Air Jordan Logo

Air Jordan Logo

Air Jordan is een naammerk gemaakt door Nike voor basketballer Michael Jordan. Tegenwoordig worden er basketbal-, boks-, worstel- en voetbaluitrusting — kleding en schoenen onder geproduceerd. Het jaar waarin het logo verscheen, is 1984, nadat een contract was getekend tussen de legendarische atleet en Phil Knight. 12 maanden na ondertekening van het contract verscheen Jordan voor het eerst in zijn persoonlijke merkschoenen.

Betekenis en geschiedenis

Air Jordan (Jumpman) Logo Geschiedenis

Wat is Air Jordan (Jumpman)?

Dit is het handelsmerk en het persoonlijke logo van de beroemde basketballer Michael Jordan.

Het logo-concept is eigendom van Tinker Hatfield. Het embleem heet «Jumpman» en is een gestileerd beeld van Michael Jordan in Nike sneakers. De bijnaam van het logo wordt specifiek gegeven, omdat het «springende persoon» betekent. Nu is het te zien op bijna alle merkproducten.

De atleet wordt gevangen genomen op het moment van de historische sprong bij een van de beslissende wedstrijden. Zoals de basketbalspeler zelf toegaf, dacht hij niet na over de pose, maar speelde hij gewoon. Het resultaat was een spectaculaire opname van een foto van achteren genomen. Dus bleef een indrukwekkende vlucht voor altijd in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijf en basketbal.

Logo lettertype en kleuren

Air Jordan Logo

Het toont het silhouet van een man die in een sprong werd gefotografeerd: hij reikt naar de basketbalmand in een poging de bal te gooien. De bewegingen zijn beslissend, assertief en geven de wens weer om met alle middelen het gekoesterde doel te bereiken en het plan te vervullen. Tegelijkertijd is de sprong elegant en harmonieus. Er zitten geen overbodige elementen in — alleen een duidelijke omtrek.

Krachtige energie is terug te vinden in de zwarte omtrek, die de keuze van Nike heeft beïnvloed. Er wordt beweerd dat het logo de onwankelbare wil van Michael Jordan belichaamt, het mysterie ervan weergeeft en de wens uitdrukt om vooruit te gaan. In de loop der jaren heeft het logo veel transformaties ondergaan en is het verplaatst van sneakers naar andere soorten sportartikelen.

Logo Air Jordan

Tegelijkertijd is Jumpman geen innovatieve ontwikkeling. Het werd voorafgegaan door het ‘luchtige’ symbool van Peter Moore, dat ook een stijgende basketbalspeler weergeeft, maar met vleugels. Deze afbeelding werd het prototype van het moderne logo.

Er is geen enkele inscriptie op het Air Jordan-logo, omdat de ontwerpers zich concentreerden op het silhouet van de basketbalspeler. «Jumpman» is volledig zwart en de achtergrond is wit, omdat het in feite zwart-wit positieve fotografie is. Met behulp van een dergelijk grafisch effect probeerden de ontwikkelaars onderscheid te maken tussen de echte foto en het logo om de visuele merkidentiteit onderscheidend en onafhankelijk te maken van de originele fotoverwijzing.

Is Jordan eigenaar van het Jumpman-logo?

Ja, basketballer Michael Jordan heeft een logo genaamd Jumpman. Het is zo genoemd omdat het het silhouet weergeeft van een persoon afgebeeld op het moment van de sprong.

Waar staat het Air Jordan-logo voor?

Het Air Jordan-logo is een gestileerde afbeelding die lijkt op het persoonlijke logo van de basketballer met dezelfde naam. Het toont Michael Jordan, gefotografeerd terwijl hij springt terwijl de bal in de basket wordt gegooid.

Wie heeft het Jordan-logo ontworpen?

Het logo is ontwikkeld door Nike, dat besloot een lijn sportschoenen uit te brengen die gewijd was aan de beroemde basketballer. De auteur is Tinker Hatfield. De maker van het logo is Peter Moore, die de afbeelding van Michael Jordan zag in LIFE magazine.

Wie staat er op het Jordan-logo?

Op het logo staat de legendarische basketballer Michael Jordan afgebeeld. Dit is een echte foto van hem, genomen door Jacobus Rentmeister, een Olympisch roeier uit Nederland, en gepubliceerd in 1984 in LIFE magazine.