrijf. De eerste auto was de Bowler ARC, en in 1989 kwam de Bowler Tomcat uit. In 2016, na het overlijden van de oprichter, nam het merk het concern over.

65. BRA

BRA Logo

BRA — Beribo Replica Automobiles werd opgericht in 1982 in Doncaster in het graafschap South Yorkshire. De oprichters van het bedrijf zijn John Berry en Peter Ibbotson. Het merk is opgericht voor de productie van auto’s en onderdelen. De eerste auto, de BRA 1800-V8 uit 1981, was een replica van de bekende AC Cobra. De BRA 427 die volgde was ook een kopie van de AC Cobra. In 1998 werd de GOOD CV 3 driewieler uitgebracht, in 1993, met de pensionering van de oprichters, hield het oorspronkelijke merk op te bestaan. Voor hun vertrek werden 5 modellen ontwikkeld en uitgebracht.

66. Brabus GmbH

Brabus GmbH Logo

Het autobedrijf Brabus GmbH uit Bottrop (Duitsland) werd in 1977 opgericht. De oprichters van het merk waren Klaus Brackmann en Bodo Buschmann. Ze verzonnen de naam van hun bedrijf uit de beginletters van hun eigen achternamen. Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op de verkoop van Mercedes-Benz producten. Tegenwoordig zijn de belangrijkste richtingen auto-aanpassing, accessoires, tuning van carrosserieën en motoren van Mercedes-Benz-auto’s, geproduceerd door de merken Daimler AG, Smart en Maybach. Tegenwoordig is het merk de toonaangevende exclusieve tuningstudio.

67. Bradley Automotive

Bradley Automotive Logo

Bradley Automotive werd in 1970 opgericht door Gary Courneya en David Bradley Fuller. Het werd georganiseerd in Plymouth, Minnesota, Verenigde Staten. De eerste Bradley GT-auto kwam uit in 1970 op basis van de Volkswagen Kever. Tijdens zijn hoogtijdagen begon het merk zijn eigen voertuigen te creëren, zoals de Bradley «T» Roadster, Bradley Bandit en Bradley Baron. De Baron was een type buggy met een hardtop. Voor opzichtigheid werden vleugelvleugels gebruikt. In 1981 ging het bedrijf failliet.

68. Brammo

Brammo Logo

Automerk Brammo is een Amerikaanse autofabrikant die elektromotoren en batterijen maakte. Opgericht in 2002 in Ashland, Oregon. Gevestigd in Talent, Oregon, Verenigde Staten. Het is algemeen bekend om de productie van motorfietsen. De oprichter van Craig Bramscher streefde ernaar om een ​​auto voor zichzelf te creëren, om er comfortabel in te kunnen zitten vanwege zijn lengte van 1,91 m. Ultima Can Am werd geïmporteerd voor de componenten. Enertia GT is gemaakt van 2004 tot 2008. In 2008 werd een conversie naar elektrische voertuigen aangekondigd. Onder de modellen — Pro GT (Rogue GT), gelicentieerde Ariel Atom en anderen.

69. Brasier

Brasier Logo

In 1904 verscheen een groep mensen in de buitenwijken van Parijs die vierwielige voertuigen begon te assembleren. Het was het bedrijf Richard-Brasier, in 1902 geregistreerd door Charles-Henri Brasier en Georges Richard. Het merk slaagde erin om voor de Eerste Wereldoorlog ongeveer 1000 auto’s te creëren en te verkopen. In 1919 werd het gekenmerkt door twee modellen die in 1920 uitkwamen. Dan was er de Conduite interieure sedan. In 1926 werd de Chaigneau-Brasier gelanceerd. Maar de problemen van de late jaren 1920 leidden tot de sluiting van het bedrijf in 1930-31.

70. Brasinca

Brasinca Logo

Opgericht door de Ford-dealer in São Paulo onder de naam Gil & Schueler in 1949 als Inca — Indústria Nacional de Carrosserias de Aço SA, werd het bedrijf opgericht als de eerste productie van carrosserieën voor touringcars in het land. In 1950 lanceerde het merk als eerste de productie van stalen stads- en wegbussen. Begin jaren 50 werd het bedrijf omgedoopt tot Brasinca. Onder het merk Brasinca werd van 1964 tot 1966 het Uirapuru-model geproduceerd — een sportcoupé van de GT-klasse in Brazilië. Er kwamen 73 auto’s uit. Dit model is ontwikkeld door de Spaanse immigrant Rigoberto Soler Gisbert. Het merk sloot in 1999.

71. Bremach Industry

Bremach Industry Logo

Het Italiaanse automerk Bremach Industry (Italië) staat tegenwoordig bekend om zijn speciale voertuigen voor openbare nutsbedrijven met vierwielaandrijving. Ze worden veel gebruikt door reddings- en brandweerdiensten op moeilijk bereikbare plaatsen. Het bedrijf, opgericht in 1956 in de Italiaanse stad Brescia, provincie Brescia, heeft zijn productie sterk uitgebreid naar Europa, Afrika en Latijns-Amerika en heeft zijn productie in 30 landen over de hele wereld. De Macchi MB1 is bekend — de eerste Bremach-motorfiets, Iveco Bremach TGR 35.4, Bremach Job. Maar in 2018 werd ze failliet verklaard.

72. Brennabor

Brennabor Logo

In 1871 creëerden de gebroeders Reichstein — Adolf, Charles, Hermann een merk voor de productie van fietsen en kinderwagens. In 1881 kreeg het merk de naam Bicycle en in 1891 werd het omgedoopt tot Rover. In 1892 wordt het bedrijf Brennabor. De eerste drie- en vierwielige voertuigen werden in 1903 geproduceerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de productie stopgezet. In 1919 introduceerde het merk de middenklasse-technologie P. Na de economische crisis in de jaren 30 introduceerde het bedrijf experimentele versies met voorwielaandrijving. Het merk werd stopgezet in 1945.

73. Brewster & Co

Brewster & Co Logo

De Amerikaan James Brewster ging in 1804 in de leer bij Charles Chapman, een koetsbouwer, en opende in 1810 zijn eigen koetswerkplaats, de Brewster Carriage Co. Het merk is al 130 jaar actief op de Amerikaanse markt voor autofabrikanten. Connecticut begon in New Haven en opende in 1827 een sportschool in New York City. De eerste carrosserie van het merk «probeerde» een elektrische auto in 1896. De volgende auto op het chassis van Delaunay-Belleville verscheen in 1905. Van 1915 tot 1925 werd een reeks luxe auto’s geproduceerd. In 1935 werd een lijn van luxe carrosserieën voor het Ford V8-chassis uitgebracht. Faillissement gebeurde in 1937.

74. Bricklin

Bricklin Logo

Sinds 1971 heeft de Canadese autofabrikant Bricklin, met het hoofdkantoor in St. John. Het werd opgericht door miljonair Malcolm Bricklin, die begon als dealer voor niet-Canadese en niet-Amerikaanse merken. Het eerste project is een Safety Vehicle. Het Gray Ghost-prototype van Marshall Hobart werd afgewezen. De volgende is van Herb Grasse, gepresenteerd als een project in 1972, dat werd geholpen door de stad St. die van John. De Bricklin SV-1 verschijnt in 1974. Maar in 1975 wordt het merk failliet verklaard.

75. Briggs-Detroiter

Briggs-Detroiter Logo

Een autobedrijf gevestigd in Detroit, Michigan. USA onder de naam Briggs-Detroiter Company bestond 5 jaar — van 1912 tot 1917. Het bedrijf ontwikkelde 2 Touring-modellen, die qua uiterlijk en prestaties verschillen, om gunstig te concurreren met de Brush Runabout. Eén werd in 1914 ontwikkeld met een motor van 32 pk, een L-vormige kop en een ronde neus. De tweede kwam uit in 1915 en had een 3,3-liter V-8-motor. De radiator was in dwarsdoorsnede gekromd. De auto had vijf zitplaatsen en was gepositioneerd als een toeristenauto.

76. Briljant China Auto

Brilliance China Auto Logo

In 1992 werd Brilliance China Auto, een openbaar autobedrijf, opgericht in Shenyang, in de provincie Liaoning, China, op initiatief van de regering. De structuur is een holding. Omvat dochterondernemingen Brilliance China Auto en Jinbe. 40% van de aandelen van de holding is in handen van het staatsbedrijf Huachen Automotive Group Holdings Co. Ltd. De productie omvat minibussen voor politie en ambulances, speciale voertuigen die in een directe overeenkomst met Toyota worden geproduceerd, evenals stadsauto’s. Alleen al in 2007 bedroeg het productievolume 123.313 stuks.

77. Briscoe

Briscoe Logo

Opgericht door Benjamin Briscoe in 1913, duurde het autobedrijf in Jackson, Michigan onder zijn eigen naam 8 jaar en werd in 1921 ontbonden. Benjamin Briscoe was een van de Amerikaanse pioniers in de auto-industrie. Hij begon zijn bedrijf met Benjamin Briscoe & Co. voor het stempelen van metaal. Briscoe autoassemblagefabriek opgericht in Billancourt, Frankrijk. In 1915 introduceerde hij een nieuwe auto met een enkele koplamp. Tijdens zijn bestaan ​​heeft het merk modellen als Argo, Hackett en Lorraine gecreëerd.

78. Bristol Cars

Bristol Cars Logo

Onder de fabrikanten van luxe auto’s valt het Britse merk voor de productie van auto’s — Bristol Cars, opgericht in 1945, op. Het werd opgericht als een uitloper van het automerk Bristol Airplane Company (BAC). De beslissing werd genomen door het management samen met AFN Ltd en Frazer Nash. In 1946 werd het eerste product van het merk, de Bristol 400, uitgebracht, waarvan 700 stuks werden geproduceerd, waaronder chichle en met cabriolet opbouw. Er werden verschillende series Type-modellen geproduceerd met aandrijfsystemen van BMW en Chrysler. Van 2004 tot heden wordt het model Fighter geproduceerd.

79. British Leyland Motor Corporation Ltd (BLMC)

British Leyland Motor Corporation Ltd (BLMC) Logo

De Britse auto-industrie wordt vertegenwoordigd door een groot aantal openbare en particuliere bedrijven, waaronder de niet-openbare British Leyland Motor Corporation Ltd (BLMC), opgericht in 1968. In 1975 veranderde de Britse regering het bedrijf in een houdstermaatschappij British Leyland Ltd en in 1978 in BL Ltd. Later kreeg het bedrijf een andere naam — BL PLC. Ze produceerde populaire merken — Jaguar, Rover en Land Rover, waaronder Mini. Ondanks de fusie ging het in 1986 failliet en werd het omgedoopt tot Rover Group.

80. Britse Salmson

British Salmson Logo

Britse autofabrikant sinds 1934 — Het Britse Salmson, met hoofdkantoor in Raynes Park, Londen, Engeland, was een uitloper van het Franse ingenieursbureau Salmson. De autoproductie werd uitgevoerd tot 1939. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het merk geheroriënteerd naar militaire behoeften. Maar na de oorlog werd de autoproductie nooit voortgezet. Het bedrijf verhuisde naar Glasgow, Schotland om een ​​bedrijf in printapparatuur te worden. Onder de beroemde auto’s van het merk kan men S4C, S4D van 1937, S6D onderscheiden.

81. Britton

Briton Logo

In 1909 werd de Briton Motor Company, gevestigd in Wolverhampton, opgericht. Het werd geleid door Edward Lisle Junior, de zoon van de oprichter van de Star Cycle Company. Haar eerste model was Little Brit. In 1912 kreeg het bedrijf een nieuwe naam — Briton Motor Company (1912) Limited, die verhuisde naar het pand van de Shrubbery Iron Works in Walsall Street. Van 1914 tot 1915 werden luxe auto’s met 2 en 4 zitplaatsen geproduceerd. Van 1917 tot 18 werden kleine commerciële voertuigen en ambulances geproduceerd. De productie werd hervat in 1919. Het bedrijf werd geliquideerd in 1921. Het merk werd gekocht door Charles A. Weight en bleef actief tot 1929. Sinds 1940 is het Tractor Spares Limited.

82. Broc

Broc Logo

Broc Carriage & Wagon Co. was een carrosseriebedrijf uit Cleveland, Ohio, opgericht in 1903. Paul J. Brown was een partner en vice-president. In 1908 besloot de directie over te stappen op een elektrische auto. De afwijkende Brown verliet het bedrijf. Het bedrijf werd omgedoopt tot Broc Carriage Company en nadat het volledig was overgeschakeld op de productie van elektrische voertuigen, kreeg het de naam Broc Electric Vehicle Company. Broc fuseerde in 1914 tot de American Electric Car Company. Maar tot het bedrijf in 1916 werd gesloten, werden er nog steeds auto’s onder het merk Broc verkocht.

83. Brooke Cars

Brooke Cars Logo

Brooke-auto’s verschenen voor het eerst in 1901 als een product van de Brooke Marine-divisie, vervaardigd in Oulton Broad, Britannia. In 1913 bleef alleen de motorproductie over. Er werden 4-wielige 4-zitsversies geproduceerd met beschermend voorglas en zonder dak. Er was een opvouwbare luifel om passagiers te beschermen tegen regen. Het bedrijf produceerde motoren tot 1936. In 1999 werd de autoproductie hervat en de productie van gespecialiseerde lichte raceauto’s — Brooke Kensington ME 190 en Double R.

84. Brush

Brush Logo

De oprichter van de Brush Runabout Company, de Amerikaan Alanson P. Brush, trad in 1899 toe tot de fabrikant van automotoren voor oldsmobiles Leland en Faulconer. In 1905 richtte hij samen met William Murphy de Oakland-motorwagen op in Pontiac, Michigan, die hij in 1907 verliet. In 1907 richtte hij zijn eigen merk op in Detroit, Michigan, VS, en realiseerde hij zijn droom van zijn eigen productie met de introductie van de eerste lichtgewicht tweecilinderauto. Vijf jaar later verliest het merk zijn onafhankelijkheid en treedt het toe tot de United States Motor Company. In 1913 werd de productie van auto’s onder dit merk Brush stopgezet.

85. Brutsch

Brutsch Logo

Brutsch is de afgekorte naam van het Duitse automerk Egon Brutsch Fahrzeugbau, een auto-ontwerp- en productiebedrijf in Stuttgart, Baden-Württemberg. Het merk werd opgericht in 1950. Bekend om het ontwerp en de fabricage van een verscheidenheid aan microcar-modellen in een beperkt volume met de daaropvolgende verkoop van licenties aan andere fabrikanten. Binnen 6 jaar — van 1952 tot 56, werden 11 modellen en 81 auto’s geproduceerd. Het nieuwste materiaal in die tijd werd gebruikt — polyester met glasvezel in de afwerking van de carrosserie, die geen deuren had. Het merk werd stopgezet in 1958.

86. BSA

BSA Logo

Birmingham Small Arms Company Limited, opgericht in 1861, was gevestigd in Gun Quarter, Birmingham, Engeland en was de grootste industriële vereniging. Het omvatte veel fabrikanten van verschillende profielen, waaronder auto’s, bussen en speciale voertuigen onder het merk BSA van 1907 tot 1912. De eerste was een auto ontworpen door E Baguley, gevolgd door modellen gebaseerd op de Peking-Paris Itala. In 1912 werd het BSA-teken verwijderd. Maar in 1921 werd het merk vernieuwd. In 1935 kwam het succesvolle Scout-model uit, dat de laatste werd totdat het merk in 1936 werd gesloten.

87. Bub

Bub Logo

In 1921 registreerden de succesvolle gebroeders Zwebell in 1921 in Milwaukee, Wisconsin, USA de productie van Speedsters van Model T voor de productie van carrosserieën.De toen populaire Peugeot-variant werd als basis genomen. Met behulp van een Ford-chassis werd een originele en mooie carrosserie voor de Bub Speedster ontworpen en geadverteerd. Na een succesvolle verkoop verhuisde ze naar Schleisingerville, Wisconsin. Hier verscheen een nieuwe Bub Sportcab-wissellaadbak, die zich onderscheidde door schoonheid en stijl, maar niet zo hoog werd geprezen als de vorige. In 1923 werd de autoproductie afgebouwd.

88. Buckler

Buckler Logo

Buckler Cars werd in 1947 opgericht door de Britse sportwagenfabrikant CDF Buckler in Reading, Berkshire, Engeland. De eigenaardigheid van de auto was de ruimtelijkheid van de structuur — de lichtheid en stijfheid van de truss-structuur. Dit zorgde voor een hoge sterkte. Er werden hoogwaardige auto’s ontwikkeld voor montage op basis van de gebruiksrichting door de klant — om door de stad te rijden of deel te nemen aan rally’s, in proeven of snelle beklimmingen, in races. De eerste heette Mark V. In de jaren 60 stapte het merk over op de productie van karting. Het bedrijf werd in 1962 verkocht en in 1965 gesloten.

89. Budd

Budd Logo

Budd, de grootste autocarrosserieleverancier van de 20e eeuw, werd in 1912 opgericht door Edward G. Budd en is gevestigd in Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten. De onderneming omvatte de productie van personenauto’s, zweefvliegtuigen, defensieproducten, raket- en ruimtetechnologie. De populariteit van het bedrijf in de auto-industrie werd veroorzaakt door volledig stalen carrosserieën en de methode van kogelstralen in 1913. In 1962 werd de op het AMC gebaseerde sportconceptwagen XR-400 uitgebracht, gericht op jongeren. In 1987 werd het bedrijf ontbonden.

90. Buffalo Electric Vehicle Company

Buffalo Electric Vehicle Company Logo

Onder de Amerikaanse fabrikanten van elektrische voertuigen van het begin van de 20e eeuw onderscheidt de Buffalo Electric Vehicle Company zich door zijn producten, die het gedurende 3 jaar produceerde — van 1912 tot 1915. Gevestigd in Buffalo, New York, werd het gevormd door de fusie van 5 bedrijven van verschillende soorten autoproductie — vrachtwagens, motoren, elektrische voertuigen. De producten van het merk werden gepositioneerd als een damesauto vanwege de veilige elektrische start waarvoor geen handmatige start nodig is. Tegenwoordig staat het gebouw waarin het bedrijf was gevestigd, op de lijst van het nationaal register van historische plaatsen.

91. Bufori

Bufori Logo

Bufori Motor Car Company Pty. Ltd. Is een Australisch autobedrijf uit Kuala Lumpur, Maleisië, opgericht in 1986 door drie Khouri-broers uit Libanon. Geïnspireerd door de Amerikaanse coupés van de jaren dertig monteerden de broers in 1986 3 sportwagens in een garage. Dit was het begin. Ze vormden de naam van het bedrijf uit de afkorting van de beginletters van verschillende woorden: Beautiful, U — Unique, F — Funtastic, O — Original, R — Romantic, I — Irresistible. Merkregistratie vond plaats in Australië en Maleisië. Opvallende modellen van het bedrijf zijn de Bufori MKI, MKII en MKIII La Joya.

92. Bugatti

Bugatti Logo

Het Franse automerk Bugatti Automobiles S.A.S. werd in 1909 opgericht door de Italiaan Ettore Bugatti in Molsheim, Elzas, Frankrijk. Het bedrijf produceert personenauto’s in de luxe categorie. In 1910 verschijnt de race Bugatti Type 13, op basis waarvan de modellen 15, 17, 22, 23 worden geproduceerd.In 1923 wordt de Bugatti Type 32 «Tank» uitgebracht. In 1924 produceert het merk ook de meest succesvolle racewagen van die tijd, de Bugatti Type 35. In 1963 neemt het merk Hispano-Suiza over. In 1987 blaast Romano Artioli het bedrijf nieuw leven in onder de naam Bugatti Automobili S.p.A in Campogalliano, Italië.

93. Buire

Buire Logo

Het Franse autobedrijf Buire uit Lion, opgericht in 1847 als fabrikant van chassis voor treinwagons. De autoproductie begon in 1900 toen de oprichter, Société de l’Horme et de la Buire, fuseerde met Léon Serpollet. Op dat moment werd het handelsmerk La Buire aangenomen. Het bedrijf werd in 1904 omgedoopt tot Chantiers de la Buire, in 1905 tot Société des Automobiles de la Buire en in 1910 tot Société Nouvelle de la Buire Automobiles. In 1904 bracht het merk de eerste modellen uit, bijna elk jaar bracht het een model uit. In 1930 werd de productie afgebouwd.

94. Bungartz

Bungartz Logo

In 1934 werd in München, Duitsland, het ingenieursbureau Bungartz & Co. opgericht door Dr. Verhard Bungartz en de eigenaar van de distilleerderij Hugo Asbach. Op uitnodiging van de Joods-Duitse ingenieur Josef Ganz begon de productie direct na de opening. Hij ontwierp de eerste en naoorlogse modellen. Voor de Tweede Wereldoorlog werden de Standard (Gutbrod) «Superior», Ardie, Adler «Maikefer» en Bungartz «Butz» geproduceerd — kleine lichte voertuigen. Na de oorlog produceerde het merk pompen, landbouwmachines en uitrustingen.

95. Burton

Burton Logo

Het Nederlandse merk Burton Car Company, in 1998 opgericht door Iwan en Dimitri Goebel, begon met het ontwikkelen van sportwagens. De eerste Burton heette oorspronkelijk de Hunter, met ontwerpen geïnspireerd op de legendarische Bugatti, Jaguar, Talbot-Lago, Delahaye en Alfa Romeo. Het model werd anderhalf jaar gemaakt en werd in 2000 te koop aangeboden. Tegelijkertijd verkocht het bedrijf Lomax-modellen in Nederland. Tijdens de ontwikkeling ontstond de dochteronderneming 2CV Parts, die samen met het moederbedrijf in 2019 te koop werd aangeboden.

96. Bush

Bush Logo

Opgericht door John H. Bush. in 1916 in Chicago, VS had de Amerikaanse automobielindustrie Bush Motor Company niet tot doel de productie, maar de assemblage, heruitrusting en verkoop van uitrusting van andere merken. Modellen van Huffman en Piemonte werden aangeboden, opnieuw uitgerust met Lycoming en Continental aandrijflijnen. De verkoop omvatte ook producten van Norwalk Motor Car Company, Martinsburg, West Virginia. Het merk werd stopgezet in 1925. De eigenaar verkocht al zijn ontwikkelingen aan verschillende bedrijven om de montage te voltooien.

97. BXR Motors

BXR Motors Logo

De autofabrikant is BXR Motors Fort Worth, Texas. USA werd de realisatie van de Amerikaanse droom van Neal Bailey, die in 1972 zijn eerste auto, de Mustang Spirit Edition cabriolet, in een garage bouwde. In 2008 richtte hij zijn eigen merk op, geïnspireerd door het werk van een auto van verschillende merken en modeljaren. Alles was hier — traditionele klassiekers en modern luxueus en elegant exotisch, wat had moeten helpen om een ​​echte Amerikaanse supercar te creëren. Als gevolg hiervan werd Blade XTR een van de personificaties van de ideeën van de oprichter, het kreeg gewelfde vormen die de Amerikaanse kracht symboliseerden.

98. Byd

Byd Logo

BYD Company Ltd is een Chinese autofabrikant gevestigd in Shenzhen, Guangdong (China), opgericht in 1995 door Wang Chuanfu en Lu Xiang-yang. Heeft dochterondernemingen BYD Automobile en BYD Electronic en BYD Co. autoproductiebedrijf opgericht in 2003 in Shenzhen. Een van de bekendste modellen van het bedrijf, die vandaag de dag nog steeds wordt geproduceerd, is de Flyer. Vervolgens kwam BYD F3 DM, die 10.000 eenheden per maand verkocht. Onder zijn modellen — BYD Shang, die al een hybride compacte bestelwagen is, en BYD HAN luxe sedan in elektrische en hybride versies.

99. Byton

Byton Logo

Het automerk Future Mobility, dat een handelsmerk is, werd in 2016 opgericht om een ​​volledig elektrisch voertuig van Chinees-Duitse productie te ontwikkelen. In 2017 werd het merk omgedoopt tot Byton om de elektrische SUV M-Byte te ontwikkelen. Het management van het bedrijf bestond uit Carsten Breitfeld en Daniel Kirchert. In 2018 financierde First Auto Works de onderneming. De conceptauto zou in 2018 worden onthuld, met een verkoopdoel van 2109. Maar in 2020 werden de operaties stopgezet. In 2021 is het faillissement uitgesproken.

FAQ

Welke automerken beginnen met B?

Op basis van de verzamelde informatie over bestaande en reeds gesloten automerken wordt de letter 'B' meerdere malen meer automerken en bedrijven getypt dan de letter 'A'. De bekendste daarvan, die zelfs niet-professionals kennen, zijn BMW en Bugatti, Bauer en Bentley, Benz en Beuk en vele anderen. U kunt kennis maken met een meer complete lijst door naar de pagina van onze website bij 'B' te gaan.

Welke luxe auto's beginnen met de letter B?

Onder de automerken, waarvan de naam begint met 'B', creëren en creëren veel actieve en reeds gesloten fabrikanten producten in de categorie 'luxe'. Vooral veel voorstellen voor luxe auto's werden waargenomen aan het begin van de 20e eeuw, toen fabrikanten apparatuur creëerden die gericht was op de categorie rijke consumenten. Tegenwoordig zijn de meest bekende Bentley, Bestturn, Bizzarrini, BMW, Brabus, Bristol, Bugatti, Buick.

Welke auto heeft een grote B vooraan?

Deze auto is een luxe en hoogwaardige Bentley. Welk model je ook neemt, het is een indicator van welzijn, natuurlijk, elk voor zijn eigen tijd. Het is in dit merk dat de grote gevleugelde letter 'B' wordt gebruikt, die zowel in het logo als altijd direct op de motorkap wordt gebruikt in een driedimensionaal ontwerp. Dankzij hem kon de status van de auto en de eigenaar van een vrij verre afstand worden bepaald.